Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Team Peugeot-Hansen tog första VM-segern i Rallycross

Team Peugeot-Hansen tog sin första seger i FIA World- Rallycross Championship i den tionde deltävlingen i Franciacorta, Italien. Svenske Timmy Hansen toppade resultatet efter de fyra kvalheaten. Han fortsatte med att vinna både sin semi-final och finalen i dominerande stil och tog maxpoäng i tävlingen i sin Peugeot 208 WRX. Det var teamets fjärde pallplats i rad.

Dubble EM-mästaren i rallycross Timur Timerzyanov kvalade sexa totalt efter de inledande kvalomgångarna och vann den andra semi-finalen. Därmed startade han bredvid teamkollegan Timmy Hansen som hade pole position i finalen. I starten kom Timerzyanov ut tvåa bakom Hansen, men fick strax efter punktering, vilket gjorde att han tappade placeringar och slutade fyra. Rickard Göransson blev tvåa och Petter Solberg trea.

Tillsammans plockade Hansen och Timerzyanov så mycket poäng i helgen att Team Peugeot Hansen nu har en realistisk chans att vinna Team-VM. Efter den italienska tävlingen är de 13 poäng bakom OlsbergsMSE och Marklund Motorsport med ytterligare 112 poäng att fördela på de återstående två tävlingarna i Turkiet och Argentina.

Den nya banan i Franciacorta var en succé i Rallycross-VM där både förare och den entusiastiska italienska publiken trivdes.

Kevin Hansen, förare i Peugeot Red Bull Hansen Junior Team, blev trea i RX Lites Cup i sin 208 Lites och avancerade till andra plats i totalställningen bakom Kevin Eriksson.

Timmy Hansen

- Det är en så så fantastisk känsla att äntligen få vinna med vår Peugeot 208 i år, jublar en överlyckig Timmy Hansen. Vi har kämpat så hårt för det här och nu lyckades vi till slut att få ihop alla pusselbitar och ta den där hett efterlängtade segern.
- I heaten var vi både snabba och jämna, fortsätter Timmy. I finalen kom jag iväg efter en bra start, men under hela första varvet hade jag en enorm press bakifrån. Jag lyckades sätta några riktigt skarpa varv och bygge upp en ledning som jag sedan drygade ut ytterligare för att kunna korsa mållinjen ohotad. Det är en befriande lycklig känsla just nu, inte bara för mig utan för hela teamet. Jag är så stolt att ha fått tagit den här segern för Team Peugeot-Hansen.

Kenneth Hansen

- Vi tog maximala mästerskapspoäng med Timmy och Timur tog också många fina poäng, så nu har vi lyckats knappa in på toppen i Team-mästerskapet, berättar teamchefen Kenneth Hansen med tillförsikt. Det känns jätteroligt eftersom vi i mitten på säsongen inte alls trodde vi skulle orka fightas tillbaka allt det vi hade tappat.
- Vi har fokuserat stenhårt på att försöka ta vår första seger och de senaste tävlingarna har vi presterat bra och varit på pallen de tre föregående tävlingarna, säger Kenneth. Jag tycker verkligen att vårt team har förtjänat den här framgången i dag. Plötsligt har vi en VM-titel att kämpa om med två race kvar på kalendern. Båda på nya banor som vi aldrig har varit på tidigare. Om vi lyckas spela våra kort rätt där tror jag vi kan komma långt.

Timur Timerzyanov

- Jag hade en mycket bra semi-final, men i finalen gick det inte hela vägen. Jag gjorde vad jag kunde för att försvara min andraplats men till slut gick det bara inte att hålla emot. Banan var intressant att köra även om den i slutet av tävlingen blev slagig, men totalt sett var det en rolig bana med schysta hopp.Nästa deltävling i FIA World Rallycross Championship går på ny rallycrossmark i Istanbul Park den 11-12 oktober.

FIA World Rallycross Championship deltävling 10 av 12, Italien: Finalresultat
1 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)
2 Richard Göransson (OlsbergsMSE, Ford Fiesta)
3 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3)
4 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)
5 Johan Krisrtoffersson (VW Dealer Team, VW Polo)
6 Andreas Bakkerud (OlsbergsMSE, Ford Fiesta)

FIA World Rallycross Championship Drivers standings (efter deltävling 10 / 12):
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3) 235
2 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo) 175
3 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 167
4 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 152
5 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 148
6 Andreas Bakkerud (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 146

FIA World Rallycross Championship Teams standings (efter deltävling 10 / 12):
1 OlsbergsMSE/Ford 313
2 Marklund Motorsport/Volkswagen 313
3 Team Peugeot-Hansen 300
4 PSRX 227
5 Monster Energy World RX Team 85
6 Albatec Racing 32

Susann Hansen