Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu bara två tävlingar kvar innan finalen i Sydsvenska Rallycupen

Sydsvenska Rallycupen körde sin åttonde deltävling då Älmhults MK för 51:a gången arrangerade Silverratten lördagen den 16 augusti. Kännetecknande för vägarna i gränslandet mellan Småland och Skåne är att de krokiga och med mycket, riktigt mycket, sten i kanterna. Trots detta var det bara ett tjugotal av den 133 startande som fick bryta. Sex sträckor på sammanlagt 40 km skulle de tävlande ta sig an i det idealiska rallyvädret med ca 20 grader, lite vind och ingen strålande sol att få i ögonen. Hela tävlingen och framför allt vägarna fick bara lovord av de tävlande.

Även denna tävling vanns av Stoffe Nilsson, Hässleholm men både Ola Schön, Tomelilla och Emrik Smedberg, Växjö vann sina klasser så de tre har fortsatt en kamp om första platsen och de 25.000:- som segraren i grundserien kan kvittera ut.

Den stora frågan är om någon av dem kommer att bli besegrade i sina respektive klasser i de sista tävlingarna. I C-förare Grupp E uteblev Olas värste konkurrent Per Molin, Toarp så därför blev segern hela 50 s före Keith Wennberg, Skillingaryd. I B-förare 2WD hade Emriks stora konkurrent Victor Karlsson mekaniska problem och kunde inte utmana Emrik ända till slutet. Men det skall nog hända något dramatiskt om inte det är dessa tre skall toppa grundserien även kallad prispottslistan Men, å andra sidan, när de tre i täten enligt reglerna räknar bort sitt sämsta resultat så skiljer det bara 46 poäng ner till Erik Bergman på femte plats. Det är ju också så att det utgår 25 extra poäng till de som startar i de två sista tävlingarna så det är 85+85 poäng för segrar kvar att kämpa om. Kan bli spännande in i det sista.

I den aktuella poängställningen efter Älmhult så är också markerat de som är kvalificerade till finalen i Vetlanda den 25 oktober.

En av dom som lite smugit fram till ledning i sin klass är Simon Karlsson, Gullabo i C-förare Grupp F/VOC. Han har hela säsongen haft en tät kamp med Tim Liljegren, Karlskrona men efter Kullingstrofén och Silverratten har han kopplat greppet och också avancerat till fjärde plats i prispottslistan med möjlighet att ta med sig 10.000:-hem från festen efter finalen. –” Jag är jättenöjd med säsongen och med tanke på att jag började köra förra året har jag medvetet valt att köra förståndigt och öka efterhand som rutinen kommer”, säger Simon. Den 20-årige montören från Torsås har lite folkrace från femtonårsåldern som motorsportbakgrund. Kompisen och kartläsaren Johan Eriksson delar på allt jobb i garaget och hittar allt bättre i det samarbete som notkörning kräver. –”Om inte bakaxeln rasat i Kongen så hade jag kunnat vara med i den absoluta toppen i listan”, säger Simon och avslutar med att tacka sin och kartläsaren Johans pappor för hjälpen som servicemän.

I C-förare 2WD är det ännu en förare som så sakta tagit sig upp i klassledning och också till den absoluta toppen i prispottslistan med sin sjätte plats. Andreas Axelsson, Grimslöv är trots sina 36 år nybörjare som rallyförare, däremot har han varit codriver i många år och också han har ett folkraceförflutet med tävlingar till och från i 20 år. I Emiltrofén förra året debuterade han. –”Köpte den blåa Golfen av Fredrik Frisell, Karlskrona och har hela tiden valt att, precis som Simon, skynda långsamt och skaffa erfarenhet. Med min kartläsarebakgrund hade jag en bra plattform att stå på vad gäller notkörning, även om det är skillnad på att läsa dom och köra efter dom” säger Andreas. Till vardags är han linjemaskinist och bygger el- och kraftledningar. Göran Söderström har lotsat honom de flesta tävlingarna sen debuten. –”Tycker SSRC är en bra serie, fina tävlingar och chans till prispengar och bostaden i Djura Nöbbele två mil söder om Växjö bor jag nästan mitt i tävlingsområdet”.

I Grupp F/Volvo Original Elit har Kim Nilsson, Osby och Tom Kristensson, Hörby tagits sig upp i toppen och petat ner Erik Karlström Nässjö till tredje plats. Christer Westerdahl, Skillingaryd kan ta sig till finalen om nybygget efter smällen i SSR blir färdig till Hörbys tävling

Magnus Johansson, Älmhult tog sin fösta seger för säsongen och han och flera till kan känna sig säkra på en finalplats. Joacim Kristiansson, Hörby, Robert Scholander, Eksjö och Markus Theorin, Skillingaryd har fortfarande chansen att nå dit med deltagande och bra placeringar i Vimmerby eller Hörby.

Lite fakta om:
- prispottslistan från grundserien. Prispengar från 25.000:- till segraren, 20.000:- till tvåan och 15.000:- till trean ner till 1.000:- på fyrtionde plats.
- finalen. Körs den 25 oktober. Efter tävlingen är det prisutdelning och fest! I finalen samlas alla förarklasser inom samma bilklass och kör mot varandra på lika villkor. Segraren i finalerna vinner 15.000:-, tvåan 10.000:- och trean 5.000:-. Mer om finalen efter TV-Svängen.
- nästa tävlingen. Emiltrofén i Vimmerby körs lördagen den 30 augusti.

Mats Bergman