Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Stark prestation av Team Peugeot-Hansen i Tyskland

Team Peugeot-Hansen gjorde ännu en stabil prestation i den nionde deltävlingen av FIA World Rallycross Championship som gick på Estering i norra Tyskland. Banan är den näst äldsta i serien och bjöd som vanligt på mycket dramatik. Teamets ryske förare Timur Timerzyanov vann sammanlagt kvalomgångarna, medan svenske Timmy Hansen blev trea. Inför de 10.000 åskådarna, varav många tillresta svenskar, tog teamet många fina mästerskapspoäng. Den främsta kvalframgången kom i fjärde heatet där det rutinerade teamet valde regndäck på en upptorkande bana, något som utifrån verkade riskfyllt men som visade sig vara ett snilledrag av teamchef Kenneth Hansen.

I semi-final 1 startade båda förarna jämsides, med Timerzyanov på innern och Hansen på utsidan. De kom iväg bra tillsammans, men upp mot den erkänt besvärliga första svängen missar Timur. Han driver ut och drar med sig Timmy av banan. Båda kunde fortsätta men chansen till toppresultat för teamet minskade väsentligt då bara Timmy, som kom in som trea tog sig vidare till final medan Timur bara blev sexa. I finalen startade Hansen i bakre ledet och i det massiva dammet på banan var det svårt att avancera och han slutade sexa totalt.

Timmy Hansen: "När vi hade fritt spår i heaten var vi riktigt snabba."

Timmy Hansen hade en motig första dag i kvalheat 1 och 2 i Tyskland trots att han egentligen var ganska nöjd med bilen och hade hoppats på en högre placering än sjunde platsen som det blev. Till söndagen vände det och i tredje och fjärde heatet gjorde han en brilliant körning och avancerade upp till tredje plats totalt i resultatlistan. Eftersom första sväng i Tyskland är ökänd för att orsaka dramatik och kalabalik var det det som den förre formelbilåkaren hoppades på för att dörrar skulle öppna sig för att kunna köra om. Så blev det inte denna gång och Hansen fick kämpa längre bak i fältet där dammet gjorde körningen till ett vågspel. Ihop med en del egna misstag blev det bara en sjätteplats i finalen.

- För första gången någonsin tror jag rördes det inte om i placeringarna i första sväng, säger Timmy. När man som jag startade från sista led brukar det innebära att omkörningsmöjligheter öppnas om man backar av en aning för att se vad som uppenbarar sig framför en. Alla vet att den här banan är nästintill omöjlig att köra om på såvida ingen gör ett misstag. Att det dammade förskräckligt gjorde inte heller saken lättare. Bilen funkade fint, så det vara bara en sådan där final när det bara inte gick att få till det bättre. När vi hade fritt spår i heaten var vi riktigt snabba. Tyskland brukar oftast handla om att överleva. Vi jobbade på bra hela helgen i teamet och vi tar med oss en bra känsla inför den italienska tävlingen kommande helg.

Timur Timerzyanov: "Vi gjorde teamets bästa resultat i år i sammanställningen efter kvalomgångarna."

Dubble Europamästaren, Timur Timerzyanov gjorde en strong insats i alla kvalomgångarna och var aldrig sämre än sexa. Det resulterade i 16 friska mästerskapspoäng då han vann kvalserien. Ett ödesdigert misstag i första sväng i semi-finalen gjorde att han föll bakåt och inte tog sig vidare till final. Timerzyanov hoppas på att få revansch nästa helg i Italien och åter få hoppa upp på prispallen.

- Vi gjorde teamets bästa resultat i år i sammanställningen efter kvalomgångarna, summerar Timur. Trots att både Timmy och jag hade en bra tävling så gick det snett i semi-finalen där vi båda åkte av banan. Jag skulle ha håll tightare i första sväng och misstaget gjprde att både Pontus Tideman och Petter Solberg kunde gå om oss på insidan. När jag till slut kom igång igen var det som sagt svårt att ta sig förbi eftersom dammet var ett stort hinder. Nu har vi bara en vecka på oss att förbereda oss och ta oss till Italien. En banan ingen har kört på förut, men vi såg den på mediadagen inför säsongsstarten i april och den har både en del intressanta gruspartier och några hopp. Som vanligt ska jag ge allt för att vara med och slåss om topplaceringarna.

Kenneth Hansen: "Det var verkligen en härlig känsla att se våra killar som etta och trea efter kvalomgångarna."

Team Peugeot-Hansens team chef Kenneth Hansen tycker att teamet går framåt i utvecklingen med Peugeot 208 WRX:erna steg för steg i varje tävling. Fastän han var mycket besviken över att inte ens ha kommit på pallen med tanke på hur bra kvalet gick och hur bra bilarna fungerade så ser han med tillförsikt fram emot nästa race.
- Med tanke på hur svårt vi har haft det på den här banan i Tyskland genom alla år så är det väldigt roligt att vara ett och trea efter kvalet, ler Kenneth nöjt. Vi hade en del problem med Timmys motor men som vi fixade till. Vi spelade alla våra kort rätt och i heaten höll de sig borta från sammanstötningar och trubbel på banan. I fjärde heatet gjorde vi ett däcksval, som kanske såg lite vågat ut men som istället blev till vår fördel. I semi-finalen gick det snett och istället för att ha båda bilarna i final fick vi bara Timmy dit. Ibland går det inte alltid dit man siktar.

Nästa tävling i FIA World Rallycross Championship går i Franciacorta i Italien nästa helg (27-28 September).

FIA World Rallycross Championship deltävling 9 av 12. Tyskland Final:
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3)
2 Mattias Ekstrom (EKSRX, Audi S1)
3 Robin Larsson (Larsson-Jernberg Audi A1)
4 Pontus Tidemand (EKSRX, Audi S1)
5 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo)
6 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)

FIA World Rallycross Championship Drivers standings (after round 9 / 12):
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3) 212
2 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo) 160
3 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 158
4 Andreas Bakkerud (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 136
5 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 128
6 Anton Marklund (Marklund Motorsport, VW Polo) 124
7 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 122

FIA World Rallycross Championship Teams standings (after round 9 / 12):
1 OlsbergsMSE/Ford 294
2 Marklund Motorsport/Volkswagen 284
3 Team Peugeot-Hansen 250
4 PSRX 204
5 Monster Energy World RX Team 81
6 Albatec Racing 32
Susan Hansen