Nyheter

Äntligen dags för TV-Svängen!
När pandemin slog till i fjol drabbade detta alla och rallysporten var inget undantag. Något som gjorde att SMK Hörby i likhet med i stort sett alla andra ansvarstagande arrangörskollegor för första gången på 55 år inte kunde genomföra klassikern TV-Svängen. Så klart ett tung avbräck och därför är det extra glädjande att få berätta att nu är tävlingen på gång igen.


Joachim Grahn och kartläsare Rickard Nilsson får i september möjlighet att försvara sin seger från senast TV-Svängen kördes 2019. Foto: SMK Hörby

- Helt riktigt så har restriktionerna nu lättat så pass mycket att vi anser oss kunna genomföra den 56:e upplagan på ett smittsäkert sätt, berättar ordförande Lars Servin.
Men det blir inte fullt ut en vanligt TV-Svängen som SMK Hörby kommer att bjuda på den 4 september. Normalt är det mesta av jobbet med tävlingen klart i början av sommaren, men när det dröjde ända in i juli innan myndigheterna gav tillstånd för rally, blev tidsramen för komprimerad förklarar Servin.

- Med den ovisshet som fanns med pandemin vågade vi inte chansa och kanske få en ekonomisk förlust om inte lättnaderna skulle medge rally i september. Därför låg vi lågt och nu blir det istället en lite nedbantad version den 4 september.

Detta betyder att den 56:e TV-Svängen körs med bara två sträckor mot normalt fem-sex, i gengäld går sträckorna två gånger. Dessutom har klubben för första gången flyttat start och mål till Linderöd för att få till en superkompakt och därmed miljövänlig bana.

- Totalt blir tävlingen lite över sex mil lång varav nästan hälften är specialsträckor och dit är även publik välkommen, berättar Servin.
Däremot gäller pandemilagen på start och målplatsen vilket innebär att enbart tävlande, mekaniker och funktionärer tillåts där och ingen publik.

- Lite trist men trots allt bättre än att inte få lov att köra rally överhuvudtaget, menar Servin.

För att klara av det komprimerade formatet har klubben även satt en maxgräns på antalet deltagare och detta långt under vad som brukar komma till den populära tävlingen.

- Vi tar emot maximalt 80 ekipage vilket vi ändå hoppas ska vara en siffra som ungefär motsvarar intresset bland de sydsvenska rallyåkarna, säger Servin.

- I de första tävlingarna här nere har antalet deltagare varit lägre än före pandemin men nu hoppas vi att rallyåkarna ska vakna till den 4 september!