Nyheter

Fortsatt kamp för Peugeot 208 WRX i England
Ingen pallpalts för Sébastien Loeb eller Timmy Hansen i den femte VM-deltävlingen i 2017 FIA World Rallycross Championship på engelska Lydden Hill, men chanserna fanns då båda förarna tog sig till final. Timmy hade just satt snabbaste varvtid när han än en gång råkade ut för punktering i ett avgörande läge och blev sexa. Sébastien kämpade i motvind med motorproblem, men lyckades ändå knipa fjärdeplatsen. Även om det där lilla extra saknas så finns farten - och teamet tar ett kliv upp i poängställningen!

Alla var lite extra spända och känsloladdade inför det sista tävlingstillfället på den historiska banan i Lydden Hill, eftersom de brittiska deltävlingarna flyttar till Silverstone i Northampton från och med nästa år. Rallycrosstävlingen som sådan firade 50 år med en rad aktiviteter den gångna helgen.

Banan i Lydden Hill är mycket krävande och mer eller mindre "äter" däck. Det blev snabbt slagigt och hårt, grusdelen upplevdes mer som betong och racen handlade därför mycket om däcktaktik.

Efter en del tuffa fighter och smarta omkörningar i semifinalen tog sig alltså både Sébastien Loeb och Timmy Hansen till final. Inför finalen såg det en stund oroväckande ut eftersom Sébastiens bil fick problem med vattenkylningen. Mekanikerna hann dock lösa det provisoriskt på den minimala tiden mellan semifinal och final. Sébastien gjorde vad han kunde och denna gång räckte det bara till en fjärde palts. Timmy, som vunnit det sista kvalet, var optimistisk inför finalen då hans däck såg förhållandevis fräscha ut, men punkteringen gjorde att han också förlorade vinstchanserna.

Kevin Hansen - som fyllde 19 år dagen till ära - hade tidigt en del problem tyvärr. Han tvingades bryta andra kvalet, men hämtade tillbaka platser med en bra Q4. Han blev 13:e och förste reserv till semifinalerna.

Trots helgens missöden blev det ändå ett lyft för teamet som nu kniper andra plats i teamställningen.

KOMMENTARER

Kenneth Hansen (Teamchef)
"Det har varit en konstig helg. Vi hade blandade resultat utom i Q4 som Timmy vann. I finalen kunde våra förare inte utnyttja sin fulla potential; Sébastien fick problem med temperaturen i motorn medan Timmy blev offer för den andra punkteringen den här säsongen. Vi har ändå lyckats markera vår position att ta över andraplatsen för Team. Nu reser vi vidare till nästa deltävling med sikte på den seger som ibland varit inom räckhåll men som vi inte lyckats nå hittills."

Timmy Hansen (förare, Peugeot 208 WRX #21)
"Jag är lite besviken. Även om vi inte hade farten för att utmana om seger den här helgen, trodde jag nog att vi skulle nå pallen. Särskilt efter att jag hade vunnit Q4. Tyvärr fick jag en punktering i finalen, vilket saboterade mina ambitioner. Jag var tvungen att i alla fall försöka komma i mål men utan att kunna pusha. Jag kan ändå notera att av fem lopp har jag lyckats komma fem gånger till final. Det är uppmuntrande för framtiden."

Sébastien Loeb (förare, Peugeot 208 WRX #9)
"Vi verkar alltid vara bättre mot slutet av helgen än i början. Petter Solberg och Johan Kristoffersson var omöjliga att slå den här gången men vi lyckades fightas med de övriga. I finalen fick jag motorproblem som hindrade mig att nå topp-tre-position."

Kevin Hansen (förare, Peugeot 208 WRX #71) "Den här helgen har jag fått kämpa en hel del. Bilen känns bra, men jag lyckas nå dit jag vill vara. I gårdagens andra kval hade jag en del problem med bland annat växellåda, jag tror det var där förlorade chans till semifinalplats. Det känns lite trist, jag hade velat visa fansen något snyggt, dels eftersom det var här jag började min rallycrosskarriär och dels när det var 50-årsjublieum. Nu tar jag studenten dagarna innan deltävlingen i Hell så från och med då är jag heltidsförare. Det ser jag fram emot."

RESULTAT

RESULTAT  WORLD RX - Lydden Hill, England deltävling #5 (27-28 maj):

1. Petter Solberg (Volkswagen Polo GTI)
2. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo GTI)
3. Andreas Bakkerud (Ford Focus RS)
4. Sébastien Loeb (Peugeot 208 WRX)
5. Mattias Ekström (Audi S1)
6. Timmy Hansen (PEUGEOT 208 WRX)

 

POÄNGSTÄLLNING efter deltävling #5
Förare:
1. Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo GTI), 124 p
2. Mattias Ekström (Audi S1), 120 poäng
3. Petter Solberg (Volkswagen Polo GTI), 117 p
4. Timmy Hansen (Peugeot 208 WRX), 91 p
5. Sébastien Loeb (Peugeot 208 WRX), 81 p
6. Andreas Bakkerud (Ford Focus RS), 73 p
7. Ken Block (Ford Focus RS), 52 p
8. Timo Scheider (Ford Fiesta), 50 p
..
13. Kevin Hansen (Peugeot 208 WRX), 37 p
 

POÄNGSTÄLLNING efter deltävling #5
Team:
1. Volkswagen PSRX, 241 poäng
2. Team Peugeot Hansen, 172 p
3. EKS Audi, 166 p
4. Hoonigan Racing Division, 125 p
5. MJP Racing Team Austria, 103 p 

Susann Hansen