Nyheter

Efter SSRC finalen ? hur gick det?
I lördags var det så dags för slutspelet, finalen, i 2017 års Sydsvenska Rallycup. Efter nio tävlingar hade nu de åttio främsta poängplockarna plus Ungdomsgänget getts möjligheten att köra finalen. Basen var Hovmantorp utanför Växjö och två sträckor skulle köras två gånger. Därefter väntade prisutdelningsfest med nästan 300 gäster

I 4WD var ju grundtipset Stoffe Nilsson/Jesper Johansson, Hässleholm och han gjorde ingen besviken mer än möjligen de andra i klassen. Robin Adolfsson/Nicklas Ottosson, Wäxjö och Nils Jensen/Ida Lidebjer Granberg , Haninge gjorde allt de kunde men de kom aldrig närmare än cirka en sekund per kilometer bakom. Nils försökte till och med att dansa förbi Stoffe men piruetterna på SS 2/4 tog lite för mycket tid, men ändå starkt gjort att överleva dem.

I Ungdomsklassen tog Emil och Andreas Friman, Vetlanda ett litet grepp över både Tim Lagerstam/Robin Bäckström, Kullings och Victor och Jens Hansen, Hörby och ledde vid uppehållet. Men Tim blev utan växel och Victor la i en högre sådan så ordningen ändrade sig och Victor segrade och Emil blev tvåa. Alla Ungdomsåkare fick samma pris vid prisutdelningen, en utbildningsdag för förare och kartläsare i juni 2018, ett bra sätt att utvecklas vidare.

I prognosen för Grupp E var det högtryck för Vetlandas Stefan Ottosson och sambon Sofie Adolfsson och trots lågtryck i vädret så höll de resten bakom sig från första till sista metern. Segermarginalen 29 sekunder var dagens näst största före tvåan Jesper Larsson/Mikaela Lindahl, Kristianstad. Men, att notera är att C-föraren Erik Sundqvist/Max Salomonsson, Ljungby på SS 2 hade näst bästa tid i standard klasserna bara slagen av Henrik Levin. De kör dessutom utan noter, bra gjort!

Det häftiga regnet som föll framför allt på SS1 drabbade Volvo Originalklassen mest och där var också omsvängningarna störst. Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn tog ledningen men med växellådsstrul passerades han av Henrik Levin/Ida Isaksson, Hörby som tog hem segern. Dagens uppkörning gjorde Patrik Fredriksson/Oscar Hedén, Munkfors, som var sexa efter två sträckor men med tolfte tid totalt och klart bästa tid i klassen på sista sträckan avancerade de upp till tredje plats.

Ovissheten om vem som skulle vinna 2WD raderade Mattis Olsson/Marcus Sundh, Gullabo ut redan på SS 1 och sedan var de helt ohotade. Några av de större hoten försvann efter hand men ingen hade nog kunnat störa Mattis denna dag. Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Emådalen körde snabbt och välvårdat in på andra platsen och klassen uppkörning gjorde Håkan och Peter Ståhl när de på sista sträckan spurtade förbi Anton Classon/Anton Geijersson, Grimslöv till en tredje plats.

Utöver priser och prischeckar till de bästa i finalen delades under kvällen också ut prispengar till de fyrtio främsta i Prispottslistan. Mer än 200.000 kronor och en Opel Karl bytte ägare denna kväll. Fri start i SSR gick till Jimmy Wessbo, fri start i Snapphanerallyt till Stoffe Nilsson, startavgift i någon av nästa års tävlingar delades ut till alla totala klassegrare och åtta förare i 2WD fick halva startavgiften betald i nästa års SSR, det skall bli spännande att följa ?våra? förare i SM-konkurrensen.

Stående ovationer mötte Mathias Bengtsson, Grimslöv på hans väg upp på scenen för att ta emot priset som årets kartläsare. Henrik Levin/Ida Isaksson fick utmärkelsen årets prestation baserat på hur Rally Blekinge genomfördes med avåkning och åksjuka men utan tanke på att ge upp och Jimmy Wessbo/Nina Jonasson fick specialpriset till bästa kardandrivna bilen, RWD.

Nu lägrar sig lugnet i garagen några veckor innan det är dags att starta försäsongsträningen med bilvård, ta hand om annat som eftersatts under rallysäsongen och kanske också lite personlig träning för bättre ork, vad vet jag?

Men sen ser planeringen ut så här:

7 april Simrishamnsmixen Simrishamns MK
21 april Silverkongen Kristianstad MK /Älmhults MK
26 maj Midsommardansen Ljungby MK
16 juni Dackefejden Wäxjö MS
30 juni Skilling 500 Skillingaryds MK
27 juli Mästarmötet Millebygden Almhults MK
1 sept. TV-svängen SMK Hörby
22 sept. Rally Blekinge Asarums MS/Olofströms MK
?? oktober SSRC-finalen ??


Välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2018

Mats Bergman