Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Andra pallplatsen på raken för Team Peugeot-Hansen i Rallycross-VM

Team Peugeot-Hansen tog sin andra raka pallplats vid den sjunde deltävlingen i FIA World Rallycross Championship i Trois-Rivieres, Kanada, med den ryska föraren Timur Timerzyanovs tredjeplats.

Det sedvanliga tvådagarsformatet hade för denna tävling komprimerats ihop till att bara köras på en dag och tillsammans med motorsportfestivalen i GP3R nära Montreal. Efter en rad problem i kvalheaten gjorde Timerzyanov en fantastisk semi-final och final och fick sitt hittills bästa resultat för säsongen. Timmy Hansen körde in som trea i sin semi-final, men blev utesluten från att gå vidare till finalen efter en omkörning på den finske föraren Toomas Heikkinen. Team Peugeot-Hansen behåller sin tredje plats i Team-VM, medan Timerzyanov och Hansen är sexa respektive sjua i Förar-VM.

Timur Timerzyanov: "Jag är så glad över min tredjeplats och hoppas få vara här fler gånger i år."

Dubble Europamästaren i rallycross Timur Timerzyanov har varit snabb hela säsongen och snubblande nära toppresultat i det mycket konkurrenskraftiga startfältet i World RX, men i Kanada fick han äntligen fira sin första pallplats i år trots att han inte hade ett enda problemfritt kvalheat.
- Jag gjorde bara två saker bra idag och det var semi-final och final, skrattar Timerzyanov glatt efter framgången. I kvalen strulade jag till det så jag var tvungen att lyckas i semi. Tidigare i år har jag kämpat för att få till bra resultat, men idag var jag lugn och avslappnad och fick med mig ett bra resultat trots avåkningarna i heaten. Jag tror också att banracingträningen jag gjorde innan jag åkte hit hjälpte mig idag. Jag vill tacka alla i teamet för jobbet denna ovanligt tuffa tävling och jag är verkligen glad över min pallplats och hoppas få vara här fler gånger i år."

Timmy Hansen: "Vi var trea totalt efter kvalomgångarna och det var riktigt bra."

Svenska föraren Timmy Hansen kvalade in totalt som trea efter de inledande fyra kvalheaten och tog många värdefulla poäng till både teamet och sig själv. Han tog sig sånär till final, men han blev utesluten från sin tredjeplats i semi-final. Hansen är sedan sin egen formelbilskarriär van vid den racingkaraktär som banan i Trois-Rivieres har. Han var däremot mindre bekväm på grusdelen och kände att han behöver bli bättre på det underlaget.
- Gruset är ännu inte en av mina starkaste sidor, erkänner Timmy. Jag fick några bra tider och heat där jag var med i toppen, men generellt sett så har jag mycket mer att lära mig om gruskörning.
- Vi var trea totalt efter kvalomgångarna och det var riktigt bra och vi hade en bra plats i semi-finalen. I semi-finalen blev jag fast bakom Toomas Heikkinen som kämpade med trasig styrväxel. Jag körde om honom, men blev utesluten för det. Jag håller inte alls med om beslutet och tycker det var orättvist. Men men , så är det bara ibland och det är bara att bita ihop. Det viktigaste för mig i helgen var det jag lärde mig om att köra på grus. Timur gjorde det bra i finalen och det är roligt för oss alla i teamet.

Kenneth Hansen: "Suveränt av teamet att få två pallplatser på raken."

Teamchef Kenneth Hansen var nöjd med farten i teamets 208WRX i Kanada och extra nöjd med att Timerzyanov lyckades vända en potentiellt misslyckad helg till en pallplats i stället. Den rutinerade svensken tror att resultatet kommer att stärka både förarnas och teamets självförtroende när vi nu har kommit in i säsongens andra halva.

- Suveränt av teamet att få två pallplatser på raken. Fartmässigt var det ganska okey här för oss. Timur gjorde en del misstag i kvalen men knöt ihop säcken och tog en fin tredjeplats. Där hittade han tillbaka i sin gamla vinande körstil igen och jag tror det lyfte honom en nivå. Han spelade sina kort väl i semi-finalen och finalen, och det är så vi vill se Timur för vi vet att han kan göra det. Jag är verkligen glad för hans skull och det var viktigt för hela teamet också.

Kevin Hansen, som kör i Peugeot-Red Bull-Hansen Junior Team, tävlade i RX Lites International Cup, som var en supportklass till SuperCar i Trois-Rivieres. Kevin var snabbast på den öppna fria träningen. Han kraschade dessvärre i andra heatet och tiden var för knapp att hinna laga bilen ordentligt. Han kom ut i semi-finalen och klättrade från sista plats upp till tredje och hade därmed en biljett i sin hand för vidare avancemang till finalen, men mitt i loppet stannade bilen med elfel. Kevin Hansens nästa tävling blir i RallyX Scandinavia på Ring Knutstorp om två veckor, 22 augisti.

Nästa deltävling i FIA World Rallycross Championship går i Loheac i Frankrike den 6-7 september.

FIA World Rallycross Championship deltävling sju av tolv, Canada: Finalresultat
1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3)
2 Anton Marklund (Marklund Motorsport, VW Polo)
3 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208)
4 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta)
5 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo)
6 Patrick Carpentier (Marklund Motorsport, VW Polo)

FIA World Rallycross Championship för förare (efter deltävling 7 / 12):

1 Petter Solberg (PSRX, Citroen DS3) 155
2 Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport, VW Polo) 135
3 Reinis Nitiss (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 133
4 Andreas Bakkerud (OlsbergsMSE, Ford Fiesta) 113
5 Anton Marklund (Marklund Motorsport, VW Polo) 111
6 Timur Timerzyanov (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 93
7 Timmy Hansen (Team Peugeot-Hansen, Peugeot 208) 92

FIA World Rallycross Championship för team (efter deltävling 7 / 12):

1 OlsbergsMSE/Ford 246
2 Marklund Motorsport/Volkswagen 246
3 Team Peugeot-Hansen 185
4 PSRX 147
5 Monster Energy World RX Team 83
6 Albatec Racing 25

Susan Hansen