Nyheter

Johansson vann i Kolsvarundan
Tobias Johansson hade satt sig i sinnet att vinna Kolsvarundan, den femte deltävlingen i Rally-SM. Det satt hårt åt, men det gick.

Ludvika-föraren hade spets redan efter fredagens tre inledande sträckor. Tvåan Mattias Adielsson, Göteborg, var allt annat än långt efter - endast två tiondels sekunder.


Sekundstrid. Det blev till slut Tobias Johansson, Ludvika, som vann SM-rallyt i Köping före Mattias Adielsson, Göteborg. Till höger Adielssons kartläsare som är från trakten. Foto: Urban Andersson

Efter ytterligare nästan nio mils körning hade Tobias Johansson dragit ifrån något, för att till slut segra totalt i SM-deltävlingen med 4,4 sekunder.
- Han är en rackare till att köra bil, den där Adielsson! Vilken härlig fight vi har haft och så otroligt roligt, säger Johansson.

Redan innan målrampen i Köping tog de båda i hand på att fortsätta i samma tempo då Rally-SM avslutas i Linköping andra helgen i september.
- Bara med den skillnaden att då ska vi vara snabbast, menar Adielsson.

Båda rattar varsin trimmad Mitsubishi Lancer, en äldre bil än de R5:or som alltmer tar över i klassen Trimmat 4WD.
- De är verkligen duktiga de där ungdomarna. Vi är ändå nöjda med vår tredjeplats, för vi kör alldeles för sällan för att kunna sätta emot ordentligt, säger trean Jörgen Jonasson, från Umeå i just en Skoda Fabia R5.

Serieledande Michael Wikström, Boden, körde bort ett hjul och med noll poäng från Köping dalade han till bronsplats i tabellen. Ny SM-ledare är Thomas Thunström, Ludvika.

Klar svensk mästare blev Kopparbergs Jacob Jansson i klassen Otrimmat 4WD. Trots att han körde punktering direkt på lördagsmorgonen och tvingades starta om efter lunch.
- Då kändes det tungt. Men vi lyckades! Nu kan vi slappna av och ge allt i finalen, säger Jansson.

Klassvinnare i Kolsvarundan 2017:
Trimmat 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9
Otrimmat 4WD: Micael Jakobsson, SMK Nyköping, Mitsubishi Evo 9
Trimmat 2WD: Robin Sandberg, Ryds MS, Toyota Corolla
Otrimmat 2WD: Johnny Andersson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2
JSM Trimmat: Andreas Persson, MK Ratten, Renault Clio RS
JSM Otrimmat: Elias Lundberg, SMK Sala, Peugeot 208 R2

Kompletta resultat:
http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016

SM-tabeller efter fem deltävlingar av sex:
http://www.rallysm.se/resultat/

Annemo Friberg, presschef