Nyheter

William Nilsson siktar på pallplats under SM-premiären i rallycross
Rallycrossföraren William Nilsson satsar i år fullt ut på RallyX Nordic och RX2 International Series. Till helgen inleds sommarsäsongen i norska Grenland.
- För mig kommer det vara fullt ös från första heatet, ingen minns en fegis, säger 17-åringen från Tomelilla och skrattar.

På lördag, 22 april, drar rallycrossen igång. Det är i norska Grenland som premiären i RallyX Nordic (Svenska mästerskapet) går av stapeln. 17-årige William Nilsson, Tomelilla, kommer till start i den näst högsta klassen Supercar Lites.
- Jag är riktigt taggad! Jag har gått och längtat efter premiären länge nu. Det är något speciellt med själva tävlingsmomentet. Att sitta bakom ratten på startlinjen och känna när adrenalinet kickar in, säger Skånepågen.

Nilsson, som kom trea i Supercar Lites-SM förra året, kommer den här säsongen lägga i en högre växel och satsa på dubbla mästerskap. Han kommer fortsätta tävla i RallyX Nordic och kör även RX2 International Series, som är inofficiellt VM för Supercar Lites.
- Det här steget känner jag är rätt för mig. Självklart kommer det vara hög konkurrens, men jag är redo att komma ut i världen och tävla. Den här säsongen kommer utvecklingsmässigt bli en sjuk resa för mig.

Under rallycrossens vinteruppehåll har den största fokusen legat på planering inför 2017 års säsong. Men under förra veckan var 17-åringen på ett tvådagarstest i Strängnäs med sitt team JC Raceteknik.
- Testet gick hur bra som helst, så jag är förberedd inför premiären. Grenland var den sista tävlingen vi körde i fjol, så det känns kul att komma tillbaka. Jag har tagit med mig alla erfarenheter från den tävlingen, och finslipat körningen så jag inte kommer göra om samma misstag i år. Placeringsmässigt siktar jag på topp tre.

Helgens tävling kommer köras på Grenland Motorsportsenter. Banan består av mycket asfalt, vilket passar den före detta gokartföraren perfekt.
- När det är mycket asfalt gäller det att hålla sig extra koncentrerad. På asfalten kan du tjäna tid, men det är också där en miss kan kosta flera placeringar. För mig kommer det vara fullt ös från första heatet, ingen minns en fegis, säger Nilsson och skrattar.

16 förare kommer till start i Grenland. 11 av dem är redan nu anmälda att köra full säsong i RallyX Nordic.
- Det är kul med flera nya namn i år. Alla förare har en egen åkstil, vilket man snappar upp allt eftersom. Därför ska det bli extra spännande nu under den första tävlingen att lära känna dem och deras körning.

Tävlingen sänds live på SVT Play klockan 15.00-17.45.

Andrea Ivares Berglind