Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Kevin Hansen tog SM-guld i RallyX Lites

Red Bull atleten Kevin Hansen (16) tog SM-guld i RallyX Lites på Solvalla idag (6 sept). Han ledde mästerskapet inför SM-finalen genom att ha tagit femte pallplatser varav två segrar på fem SM-starter.

- Det är en så otroligt härlig och underbar känsla just nu, jublar Kevin Hansen efter målgång. En tävling jag kommer minnas för resten av livet.Hansen lyckades ta mästerskapstiteln redan i sitt första år som senior fastän han bara är 16 år och det mot betydligt mer meriterade och erfarna motståndare. Den unge svensken kom till Solvalla med en niopoängsledning över Kevin Eriksson som var främste och enda konkurrenten om SM-titeln, då Kevin redan i förra tävlingen säkrade andraplatsen. Därför valde Kevin att spela sina kort säkert och fokusera på att säkra de nödvändiga poängen för att ta titlen.

Kevin låg trea total efter fredagens första två kvalomgångar och efter tredje omgången hade han en plats i första startled i semi-final 1.
- Jag var inte riktigt med i fart i första heatet och ökade tempot till andra heatet, berättar Kevin. Då hängde jag på Kevin [Eriksson] men istället för att börja fightas bestämde jag mig för att köra på säkerhet. Hoppet på banan var ganska dåligt och det var risk att flyga för högt och snett, så jag tog det väldigt lugnt där för att inte skada bilen. Att vara såpass snabb och kunna köra på säkerhet kändes häftigt.

Hansen gjorde en bra start i semi-finalen och ledde in i första sväng men fick ge upp ledningen strax efter till Linus Leise. Eftersom andraplatsen var tillräckligt för att ta sig vidare till finalen på valde han att nöja sig med det.

- I finalen gjorde jag en bra start från andra startled och kom ut som två efter Eriksson som hade pole position, förklarar Hansen, men jag fick en smäll, åkte av ut i dammet och tappade till fjärde. Jag tog mig om Leise när han var på jokern och visste då att tredje platsen räckte för att säkra SM-guldet så jag kunde bara köra lugnt och fint till mål.
- Att gå i mål som Svensk Mästare var en fantastisk känsla, ler Kevin stort. Som rookie hade jag inte förväntat mig att kunna vara med och slåss om mästerskapstiteln redan i år och det gjorde nog att jag var extra nervös inför den här tävlingen. Min röst är något kraxig just nu, vilket kan bero på att jag skrek ut min glädje efter målgången i finalen!

Med Kevins föräldrar Kenneth och Susann och storbror Timmy på Rallycross-VM i Frankrike var racet i Solvalla den första tävlingen som Kevin tävlat utan att ha någon av dem med sig. Han hade däremot sitt eget team med mormor och morfar i spetsen på plats för att stötta och hjälpa till.

- Jag älskar grabbarna i teamet, utan dem hade det här inte varit möjligt. De jobbar hårt för att hålla min Peugeot 208 Lites i topptrim och jag känner mig trygg med dem. Tillsammans med chefsmekanikern och spottern Rasmus Carlsson och de andra grabbarna i teamet, Kristian Ceder, Kieran Ablitt och Magnus Sturesson så har även mormor Lilian och morfar Thord stöttat mig i helgen. Mamma Susann, pappa Kenneth och Timmy har jobbat stenhårt för att få det här att hända och jag hoppas verkligen att de också kan få ett riktigt bra resultat med sig hem för Team Peugeot-Hansen från Frankrike.

Jag vet att alla alltid tackar sina sponsorer och det ska man också göra och speciellt jag. Mina sponsorer har trott på mig och hjälpt mig och jag kan inte nog tacka dem. Några var på plats här i Solvalla idag och det var så roligt att få betala tillbaka lite för allt de har gjort för mig. Jag är såååå glad!

Solvalla SuperCar Lites: Results
1. Kevin Eriksson, Olsbergs MSE
2. Alexander Westlund, Westlunds RallyX
3. Kevin Hansen, Peugeot Red Bull Hansen Junior Team
4. Patrik Flodin, Brings Racing
5. Åsmund Holten, HoltenRacing
6. Linus Leise, Set Promotion

RallyX Scandinavia SuperCra Lites Championship, Final Standings
1. Kevin Hansen, 95 points
2. Kevin Eriksson, 91 p.
3. Patrik Flodin, 60 p.
4. Linus Leise, 54 p.
5. Richard Göransson, 52 p.
6. Alexander Westlund, 32 p.

Susann Hansen