Nyheter

Midnattssolsrallyt 2017 Dag 2: Jonsson i ledning - Fransson överraskar
Mats Jonsson körde snabbt och stabilt under hela Etapp 1 av Midnattssolsrallyt. Patrik Flodin har knappat in på ledaren och ligger bara 11,8 sekunder efter. Men den största överraskningen i toppstriden är hemmaföraren Kjell Fransson.

Redan under gårdagen visade Kjell Fransson att hans Renault Alpine A310 var duktigt snabb, då han endast låg 0,7 sekunder efter Mats Jonssons fyrhjulsdrivna Mazda 323 på SS1. Andra sträckan halkade Fransson ner till en femteplast och där visade bland andra Mats Jonsson, Patrik Flodin, Daniel Wall, Janne Westlund och Martin Hagman att de ville vara med i toppstriden. På tredje sträckan slog Fransson till med snabbaste tiden och gled upp till en tredjeplats bakom Jonsson och Flodin. Ställningen höll sig ända till slutet av Etapp 1 och kampen kom istället att stå om platserna efter dem.

-Jag trodde det var kört när växelspaken lossnade, men vi svetsade dit den på servicen, sa Mats Jonsson efter målgången.

-I morgon ska vi försöka hålla undan för Flodin. Det blir tufft men vi ska gasa på. Och jag är riktigt imponerad av Franssons insats idag.

Är en erkänd fortåkare som Jonsson imponerad har det gått fort, och Fransson håller med.

-Ja, men det var inte så svårt. Bilen har gått fantastiskt bra tack vare mitt underbara team. I morgon kör vi på i samma stil, summerade en strålande glad Kjell Fransson.

-I dag körde jag nästan så fort jag kunde, sa Flodin som sakta men säkert knappat in på Jonssons ledning under dagen.

-I morgon ska jag göra ett riktigt bra försök att komma ifatt Jonsson, men det blir inte lätt, säger Flodin.

Allt är därmed upplagt för en riktigt spännande toppstrid under Etapp 2.

-Ännu en händelserik dag i Midnattssolsrallyt tillända, med spännande fighter med roliga inslag som passerkontrollen hos Engströms Bil, säger Lars Jonsson, projektledare för Midnattssolsrallyt.

-Det var många förvånade miner bland förarna när de insåg att kontrollen var inomhus.

-Några tävlande hade synpunkter på vägarnas kvalitet. Det tycker vi är jättetråkigt och vi vill att vägarna ska hålla ?Midnattssolsrallystandard?, säger tävlingsledare Kalle Andersson.

I klassen Regularity, där sträckorna körs med idealhastighet, blev det dubbelt norskt i topp med Thorbjörn Bye och Anders Gröttum. Bästa svensk var Sture Svensson på tredje plats. I morgon, fredag 30 juni, fortsätter KAK Midnattssolsrallyt i västlig riktning med lunchuppehåll i Eksjö, en passerkontroll i Kisa och en avslutande staddsträcka i Vimmerby. Rallyt avslutas på lördag, den 1 juli, med fyra sträckor i nordlig riktning.

Preliminär ställning Historic efter Etapp 1
1 Mats Jonsson, Forshaga MC, Mazda 323 45.39,7
2 Patrik Flodin, Ilsbo MK, Volvo 240 +11,8
3 Kjell Fransson, Vimmerby MS, Renault Alpine A310 +1.04,6

Preliminär ställning Regularity Elite efter Etapp 1
1 Thorbjörn Bye, KAN, BMW 2002 Tii 44,5 prickar
2 Anders Gröttum, Opel Kadett 64,0
3 Sture Svensson, Saab 96 66,0