Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Så ser Rally SM- klasserna ut 2015 - 2017

Små förändringar med långsiktighet

Största förändringen är att vi byter namn på klasserna. JSM är kvar som namn och är den ända klassen som kan komma att ändras under den tre-års period som vi har framför oss. Övriga klasser döps om till.

Otrimmat 2wd – R2
Fia godkända Grupp N 1601cc upp till 2000cc samt R2B

Trimmat 2wd – R3
Oförändrad mot 2014. Utskottet jobbar på en förnyelse av vagnpark som är långsiktig.

Otrimmat 4wd – R4
Grupp N 4wd över 2000cc samt R4. Här följer vi det som FIA precis tog beslut om att dessa två bilklasser kör ihop.

Trimmat 4wd – R5
Grupp A över 2000cc inkl WRC fram till 2005-12-30 samt Nationell special enligt RY-T 8, 4wd, FIA Appendix J. S2000, RRC och R5.

JSM tävlar med bilar från klass R2 och R3.

Vårt grannland Norge har förbjudit WRC bilar. Finland har stoppat WRC nyare än 2002. Nu tar Sverige steget till att på sikt förnya vagnparken i denna klass. 95% av WRC bilarna som vi har i Sverige har produktionsår 2005 eller äldre. De som har WRC bilar kan alltså fortsätta att åka SM. Men samtidigt som det är möjligt så öppnar vi upp möjligheten för de nya bilarna som på nationell nivå runt om i Europa heter R5, RRC och S2000.
Det finns också en ambition från oss och vårt grannland Norge att i framtiden samarbeta på olika plan. Då blir det lättare att följa ett internationellt reglemente för mästerskapens huvudklass. R4 klassen gör så att de Grp N bilar och R4 bilar vi har i Sverige kan fortsätta tävla på SM nivå i garanterat 3 år till. Vi hoppas därmed på ett ökat antal startande i klassen.

När det gäller R3 så kommer det på sikt att finnas en förnyelse av klassen. De aktiva vill bygga nyare bilar och det har vi lyssnat in. Det händer inte på ett år utan vi har en långsiktighet även här.

R2 har under de senaste åren varit en internationell klass och kommer så fortsättningsvis att vara. Vi ser Grupp-N bilar bli till R2 och den förändringsprocessen lever med utvecklingen från bilfabrikanter.

Våra framtida stjärnor finns i JSM. Vi har under 2014 satt in våra juniorer i finrummet genom att låta de åka först. Det har inneburit garanterad radiotid och att för dessa juniorer bli intervjuade är en övning som få juniorer i andra länder har förmånen att få. I framtiden kommer vi succesivt att sätta dessa juniorer än mer i rampljuset. Deras ambition och vilja att utvecklas i sporten på hemmaplan ska hörsammas och vi ska tillsammans skapa goda förutsättningar för dessa Juniorer. Klassen kan alltså att komma ändras till 2016. Dialog till beslut med de aktiva. Utskottet jobbar även på ett RM i samband med SM-tävlingarna. Mer om det kommer senare.

Mikael Lindh & Rallyutskottet