Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

East Sweden Rally den 5-6 september 2014

Årets SM-säsong I rally närmar sig sin fjärde och näst sista deltävling. East Sweden Rally har Linköping som nav, liksom förra året. Men i år är banan lagd norr och öster om Linköping vilket innebär att inte mycket går att känna igen från fjolårets succétävling.

Banan

Tävlingen avgörs under två dagar och serviceplats, sekretariat och pressrum ligger alla samlade vid Saab Arena, fd Cloetta Center. Därifrån rullar första tävlingsbil ut kl 17.30 på fredagen för att direkt kasta sig över parksträckan som körs på asfalt vid Saab Arena. En helt ny sträcka vid Ringstorp blir nästa utmaning och den har allt, från snabb bred väg, ett jättelyft till riktigt tuffa kurvor och luriga krön. Därefter åter till serviceplatsen för övernattning.

Dag två, lördagen, bjuder på en repris av gårdagens nya sträcka, nu som SS 3, och sedan bär det iväg norrut, mot Finspång. Sträckorna 4 Yxviken och 5 Olstorp går på vägar som har sett rallybilar många gånger, men SS 6 Rösjö, har inte använts som rallyväg på 40 år. SS 7 Häggetorp är också en klassisk sträcka som avslutar förmiddagens etapp.

Efter service vid Saab Arena återstår två sträckor, även dessa norr om Roxen. SS 8, Tjällmo-Älgmyra, och den avslutande sträckan SS10 Häggetorp 2, som startar på samma sätt som SS7, men slutet är annorlunda. Snabbare väg av typ ”finlandsväg” som blir en utslagsgivande avslutning av årets näst sista SM-rally. SS 9 har tyvärr fått strykas. Vid fyratiden rullar första ekipage in i mål vid Saab Arena.

SM-klassen trimmat 4wd

Den snabbaste klassen med fyrhjulsdrivna och trimmade bilar har alla toppåkarna på plats, Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Subaru, Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford, och trean i tabellen Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Skoda. Här får Jerker Axelsson finna sig i att bära favoritskapet, men en ung norrman kan vara värt att hålla ögonen på. Frank Tore Larsen kommer i en Ford efter uppmärksammade körningar i norska mästerskapet.

Otrimmat 4wd

I klassen för otrimmade fyrhjulsdrivna bilar hittar vi tävlingen största lokala hopp, Mikael Lindqvist, Östgöta BF i en Mitsubishi. I kraft av sin seger i den senaste SM-tävlingen i Hässleholm har han höga ambitioner på hemmaplan. Han har god chans att blanda sig i toppstriden inför avslutande tävlingen i Uppsala om en månad. Leder klassen gör idag Jan-Erik Folkesson, SMK Örebro, Mitsubishi, och tvåan Niklas Hägg, SMK Hälsinge finns också på plats.


Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, forsar fram till klasseger i senaste SM-rallyt i Hässleholm. Han får finna sig i favoritskapet i East Sweden Rally i sin Mitsubishi Lancer EVO XI i klassen för otrimmade fyrhjulsdrivna bilar. Foto: Annemo Friberg

Trimmat 2wd

Klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar är tävlingens största klass. Ett riktigt getingbo med fram- och bakhjulsdrivna bilar, nyare och äldre och med stora eller små motorer. En spännande och oviss klass. Ett snöpligt slut i Hässleholm för Victor Henriksson, MK Speed, i en Toyota, gjorde att Leif Peterson Göteborgs MF, med Toni Sundqvist, SMK Motala, vid sin sida, fortfarande leder klassen i en likadan bil. Kampen fortsätter i Linköping.
Lokal anknytning har även tredjeplacerade ekipaget, Johan Holmberg, Gotlands MF i en Suzuki, som har Henrik Appelskog från Linköping vid sin sida. Efter ett uppehåll har Jimmy Joge, SMK Motala, bestämt sig för att prova krafterna i en Golf och han om någon känner väl till vägkaraktären på sträckorna i norra Östergötland.


Gotlänningen Johan Holmberg, med linköpingsbon Henrik Appelskog vid sin sida ligger på en tredjeplats i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar i en Suzuki Swift S1600. Foto: Annemo Friberg

Otrimmat 2wd

Klassen för otrimmade tvåhjulsdrivna bilar har två klubbkompisar i ledningen. Gustav Thorsell, i en Peugeot, och Martin Jansson, Skoda och båda kör för Rasbo MK. På tredje plats ligger Mattias Ledin, MK Kopparberg, Ford. Varning för norske Steve Rökland, i en Peugeot. Han far fram som en virvelvind i norska mästerskapen och kan mycket väl skrälla här.

JSM

Stort intresse har juniorerna visat för East Sweden Rally. På startlinjen finns 17 anmälda ekipage och här är det många som kan vara med och slås om topplaceringarna. Leder tabellen gör Sebastian Johansson, Gotlands MF, i en Ford med Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo, på en andraplats. Smålänningen Markus Theorin, Skillingaryds MK, Opel ligger tre, men det är tätt på given bakom dessa tre. Victor Liljesson, Linköpings MS, gör sin första start i JSM, påhejad av hemmapubliken.Håkan Tonér
Pressansvarig