Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Problemfyllt testrally för Mattias Olsson

- Punktering, privatbil på sträckan och kopplingshaveri…

Det blev en testhelg med stora vedermödor för Mattias, Sophia och resten av teamet, när de under fredag och lördag EM-uppvärmde med ELE Rally, ingående i det holländska rallymästerskapet. Med trots alla problem så har ändå helgen givit bra resultat, inte minst för Mattias, som hittat rätt asfaltsinställningar.

Allt började redan på den andra specialsträckan i ELE Rally. Punktering redan trehundra meter in på sträckan.
- Vi stannade och bytte däck på sträckan, säger Mattias Olsson.

Punkteringen kostade fyra och en halv minut och alla chanser till en pallplacering var bortblåsta. Som grädde på moset dök en privatbil upp ute på SS4, den körde på avlyst specialsträcka och hindrade Mattias i ett par kilometer.
- Helt otroligt, jag och Sophia trodde inte det var sant, en blåmetallic Golf dök upp på sträckan, funktionärerna var långt ifrån glada när de fick reda på incidenten, berättar Mattias.

På kvälls-servicen upptäckte teamet att en bit av oljestickan saknades, något som kan ödelägga motorn om den hamnar på fel plats. Mattias valde det säkra före det osäkra och bröt etappen, för att få natten på sig att felsöka.
- Vi fick skruva isär och ta bort oljetråget, mekarna lyckades finna den saknade biten på natten.

Mattias och Sophia kunde starta om på lördag enligt superrallyregel, med tio minuters strafftid.
- Jag har fokuserat på att testa inställningar och få mer mil i kroppen inför EM nästa helg i Belgien, berättar Mattias.

Teamet testade igenom inställningar, sänkte bilen och finjusterade stötdämpare, samtidigt som Mattias hela lördagen flyttade fram bromspunkterna, bit för bit.
- Nu känns det riktigt bra körmässigt, jag känner mig mer säker och bromsar mycket senare, samtidigt som den fina känslan och kontrollen finns där.

Tyvärr så höll inte bilen ända in i mål i Holland. På den fjortonde specialsträckan var det färdigkört, då kopplingen exploderade.
- Vi körde fullt på fyran och det bara small till när jag klippte i femman, berättar Mattias. Halva kopplingen kikade ut genom sprängkåpan och nu får teamet leta upp reservdelar och reparera, innan de drar vidare till Belgien för nästa helgs EM-premiär på asfalt för Mattias och Sophia.

EM-deltävlingen Ypres Rally, med bas i Ypres vid Belgiens nordvästra hörn, startar på kvällen dan före midsommarafton med kvalificeringssträcka. På midsommarafton körs sedan sju specialsträckor. Rallyt avslutas sedan med den långa etappen om tretton specialsträckor på midsommardagen.

Anders Ekström