Nyheter

Finalplats för William Nilsson under rallycrossen i Belgien
Det blev en sjätteplats för säsongsdebuterande William Nilsson när årets första tävling i RX2 International Series kördes.
- Jag började tävlingen starkt som bara den, vilket gjorde att jag fick bra självförtroende. Men sedan höll jag inte den jämnhet som jag brukar, säger den 17-årige Tomelillasonen.

Årets första deltävling i RX2 International Series är härmed avklarad. Det var på Circuit Jules Tacheny i belgiska Mettet som mästerskapet inleddes. Hela 17 förare kom till start i rallycrossens näst högsta klass Supercar Lites. Skånske William Nilsson, som gör sin debutsäsong i serien, slutade på sjätteplats.
- Det var en hyfsat bra debut för min del och i det stora hela är jag nöjd med min insats. Såklart vill man alltid komma på pallen, men det är mitt första år i RX2 och jag kan inte vara snabbast från start.

Trots att banan är helt ny för mig har jag haft bra fart, säger Nilsson. Han inledde tävlingen med en andratid på den fria träningen.

- Jag började tävlingen starkt som bara den, vilket gjorde att jag fick bra självförtroende. Men sedan höll jag inte den jämnhet som jag brukar.

Därefter vann Nilsson ett heat, men möttes sedan av oflyt i flera av omgångarna. I semifinalen var han fjärde föraren att korsa mållinjen. Men eftersom Sondre Evjen, som kom i mål strax före honom, fick ett tidstillägg kvalificerade sig Nilsson till final.

- I semifinalen startade jag från sista led. Sedan vattnade de banan precis innan start, vilket ledde till att jag gjorde en miss i alternativet. Eftersom arrangörerna hade problem med att banan gick sönder var de under nätterna tvungna att asfaltera vissa gruspartier. Tillslut var det nästan inget grus kvar på banan, vilket såklart var synd. Men alla förarna hade samma förutsättningar.

I finalen såg han ut att gå mot en pallplats när bilen plötsligt dog och han tvingades bryta på grund av ett generatorfel.
-Det känns såklart jättetrist att bryta i finalen, annars hade jag troligen haft tredjeplatsen i handen.

Det hade känts bättre för mig om jag gjort missen själv, istället för tekniska problem som jag inte kan styra över. Men samtidigt är det sånt som kan hända alla i rallycross.

Förra året körde 17-åringen full säsong i RallyX Nordic, och han slutade då på tredjeplats i SM. Trots att han är van med en hård konkurrens på svensk mark bjöd RX2 på nya utmaningar.
- Det var helt sinnessjukt jämnt här i Belgien. Alla höll en hög nivå, så misstag kostade viktiga poäng. Men jag vet att jag kan hålla ett högt tempo och har bra inställningar på bilen. Så istället ska jag fokusera på att lita på mig själv, köra mitt race och strunta i vad de andra gör.

För Nilssons del blir det tävling igen om två veckor, när den andra deltävlingen i serien kört på Lydden Hill i England, 27-28 maj.
- Det blir en helt ny bana för mig, till skillnad från många av de andra förarna. På så sätt ligger jag i lä. Men det är ingenting jag kommer lägga energi på. Jag ska försöka finslipa min jämnhet, ta det lugnt i början av tävlingen och sedan pusha. Målet är att hålla mig inom topp fem.

Fransmannen Cyril Raymond vann deltävlingen i Belgien, följt av engelske Dan Rooke och amerikanaren Tanner Whitten. RX2 International Series är inofficiellt VM i Supercar Lites och körs samtidigt som FIA World Rallycross Championship (supercar-VM).