Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Stoffe Nilsson jagar sjätte raka segern i jubilerande TV-Svängen.

På lördag är det en stor dag för SMK Hörby när klubbens klassiska rallytävling TV-Svängen körs för 50:e gången sedan 1965. En tävling som drar igång med fyrtio klassiska rallybilar från början av sextiotalet och tjugo år framåt som alla ingår i Riksmästerskapet för Historiska bilar. Men kanske allra största intresset knyts till skånske suveränen Stoffe Nilsson, Hässleholms MK:s jakt på sjätte raka segern i den jubilerande tävlingen. Inte nog med fem raka triumfer, för totalt har han faktiskt ytterligare en 2007. Om inte detta skulle imponera tillräckligt, så är Stoffe unik i TV-Svängen som ende förare som även vunnit tävlingen som kartläsare och detta 1990 med klubbkompisen Leif Nilsson vid ratten.
- Nog ingen överdrift att utnämna Stoffe som ”Kungen i TV-Svängen”, menar tävlingsledare Mia Nilsson.
- Men på lördag får han det svettigt då tvåfaldige TV-Svängsvinnaren Jocke
Grahn från Simrishamn lovat att ge honom en riktig match!


Hässleholms Stoffe Nilsson med co-driver Jesper Johansson har fem raka vinster i den jubilerande TV-Svängen. Blir det en sjätte på lördag?

Jubileumsupplagan har lockat ett stort och namnkunnigt startfält, totalt över hundrafemtio bilar och i ”tyngsta klassen” 4WD efteranmälde sig helgens SM-trea Joakim Längberg från Norrköping.
- Kan bli giftig och kanske på allvar utmana skåningarna, menar Mia

I 2WD-klassen är det tufft värre då tävlingen utgör final i Sydsvenska Rallycupen och där det är fajt in på mållinjen. Det mesta tyder ändå på att Vimmerbys Pierre Fransson kan säkra klassegern där småländska Volvoåkarna Magnus Johanssons och Christopher Zeijlon är ivrigaste utmanare. Detta ihop med Hässleholms Johan Green plus hemmahoppen Joacim Kristiansson och Thord Johansson.

SMK Hörby kan även ståta med en klassledare i cupen genom segermaskinen Tom Kristensson som leder A-förarnas VOC Mekonomen Rally (Klass 1) men bara fem futtiga poäng före Osbys Kim Nilsson. Räkna med full gas ”ända in i kaklet”!


SMK Hörbys Tom Kristensson med kartläsare Mikael Ottosson är lite av en segermaskin och leder Klass 1 i Sydsvenska Rallycupen inför finalen i TV-Svängen.

I totalställningen i Sydsvenska Rallycupen leder Stoffe Nilsson före Växjös Emrik Smedberg och så cupen sensation, Tomelillas C-förare Ola Schön. Alla tre kan i händelse av seger i helgen vinna cupen totalt.

Bland de klassiska bilarna sticker ett namn ut i startlistan, flerfaldige SM-vinnaren Björn ”Nalle” Johansson från Boxholm utanför Mjölby. Sedan Nalle la hjälmen på hyllan för runt tjugofem år sedan har det varit tyst om honom. Nu har han gjort comeback med en otroligt fin Opel Kadett GT/E och blir lite av favorit menar Mia. Men hårt motstånd väntas från Escortförarna Martin Hagman och Jan Adielsson. I den lite nyare klassen blir Tom Axelsson med Audi quattron favorit. TV-Svängen bjuder på sju specialsträckor, alla med välkänt ”TV-Svängsstuk” .
- Fina sträckor, tuffa men väldigt roliga och omväxlande, lovar Mia.

I samband med prisutdelningen sen lördagseftermiddag kommer flera av de tidigare TV-Svängsvinnarna att uppmärksammas.
- Speciellt är vi glada över att de två första vinnarna Åke ”Bryggaren” Andersson från Uppsala och Bertil Johansson, Värnamo kommer till Hörby och TV-Svängen, berättar Mia belåtet.

Redan på fredagen tjuvstartar jubileumsfirandet genom ”Jubileumsprinten” med runt fyrtio startande och där två korta sträckor körs två gånger med första start klockan 19.00. Det vill säga att en del av de tävlande får köra i mörker.
- Vi ska försöka återskapa lite av stämningen från första tävlingen 1965, med mörker och korvgrillning på publikplatsen, menar Mia.
- Förhoppningsvis lockar detta mycket folk då sträckan körs precis utanför tätorten!

Här kör dock inte Stoffe Nilsson, han laddar istället för sjätte raka segern dagen efter…

Tommy Svensson