Nyheter

VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie 2020 måste tyvärr ställas in
Det kommer säkert inte som någon stor överraskning att även vi tvingas ta det job-biga beslutet att, precis som de flesta andra cuper och serier, ställa in även 2020-års SverigeSerie. Alltför stora osäkerheter och risker kopplade till Coronans framtida påverkan gör det jobbiga beslutet till det enda rätta. Fullt fokus istället på återupp-start 2021.

Kil har varit tvungna att ställa in. Nora kommer att vara tvungna att flytta sin tävling till sent i oktober vilket innebär att den hamnar efter vår planerade final. Men det finns fler osäker-heter och knepigheter i följderna av att Folkhälsomyndigheten överlåtit åt varje enskilt polis-distrikt att tolka reglerna kring smittbegränsning och detta innebär då att det blir olika tolk-ningar på olika håll i landet, en mycket olycklig situation.

- Vi har hoppats och kämpat i det längsta för att ändå kunna genomföra en SverigeSerie som blir schysst och rättvis utan att utsätta vare sig oss själva eller andra för orimliga risker i Coronas spår. Men till sist måste vi krypa till korset och acceptera att det inte är genomför-bart.

Polisen i Örebro län (som berör både Rikspokalen och Noratrofén) för till exempel en hård linje och säger att om de kommer och kontrollerar och upptäcker en folksamling på mer än 50-personer någonstans i tävlingsområdet så blåser de av arrangemanget.

- Det skulle i praktiken kunna innebära att vi samlar tävlande från hela landet, många av oss med mycket lång resväg, för att bara plötsligt stå där med lång näsa att inte få tävla utan att istället tvingas packa och åka hem igen.

Det återstår också flera andra oklarheter och utmaningar. Coronan är i dagsläget väldigt olika spridd i olika delar av landet och det är högst sannolikt att flera regioner når sin topp under hösten och att andra regioner samtidigt får en andra våg av smitta, detta alltså i samma veva som vi skulle kört våra tävlingar om vi valt att hålla fast vid att genomföra årets serie. Då är det är inte ansvarsfullt att göra det.

- Personligen har jag väldigt svårt att se hur rally ska kunna genomföras i enlighet med det generella förbud som finns kring offentlig tillställning med mer än 50 deltagare.

Ett år som detta känns rally inte heller lika angeläget.

- Jag säger som många kloka röster före mig sagt. Ett år som detta känns rally helt enkelt mindre angeläget. Allas vårt gemensamma fokus ska istället ligga på bekämpa den hemska smittan och att absolut inte ta eller utsätta någon annan för några som helst onödiga risker, i synnerhet i en sport som rally där så många i våra funktionärsled är i riskgruppen 70+.

Corona och Covid 19 är riktigt otrevligt för de som drabbas svårt.

- Inför mitt beslut att ställa in även SverigeSerien så har jag har läst, lyssnat och fördjupat mig mycket om Corona och Covid 19. Även om majoriteten som får Covid 19 får den relativt lindrigt så är det ändå cirka en femtedel av de som drabbas som blir oerhört sjuka, sjuka på ett sätt som det saknas ord att beskriva och där konvalescensen blir jättelång. Och en inte föraktlig andel av de som drabbas svårt dör.

Det enda kloka är att ställa in.

- Sett mot den bakgrunden jag beskrivit är det enda vettiga beslutet att ställa in SverigeSe-rien 2020 och istället ta fullt fokus mot återupptart 2021. Mitt beslut kommer säkert att kriti-seras, ännu finns det ju i alla fall i teorin kvar tävlingar som skulle göra det möjligt att ge-nomföra en serie. Men osäkerheten med om det faktiskt kommer att fungera i praktiken och riskerna med att göra det är helt enkelt för stora.