Nyheter

Med Resultatservice in i 2019
40 år i tjänst för resultathantering
50 år i Rallyvärlden

2019 är det 50 år sedan jag blev introducerad i motorsporten.
2019 är det 40 år sedan som vårt första datorbaserade program för att hantera olika Rallytävlingar skapades.

Hur jag blev introducerad in i motorsporten

1969 var det lumpen som gällde och jag gjorde min plikt på A3 i Kristianstad. I samma grupp fanns Tommy Schönström och han gav mig min första åktur i en rallybil. Tommy hade fått en ny Volvo Amazon 123 GT som jag tror att hans far hade fixat fram. En röd med en sån där hög vinkel på framvagnen och 4 stora feta extraljus i fronten. Med denna bil körde Tommy och jag en tur på övningsfältet och därefter var man väl frälst. Jag tror att det vara bara jag som vågade åka med, om jag minns rätt. Jag minns fortfarande svängen in mot grinden i full karriär. Häftigt.

Till detta skall man lägga att min svåger Jan Andersson också är medskyldig som drog med oss på olika arrangemang och det var där det hela började.

Under åren som följde var jag inblandad i klubbarbete och satt i styrelsen under 14 år varav jag var ordförande under 8 år.
Dessutom tävlingsledare, distriktsdomare, och en massa andra officiella uppdrag inom distrikt och klubb.
Sen totalvann jag och Eva som debutant en RS-tävling i Helsingborg i en Saab V4.

Utöver detta åktes det en massa tävlingar med Jörgen Lindqvist och Hans Steiner.
Och på detta åktes det Bil-O på SM nivå och RM som kartläsare .
Det var motorsport, morgon, middag och kväll. Och det är det till viss del fortfarande.

Till lycka har jag min fru Eva som varit delaktig i mycket av det som hänt och även hon har varit förare på ett antal Bil-O tävlingar.
Till detta kommer min som Johan som blivit en del av Resultatservice.
Vår dotter Cecilia har också hjälpt till med olika grafiska jobb, och det är hon och Johan som skapade den senaste versionen av websidan.


Hur det började detta med resultatsystem

Jag har sedan 1967 jobbat med datorer i olika versioner och hade därmed detta i blodet och möjligheter via mitt arbete att kunna se vad som man kunde göra.
Arbetet påbörjades med lånad utrustning hos en kontorsleverantör i Lund. Tanken var ju att underlätta att ta fram resultatlistor istället för som man då gjorde, skrev alla resultat på en stor resultatlista i serveringen och sedan satte man sig och skrev av denna på en skrivmaskin. Det var ett styvt jobb och tog många timmar. Sedan skulle listan kopieras och läggas i brev där man för hand skrev adressen.
Detta var i barndomen av PC och det som då fanns till hands var en IBM PC och programmeringsspråket var Basic.
Under många timmar knåpades då ihop ett resultatsystem som med dagens mått inte var så sofistikerat men det gjorde jobbet. Det betydde att när vi var färdiga på tävlingen så var också resultatlistan färdig.
Första tävlingen var en rallytävling som Lunds AC arrangerade med start i Örkelljunga.
Redan på denna tid behövde klubbarna samarbeta och få hjälp med funktionärer från andra klubbar.

Detta blev starten på att även andra arrangörer ville ha hjälp och på denna tid var det helt ideellt arbete.
Den som hjälpte till under denna tid var Per Åkesson.
Det blev också så att det införskaffades egen dator för att kunna utveckla systemet.

En annan person som dyker upp i minnet är Thorwald Wikström från Hörby som kom med olika önskemål och på detta sätt fick systemet fler och fler funktioner.

Vi kom också till en brytpunkt där vi blev tvungna att ta betalt, då det blev fler och fler som ville ha våra tjänster. Detta fick som resultat att det blev ganska lugnt. Man ville ha det gratis, och detta lider Rallysporten till viss del stort av fortfarande då t.ex publik förväntar sig att få allt serverat och då helt gratis.

Inför 1984 togs ett steg till. Lunds AC skulle arrangera Rally-SM och inför denna tävling krävdes det lite extra.
Detta att det blev en SM tävling i Lund har också sin historia. Det var under ett styrelsemöte som vi hade tävlingsplanering och det diskuterades vilka tävlingar vi skulle arrangera och om vi skulle köra dem inom DM eller någon annan liknande cup.
Vår sekreterare fick i uppdrag att skicka in en ansökan om att vår rallytävling skulle ingå i DM.
Men, det fanns ingen kolumn i tävlingsansökan för DM utan krysset hamnade i SM ansökan istället. Då det kom ett telesamtal att vi fått en deltävling i SM så var alla inblandade som levande frågetecken. Det tog ett tag innan det satt sig och mycket diskussion om hur vi skulle hantera detta.
Till slut tog vi tjuren vid hornen och antog utmaningen.

Tack vare den arbetsgivare jag hade då så kunde jag utveckla ett ?stordator?-baserat system där vi hade en stordator med kommunikation över telefonlinjer som Televerket ställde upp med.
I detta system hade vi funktioner för att skriva ut etiketter vid resultatlistan att klistra upp och samtidigt hade vi resultat nästan direkt då tiderna kom in med hjälp av sambandsradio.
Detta var ett häftigt resultatsystem. Det gav oss möjlighet att vara flera användare som kunde ta ut information. Däremot var det ju ganska klumpigt och krävde kommunikation som på den tiden inte var lika lätt att få till som det är idag.
Systemet användes enbart några gånger och lades därefter i malpåse. Funktionerna togs tillvara och blev implementerade i det PC-baserade systemet.

Under åren från 1985 fram till början på 1991 så användes det PC-baserade system på ett antal arrangemang och till olika arrangörer.
Under tiden moderniserades systemet och det blev möjligt att vara flera som jobbade samtidigt.
Det innebar också att det blev till att släpa på mer och mer grejor. De var inte så lätta på den tiden.

En sak var att när vi gjorde en stor omskrivning av systemet så bjöd vi in ett antal personer som kom hem till oss och vi hade en supertest av systemet.

Det var från denna test som det kom fram att Gert Blomqvist inte fick ha radion igång för sin kartläsare Lena. Detta var bara en ploj men det hängde med till nästa tävling och lades ut som kommentarer på brutit listan

Under många år körde vi också förarkommentarer och det var Tomas Thorén med bisittare, den senaste Charlotte, som gjorde dessa kommentarer.

Personligen tycker jag synd att arrangörerna eller rally SM inte vill ha detta längre. Alla andra tävlingar använder det typ VM och EM.

Rally Radion är bra, men dessa kommentarer är ett tidsdokument samtidigt som det blir läsbar information under tävlingen.

Under åren har det blivit lite udda tävlingar också.
Novemberkåsan i Hässleholm är minnesvärd.
EM tävling i Miniracing i likså.

Under några år sköte vi även resultathantering på miniracingtävlingarna i södra Sverige.
Detta var en kombiuppgift då Johan var aktiv tävlande i miniracing under några år.

Rally SM

I början på 1991 så tar det hela en ny vändning, eller en utvidgning.
Jag fick ett samtal från Skellefteå, Kjell Dahlgren, som undrade om jag skulle kunna tänka mig att komma upp till deras SM-tävling och hjälpa dem med resultaten.
Mitt svar blev att jag undrade om de hade riktigt koll på vad detta skulle kosta dem i resor hotell mm.
Svaret från Kjell var att det är inget problem. Sponsor var redan ordnad.

Så detta blev en start på att hjälpa till med SM-tävlingar. Efter detta har det blivit en och annan SM-tävling under åren som gått.

På samma sätt som Thorwald hjälpte till så fanns tre personer som hjälpte till att ta fram funktioner när vi gjorde resultat på SM-tävlingarna.
Håkan Tonér, Staffan Jonsson och Per Arne Nyqvist som drev oss framåt och gjorde systemet bättre och funktionerna fler och fler.
Det finns en person till som också var inblandad i denna grupp, nämligen Bruno Berglund.

Per Arne hade som huvuduppgift att kolla så att jag stavat rätt i alla listor. Han hade alltid en ?djävel? i blicken när han med glädje kunde lämna över lite listor med någon anmärkning på. Detta blev en kultur men roligt hade vi.

Det var också vi tillsammans med Rallyutskottet som var dagens MAS. Tomas Thorén var också inblandad på olika sätt.

Under denna tidsperiod var jag ensam på tävlingarna och hade då hjälp av personal från de olika arrangörerna.

Internet

Nu börjar vi närma oss ?Internet? tiden.
Under 1996 skapades vår första webbsida med resultat, nyheter, och mycket annat.
Detta var den första publika sidan i rallyvärlden i Sverige som strax följdes av flera. Detta var på en lösning inne på Lunds Tekniska Högskola och anropsnamnet var ? lintilla2.df.lth.se?.
Denna lösning levde några år innan eleverna på skolan tyckte att det var roligt att ?hacka?. Därefter skapades en egen webbserver under namnet www.resultatservice.com.

Under åren har den genomgått olika steg med Stor grafisk omskrivning 2014 med helt databas-baserat innehåll.
Detta gav oss också möjlighet att skapa en APP där vi lämnar en del service till både publik och tävlande.

Internet och mobiltelefonerna har även inneburit en stor omsvängning av vilken service vi har ger till tävlande, publik och arrangör.
Från början var allt koncentrerat på resultat på papper och kommunikationen till media och andra var via fax.
Då hade vi alltid utdelning av resultat på serviceplatser och det är många av er som varit och besökt vår resultatservicebuss.

Under 2017 tog vi steget att flytta allt till en egen miljö i ?molnet?.
Detta ger oss frihet att ändra och lägga till nya funktioner som den förra leverantören inte var lika snabb att utföra, eller kunde serva oss med.

Svenska Rallyt

Under slutet på 1990 och början på 2000 började internet eller webbsurfning att bli mer vanligt.
En dag kom Håkan Tonér och undrade om jag kunde fixa webbresultat på Svenska Rallyt, där han ju var presschef.
På denna tid använde Svenska ett stordatorbaserat resultatsystem med stora tunga skärmar. 3270 lösning för er som var med på denna tid.
Jag utvecklade ett system som kunde skärmdumpa informationen och göra om den till webbformat. Webbservern vi använde var en som fanns hos Riksidrottsförbundet.
Så jag satt i en skrubb i Karlstad och plockade fram resultat och lade ut dem på webserven. Man kan säga att det utvecklades under hela tiden och till slut så funkade det ganska bra av sig själv.
Detta var första gången för Svenska Rallyt. Då var vi pionjärer igen.

Resultatservice

Fram till 2001 var det jag och Per Åkesson som var de som var mest inblandade på olika tävlingar.
Under de sista åren fram till 2001 så blev Johan Gren och Marie Ekblad mer och mer inblandade.
Detta gjorde att vi 2001 bildade ett företag som fick namnet Resultatservice Sverige HB.
Vi fyra, Jag, Per, Johan och Marie blev då delägare till lika andelar i bolaget under mer kontrollerad form.
Det är då vi fyra som servat er i olika former under åren.
Tyvärr gick Per bort i Cancer vid alldeles för tidig ålder.

Från den tiden till idag har det gjorts många framsteg och resultat och tidtagningssystemet har blivit mycket bra (eget beröm) och vi kan leverera resultat på många olika sätt till arrangörerna och publik.

Webbtjänsterna har utvecklats vilket gör att vi i många fall kan lägga ut resultat nästintill direkt när de tävlande kommer till mål på en sträcka.
Men allt detta kräver resurser på olika sätt och därmed kostar det pengar.
Ni skall dessutom inte tro att detta är något som vi fixar på en kafferast eller under tävlingsdagen.
Det går åt många timmar före tävlingen och några efter för att ha koll på allt.
Normala arbetstider finns inte. Tävlingsdagarna är både många och långa.
Dessutom görs det mesta av personer som har ett vanligt jobb i veckan. Dock ej jag som är statligt anställd. Min del i detta är näst intill heltid under tävlingssäsongen.

Sen finns det lagar och förordningar som måste följas där vi måste lägga en massa tid. Sen vill skatteverket också vara med och ha sin beskärda del.
Under 2018 beslöt vi att ombilda bolaget från handelsbolag till AB för att få bättre kontroll på pengar och annat kring att driva företag.

Ärligt talat var vi på gång att göra detta för ett antal år sedan men vi blev då ?dragna vid näsan? av några personer vilket gjorde att vi la det hela på hyllan. Så det är inte alltid det går rakt fram.

Vad händer nu?

Inför 2019 hade jag en tanke på att jag skulle klara att göra 40-s årsjubileum. Det var det mål jag hade. Sen borde jag känna mig nöjd.
Jag har varit på många många tävlingar och träffat många trevliga arrangörer och människorna bakom dem. Jag vill säga att det till 98 % alltid varit glada och goda miner och trevligt samarbete.
Mitt motto är, om vi skall samarbeta så skall det ske i samförstånd.

Men det där med 40 år

Inför hösten så förändrades vekligheten dramatiskt. Ett tag var jag övertygad, att nu lägger jag av.
Men av någon anledning och med motivation av andra så beslöt jag mig att fortsätta.
Vad som påverkar beslutet är att jag sedan 4,5 år har haft prostatacancer. Jag är opererad men det bet inte till fullo. Därför har jag under 4 år gått på hormonbehandling för att hålla cancern i stilla läge.
Under 2018 så fick jag knivsmärtor i ryggen som efter undersökning visar sig vara metastaser i ryggraden. Dessa fanns på två platser i ryggraden.
Akut, under en resa till Göteborg fick jag ett telefonsamtal från min läkare i Malmö, där jag blev beordrad att inte göra något, inte bära, inte anstränga mig. Man var rädd för att jag skulle få ryggkompression då den ena metastasen tryckte på kotpelaren.
Det var en smäll i nyllet. Och jag som skulle på ?gubbmöte?. Det blev att åka hem igen.

Efter detta gick sjuktåget i rask takt.

Det bestämdes strålning och därefter cellgifter.
Strålningen utfördes av den största metastasen medan den andra och resterande skit som finns i kroppen skulle behandlas med cellgifter.
Efter strålbehandlingen så kom en period med lite mer smärta, men klingade av och knivarna i ryggen gick på semester.
Därefter skulle cellgiftsbehandlingen sätta igång.
10 behandlingar med tre veckors mellanrum. När detta skrivs har vi klarat av 4 och vi kommer att vara färdiga till slutet på juni.

Jag är dock en lycklig person som har Charlotte Olsson i min närhet. Hon är sjuksköterska i Lund och har jobbat med det jag håller på att gå igenom och hon är en stor klippa när frågorna är många. Och så håller hon koll på mig.

Det jag upplevt av sjukvården kring detta är bara positivt, väldigt positivt. Alla inblandade tar väl hand om mig. Och det är mycket spring på vårdcentralen och på onkologen i Malmö.

Vad betyder detta?

Jo, jag måste vara avhållsam i möte med andra människor för att infektionsrisken är stor då cellgifterna påverkar de vita blodkropparna väldigt negativt. Efter en provtagning var jag nere i under akutvärdet och blev uppringd en kväll från akuten på sjukhuset som manade mig att vara försiktig.

Ingen lustig känsla när de ringde från akuten. Man undrar vad som hänt.
Efter detta har jag fått behandling för detta men måste ändå sköta mig.
Detta innebär i korthet att jag, kommer inte att vara ute på tävlingar så länge cellgiftsbehandlingen pågår.
Det innebär också att vi måste jobba på ett annorlunda sätt.

Som tur är har vi provat att köra tävlingarna med mindre folk på själva tävlingen medan några jobbar hemma. Och detta med bra resultat.
Det blir detta sätt vi i största utsträckning kommer att använda oss av framåt.
Utåt och för arrangören skall detta inte påverka någonting.
Andra saker som händer är att Sebastian Steiner (Det är hans far jag åkte tävling med) kommer att ta en mer aktiv roll och ha ansvaret för vissa tävlingar. Han är ju en välkänd profil i Södra BF och är väl insatt i tävlingsreglemente osv.
Tomas Thorén och Charlotte Olson kommer också att vara delaktiga med olika tävlingar, samtidigt som Roger Turesson, Magnus Turesson och Rasmus Jönssson hjälper till med klockor mm.

Tack Det finns ett antal personer nämnda i denna text men det finns många många fler som på olika sätt bidraget och till er alla vill jag säga

Tack för dessa 40 år eller 50 år.

Lars Gren

Annons
Personal sökes.
Om du känner för att hjälpa till med tidtagning och resultat under de tävlingar där vi är engagerade så får du gärna skicka en liten anmälan.

Skicka den till lars.gren@resultatservice.se

Vad som krävs är att du är insatt i Rally-världen och har starkt intresse för denna och att hjälpa andra och kunna samarbeta med arrangörer och funktionärer och tävlande.
Tekniskt intresserad och stor datorvana.
Du måste ha (bör) körkort och bil.
Du måste kunna jobba på helger och ibland mitt i veckan. Och ersättningen är begränsad.
Och jag tror att du skall bo i södra Sverige. Vi har de flesta tävlingar söder om Stockholm.