Nyheter

William Nilsson briljerade under rallycrossen i Arvika - segrade i Supercar Lites
Det blev en riktig fullpoängare för William Nilsson under rallycross-SM i Arvika. Han får nämligen åka hem till Tomelilla med både guldmedalj och mästerskapsledning.
- Det bara stinker svett och champagne om mig nu, och exakt så luktar en seger i rallycross, säger en överlycklig Nilsson efter målgång.


Segerglädje. Foto Tony Welam

Äntligen fick Supercar Lites-föraren William Nilsson, 17 år, lägga beslag på den efterlängtade guldmedaljen. Det var under den andra deltävlingen av RallyX Nordic 3 juni som han inte bara fick kliva högst upp på pallen, utan även klättra upp på en delad förstaplats i mästerskapet.
- Det bara stinker svett och champagne om mig nu, och exakt så luktar en seger i rallycross! Att vinna känns helt obeskrivligt. Detta är den maximala vinsten. Jag har haft farten genom hela tävlingen och presterat i toppen, så efter det känner jag mig värd den här segern, säger 17-åringen direkt efter firandet på pallen.

Nilsson inledde med topptider på träningen och en seger i den första omgången. I andra omgången skedde en startsmäll. Nilssons bil blev rejält skadad och tappade båda framhjulen.
- I starten kom en av förarna i fel spår och krockade in i bilen bredvid. Det skapade en kedjereaktion och bilarna kraschade i varandra. När smällen nådde mig hade jag ingenstans att ta vägen utan klämdes mellan räcket och en annan bil. Det var en rejäl smäll som tog hårt på bilen.

Teamet arbetade intensivt för att laga den och Nilsson kom tillbaka starkt i omgången efter. Han vann heatet och slutade på tredjeplats totalt. De bra resultaten räckte även till en tredjeplats i grundomgången. I semifinal höll han ledningen från start till mål och väl i final dominerade han.
- I finalen gjorde jag en halvkass start, men lyckades ändå komma in i första kurvan som etta. Regnet gjorde banan riktigt hal och bitvis var det halkigare än is. Det gällde att ta det lugnt.

Det kom totalt 14 förare till start i Supercar Lites. Nilsson tävlar för det värmlandsbaserade teamet JC Raceteknik och för deras del blev det minst sagt succé i Arvika. Teamkollegorna Sondre Evjen och Henrik M Krogstad gjorde nämligen honom sällskap på pallen.
- Det känns såklart kul att fira det här med hela teamet. Sondre och Henrik har också kämpat väl under tävlingen och varit snabba. Men idag var jag snabbast och det känns också jäkligt bra, säger han med ett skratt.

Trots att regnet stundvis öste ner över Westombanan så var Nilsson glad.
- Jag trivs så bra på den här banan. Den passar mig i allt från kurvornas svängradie till hur man ska komma över hoppen. Allt klaffade här helt enkelt. Nästa tävling blir RX2 International Series i Hell 9-11 juni, följt av RallyX Nordic på Solvalla helgen därpå.
- Jag har jobbat mycket mentalt inför tävlingen, fokuserat på att behålla lugnet och hålla ihop en hel tävling. Det lyckades jag bra med. Så till nästa tävling ska jag försöka ha kvar den här känslan.

Andrea Ivares Berglind

Resultat Arvika
1. William Nilsson
2. Sondre Evjen
3. Henrik Krogstad
4. Vasiliy Gryazin
5. Stein Frederic Akre
6. Hampus Rådström
7. Simon Olofsson
8. Viktor Johansson
9. Santosh Berggren
10. Thomas Holmen
11. Glenn Haug
12. Sandra Hultgren
13. Anders Michalak
14. Jonathan Walfridsson

Mästerskapstabellen i RallyX Nordic
1. William Nilsson, 49 p
1. Sondre Evjen, 49 p
3 Simon Olofsson, 47 p
4. Henrik M Krogstad, 42
5. Viktor Johansson, 35 p
6. Thomas Holmen, 29 p
7. Glenn Haug, 20 p
8. Stein Frederic Akre, 19 p
8. Vasily Gryazin, 19 p
10. Hampus Rådström, 18 p