Nyheter

Gruspremiär i VM för Tom Kristensson i Vodafone Rally De Portugal
Gruspremiär i VM för Tom Kristensson i Vodafone Rally De Portugal

Efter en månads uppehåll sen förra tävlingen är det tid för nästa VM-tävling för Tom Kristensson och David Arhusiander i sin Ford Fiesta Fiesta Mk II för M-Sport i WRC2-klassen. Tävlingen är Vodafone Rally de Portugal, som har sin utgångspunkt från Porto i norra Portugal.

Från fredag morgon till söndag eftermiddag skall man avverka 20 specialsträckor på totalt 33,7 mil, varav de flesta körs två gånger. Underlaget är grus och tävlingen är en ny bekantskap för Tom, den ingick inte i JWRC de två åren som Tom körde i det mästerskapet. Sträckorna är både tekniska och tidvis snabba, och populära bland förarna, trots att stora delar är lös sand och kan vara ganska uppkörda vid andra rundan. Den mest berömda sträckan Fafe, som körs som Power Stage sista sträckan på söndag. Den kördes första gången 1973 och har ett spektakulärt hopp strax före mål.

Första tävlingen i Kroatien gick ju inte som Tom och David hoppats på då man fick bryta efter en avåkning, men nu är bilen återställd och de är redo för nya tag, eller som Tom säger:

- Kroatien var ett stort äventyr och mycket nytt för oss att ta in, men jag är mycket nöjd och glad över vad vi presterade på de sträckor vi körde. Det kändes verkligen bra, och det är ren njutning att jobba med ett så professionellt team, allt runt omkring var fantastiskt, och det känns mycket bra att vara tillbaka igen.

- Nu vill jag passera mållinjen på den sista sträckan, det skulle betyda allt för mej. Jag kommer inte att tänka på tiderna, utan fokusera på att hitta ett bra och snabbt tempo, som vi känner oss bekväma med, och att skaffa mer erfarenhet. Jag var i en dröm i Kroatien fram till avåkningen, då blev det en mardröm, och nu vill jag komma in i drömmen igen, säger Tom.

WRC2 har 12 anmälda, nästan dubbelt så många som i Kroatien. Dock kommer inte klassledaren Andreas Mikkelsen till start då han drabbats av Covid 19. Flera starka namn med WRC-erfarenhet har tillkommit, bl.a. Esapekka Lappi, Eric Camilli, Ole Christian Veiby, Martin Prokop och inte minst Toms landsman Oliver Solberg som gör sin första tävling i WRC2 för året. Dessutom finns segraren från Kroatien Mads Östberg och Toms teamkamrat i M-Sport Teemu Suninen med. Man kan lugnt säga att det är ett oerhört tufft motstånd som Tom och David har att tampas med.