Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Team Peugeot-Hansen tog en pallplats i den franska deltävlingen i FIA World Rallycross Championship.

Team Peugeot-Hansen tog en välförtjänt pallplats i den franska deltävlingen i FIA World Rallycross Championship i Loheac i helgen.

Timmy Hansen var totalsnabbast i de inledande omgångarna med tre segrar och vann kvalet. Han blev tvåa i den första dramatiska semi-finalen och körde upp sig från sjätte till andraplats. Därmed startade Hansen i andra startled i finalen med teamkollegan Timur Timerzyanov i ledet bakom. Timmy Hansen blev trea i den spännande finalen, medan Timerzyanov tvingades bryta redan på första varvet. Framgången i Loheac var ett kvitto på att teamets hårda arbete har gett utdelning och det var det bästa resultatet hittills i år för teamet.

I den mycket konkurrenskraftiga finalen skiljde det bra bråkdelar av en sekund mellan förarna. Hansen gjorde en stark insats i helgen och tog teamets tredje raka pallplats i tävlingen som avgjordes i Bretagne inför 70.000 entusiastiska franska fans.

Timmy Hansen:"Pallplats för Peugeot på deras hemmaplan i Frankrike är otroligt och en fantastisk upplevelse att få vara en del av."

Timmy Hansen var tvåa i den belgiska deltävlingen och tog återigen en pallplats i Loheac efter att ha varit snabbast av alla i tävlingen. Enbart en mindre bra start i semi-finalen var Timmys enda misstag i en annars felfri och imponerande körning. Den förre formelbilsåkaren visade trots sin unga ålder både rutin och skicklighet i kvalheaten.

- Jag var snabbast i de tre första heaten medan jag i det fjärde heatet bara tog försiktigt och blev fyra, summerar Timmy Hansen sin starka körning i grundomgångarna.
- Vi hade sparat bra däck till semi-final och final, men tyvärr chansade jag lite för mycket i starten av semi-finalen och tappade allt från pole ner till sjätte och sista plats efter första sväng. Jag fick en liten tryckare av Anton Marklund i andra sväng, efter det var det en makalös final för min del. Det är förmodligen det bästa rallycross race jag någonsin har gjort när jag gick från sista till andra plats.

Vi var trea in i finalen och jag sa till mig själv på startlinjen att jag skulle ge allt för att vinna, men igen missade jag starten och fick jobba mig uppåt. När jag kommit upp till tredje körde jag för allt vad jag var värd, men hann inte komma ikapp innan det blev målflagg. Visst är jag besviken över att inte vinna, men att åtminstone få gå upp på pallen för Peugeot på deras hemmaplan i Frankrike är otroligt och en fantastisk upplevelse att få vara en del av.

Timur Timerzyanov: "En sammanstötning gjorde att bilen ändrade riktning. Jag slog i muren och min styrning gick sönder."

Regerande Europamästaren i Rallycross TImur Timerzyanov blev femma efter de fyra kvalomgångarna och med en bra prestation i semi-final 1 tog ryssen vidare till final.

- Jag hade en ganska tuff helg här i Loheac. Min bil har svarat bra på de förändringar vi har gjort, men föraren har inte gjort samma framsteg. Det syns att bilen är mycket bra eftersom Timmy är en halv sekund snabbare än mig på varvet. Jag vet inte vad jag ska göra med min körstil på den här typen av bana. Kanske borde jag jobba mer på min racingstil. I finalen gjorde jag en bra start. Timmy var på insidan av mig och kämpade mot Pontus Tideman. På något sätt slog vi i hop och det gjorde att min bil ändrade riktning oväntat snabbt. Jag slog i muren och min styrning gick sönder. Nästa tävling är i Tyskland och där är banan ganska annorlunda mot här. Bilen känns bra och jag hoppas på revansch och ett bra resultat där.

Kenneth Hansen: "Vi är nöjda. Vi var närmare att vinna än någon gång tidigare i år."

Teamchef för Peugeot-Hansen, Kenneth Hansen, tycker att det målmedvetna arbetet att utveckla bilen har gett resultat och speciellt testet före Loheac gjorde att teamet tog ett rejält kliv framåt.

- Efter Kanada var det ingen semester och med den alldeles nybyggda tredje Peugeot 208 WRX fick vi svar och kunskap om bilen på testet i veckan, berättar Kenneth Hansen.

Efter träningen och kvalheaten bevisade vi att vi har gått framåt. I semi-final och final gick det inte helt vår väg, men vi är ändå glada för att vi för första gången i år verkligen har känt att en seger varit nära. Nästa tävling går i Tyskland och jag hoppas att vi kan hinna testa och prova ännu några idéer vi har.

Bruno Famin: "Vi har flyttat fram våra positioner."

Högsta chef för Peugeot Sport, Bruno Famin, fanns på plats vid Peugeots hemmatävling i rallycross-VM i Loheac och var imponerad av 208 WRXens framfart under helgen.

- Det känns skönt att ta den tredje pallplatsen på raken i VM-serien, säger Famin, men mest nöjd med i helgen är jag över den generellt höga prestationsnivån teamet visade i helgen. Vi hoppades nog all innerst inne att vi hade fått gå överst på pallen idag, speciellt med tanke på farten som fanns i bilarna. Vi ger inte upp utan fortsätter och hoppas på seger innan säsongen är slut. Att lyckas ta båda bilarna till final är ett gott tecken på vilken hög nivå teamet har med allt vad gäller teamet, bilen och förarna.

Nästa deltävling av FIA World Rallycross Championship går i Buxtehude Tyskland den 20-21 september.

FIA World Rallycross Championship deltävling 8 av 12. ¨:
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3)
2 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta)
3 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)
4 Ken Block (Hooniagn Racing Division, Ford Fiesta)
5 Pontus Tidemand (EKSRX, Audi S1)
6 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)

FIA World Rallycross Championship för förare (efter deltävling 8 / 12):
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3) 185
2 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 157
3 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo) 146
4 Andreas Bakkerud (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 126
5 Anton Marklund (Marklund Motorsport, VW Polo) 123
6 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 118
7 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 111

FIA World Rallycross Championship Teams standings (after round 8 / 12):
1 OlsbergsMSE/Ford 283
2 Marklund Motorsport/Volkswagen 271
3 Team Peugeot-Hansen 229
4 PSRX 117
5 Monster Energy World RX Team 79
6 Albatec Racing 32

Susann Hansen