Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Framhjulsdrift i 2400cc på distriktsnivå

Framhjulsdrivet med sekventiell låda i 2400cc, och en historisk klass för bilar upp till 1974-års modell. Till nästa år bjuder distriktscuperna i rallycross på ett par rejäla nyheter.

Bakgrunden är att det finns plats för fler förare i Göta- och Svealandscuperna samt i Övre Norras förbundsmästerskap. Det finns också banor som står outnyttjade stora delar av sommaren och det kanske viktigaste av allt: det finns bilar stående att plocka ut ur garagen.
– Vi har tittat över och sett att det finns potentiella bilar som står. Tillåter vi sekventiella lådor så håller dessa i framhjulsdrivna bilar, säger Sune Sandberg, representant för Svealandscupen.

De framhjulsdrivna ska från 2015 ingå i klass Super Nationell 2400cc på distriktsnivå, och öppnas för bilar med vagnbok både i rallycross, rally och racing från 1983-års modell. Vid nybyggnation ska bilen vara från 2002 eller nyare, och för framhjulsdrivna gäller max 2.0 liters motor med flerventilsteknik.
– En vanlig H-låda håller inte. Men med seklåda är det nog fler än jag som vill komma ut och ha lite kul, säger Mattias Thörjesson, silvermedaljör i EM 2006 och med en ”gammal” Super 1600-Corsa hemma i garaget.

De fyra som arbetat fram och enats om ett och samma reglemente är Sune Sandberg, Svealandscupen, Mats Öberg från Övre Norra BF och Kjell-Åke Hellkvist, Götalandscupen samt Ralf Berglund, tekniker. De har också undertecknat ett gemensamt reglemente för rallycross historiskt på distriktsnivå. Där får deltagande bilar vara upp till 1974-års modell.
– Sen måste den som kör vara minst 50 år, säger Kjell-Åke Hellkvist. Tänkbara bilar är Volvo 142, Saab V4 och 99, Opel Ascona och Volkswagen.
– Jag skulle inte bli förvånad om vi får se en 10-15 bilar redan nästa år, fortsätter Kjell-Åke Hellkvist.
Rallycross historiskt ska köras ihop med cuperna.

Annemo Friberg