Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Utmanande och bitvis blött när VOC Mekonomen Rally tävlade i Vimmerby

Efter flera års bortavaro gjorde Vimmerby med Emiltrofén comeback i en av VOC Mekonomen Rallys nationella serier. Den här gången var det SommarSerien som gästade Vimmerbys fantastiskt fina tävling. Den glade skåningen Tom Kristensson med CoDriver Mikael Ottoson ser vi inte så ofta i klassens riksserier, men då han besöker oss är det ofta med mycket gott resultat. I Vimmerby blev det en fullträff och seger i högsta Elitklassen.
Vi måste också lyfta en annan prestation den här dagen. Erik Karlström med Oscar Almqvist i högerstolen vann lägre Elit klass, och inte bara det utan körde också in på en andratid totalt bland alla VOC Mekonomen Rallyteam. En särskild prestation eftersom att speciellt Elit B fältet fick köra den långa första sträckan för dagen på synnerligen vått underlag. Tom och Erik, två unga namn att lägga på minnet inför framtiden.

Det är ett välkänt faktum att Vimmerby MS har en fantastisk tillgång på riktigt härliga rallyvägar.

– Vimmerby är klassiska Småländska vägar där det emellanåt är riktigt snabbt för att sedan bli så svängigt och samtidigt över krön att man emellanåt tro man ska se sina egna baklysen. Kort sagt, en riktigt härlig utmaning, berättar en nöjd klassansvarig Roger Fransson.

Tom Kristensson i Elit A


Tom Kristensson och CoDriver Mikael Ottoson stormar mot seger i Emiltrofén

Redan i ingressen slog vi fast att det var Tom Kristensson som vann den högsta elitklassen.

– En fantastisk talang. Hoppas vi får se lite mer av Tom. Redan nu vet jag t ex att han är anmäld till vårt stora äventyr i Finland i slutet av månaden. Jättekul!

Men Tom var förstås inte ohotad.

– Hemmaföraren Victor Karlsson med CoDriver Ida Bood kom till start i helt nybyggd bil efter sin närkontakt av högsta graden med ett garage uppe i Kil häromsistens. Den nya ”räjsern” rattade han direkt till en andraplats. Per Eriksson med ledsagare Tobias Gunnarsson på den sista pallplatsen.

Erik Karlström komfortabel segrare i Elit B

Erik karlström är ett namn som nämnts ofta det senaste året.

– Team Karlström/Almqvist har letat den absoluta toppfarten i något år. Stått lite och stampat i skiktet direkt under de allra snabbaste. Men i år har de blommat ut för fullt. Fantastiskt kul att se och att få förmånen att följa deras utveckling på nära håll. Den enda nackdelen är väl att Erik ännu så länge kör i samma förarklass som klassansvarig och därför får mig att framstå som något av ett rundningsmärke, skrattar Roger.

Bakom Karlström hade duon Kim- och Joakim Nilsson en fantastisk dag. Slutade tvåa med klar marginal till Ola Wingren med CoDriver Anders Östberg.

Simon Karlsson i Cupklassen

I cupklassen gick det riktigt fort den här lördagen. Och dessutom var det tajt om en mängd placeringar.

– En utveckling vi sett de senaste åren är att toppförarna i respektive förarklass också är topp totalt bland alla VOC Mekonomen Rallybilar, oavsett om det står ett A ett B eller ett C på deras förarlicenser. En jätterolig utveckling som ger anledning till framtidstro på svenska rallyförare. Och självklart är det i VOC Mekonomen Rally som talangerna föds och danas, precis som det sett ut de senaste årtiondena.

Simon Karlsson med CoDriver Johan Eriksson vann tämligen komfortabelt. Patrik Westerberg med rutinerade Peter Johansson i högerstolen var också tämligen ohotade på sin andraplats.

– Men, sedan var det extremt tajt. Andreas Persson med namne Bengt till höger om sig tog tredjeplatsen bara 0,8 sekunder före Alexander Axelsson med CoDriver Louise Blanch på en fjärdeplats. De var i sin tur bara 0,7 sekunder före duon Sebastian Skoog och Markus Svensson. Vilken fajt! Tre bilar inom bara 1,5 sekund efter drygt fem mils rallyåka. Vad ska man säga? Och allt detta avgjordes förstås på dagens allra sista sträcka. Vilka unga jättetalanger!

Rejäl fajt då Sebastian Orava vann juniorklassen

Ledaren i VOC Mekonomen rallys juniorklass, Mattias Jacobsson kom inte till start i Vimmerby. Han prioriterade helt korrekt att köra Västrallyt för att där säkra totalsegern i Mega rallycup. Grattis till detta Mattias!

– Med det trodde många att det skulle bli en defilering för Sebastian Orava och kartläsare Örjan Kjellkvist. Så blev det inte alls! Filip Håkansson med Daniel Borgkvist i högerstolen ledde länge ungdomsrallyt. Men Seb tog i ordentligt på de tre sista sträckorna och kunde med detta till slut bärga segern med 13 sekunder.

SommarSeriens juniorklass är fantastiskt spännande inför avgörandet i finaltävlingen, Mattias leder men bara 3 poäng före Sebastian. Vinner Sebastian finalen med Mattias på andra plats så blir det särskiljning. Vilken spänning och vilken underhållning dom bjuder på dessa unga jättetalanger.

Tack Vimmerby MS för en kanontävling. Nästa år gör Emiltrofén en paus för då går den gemensamma småländska satsningen ”Rally Småland” av stapeln igen. Men, jag kan redan nu skvallra om att klassansvarig redan efter målgång öppnade en dialog med tävlingsledningen inför 2016.



/ VOC Mekonomen Rally – Roger Fransson