Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Schön framgång för Mercedes i Sydsvenska Rallycupen

Intresset för Sysvenska Rallycupen har de fyra första tävlingarna i år ökat med nästan 15% jämfört med förra året. I år har hela 268 olika förare stått på startlinjen så här långt jämfört med 234 förra året. Helgens deltävling SSR samlade nästan 190 deltagare, delvis förstås beroende på samarrangemanget med Svensk Rallycupen och det fina helgupplägget med tre tävlingar på tre dagar och med lördagstävlingen som den stora finalen.

Många SS mil med mycket blandad och svårkörd vägkaraktär, överraskande regnskurar blandat med damm gjorde att mer än 50 ekipage bröt och det gjorde också att toppen i prispottslistan förändrades ganska radikalt. Den ende som behåller sin position är Emrik Smedberg, Wäxjö som tog sin fjärde seger av fyra möjliga i B 2WD. De andra fyra topp-fem efter Ljungby blev alla noll-poängare och rasade ner i trakterna av 20 plats.

Ny tvåa är Mattis Olsson, Gullabo som segrade 2,4 sek före Magnus Johansson, Älmhult. Magnus är en av dem som gjorde det största skuttet uppåt i listan och är förstås väldigt glad för både sin andra plats i 2WD och för avancemanget i prispottslistan:-”Efter att jag i Volvo Originalklassen vunnit det mesta genom åren kändes det nu riktigt skönt att känna att jag och min mångårige kartläsare Jonas Bergman verkligen är med i toppen i 2WD. Vi gjorde en av våra bästa tävlingar sen klassbytet. Det är säkert så att alla under en lång tävling har större eller mindre problem men visst känns vår punktering avgörande för utgången när det trots allt bara skiljde några sekunder till den slutlige vinnaren Mattis Olsson. Sedan bytet till denna klass har vi successivt flyttat fram positionerna genom att metodiskt förbättra bilen och vårt samspel i kupén men årets avgörande steg är helt mentalt genom att vi bestämt oss att vi ska vara med i toppen och då får man köra därefter. Lite mer aggressivt men ändå med en viss marginal och trygghet. Lätt att säga, svårt att göra”- avslutar Magnus och ser fram mot Dackefejden där duellen med Mattis får ett tillfälligt uppehåll då Mattis åker SM i Kolsva istället.

Stoffe Nilsson, Hässleholm är ny trea och närmar sig sakta men säkert den position vi är vana att se honom i. Trots avbruten växelspak blev marginalen betryggande till tvåan Joachim Grahn, Simrishamn.

På fjärde plats hittar vi nu en doldis med en mycket ovanlig bil. Ola Schön från Gärsnäs i Skåne är en 37-årig elektriker och trebarnsfar med mycket motorsportbakgrund både för egen del och i resten av familjen. Vid sidan av femton år i motocrosseliten så han också varit landslagsman och professionell utövare av amerikansk fotboll med VM-, EM- och SM guld på meritlistan. 2009 tog han rallylicens och efter en inledning med Saab har nu i sin Mercedes tillsammans med ständige följeslagaren Johan Widerberg utmanat Golfar, Ford och Volvo bland C-förarna i GrpE. På frågan varför framgången helt plötsligt kommer svarar Ola: -”Jag och Johan är i år mycket mer fokuserade och vi diskuterar och analyserar löpande både medgång och motgång. På så sätt lyckas vi ta små steg framåt och köra fortare på rätt sida gränsen. Nu ser vi fram mot att fullfölja SSRC-serien på den inslagna vägen, närmast med Dackefejden.”

På femte plats slutligen hittar vi tidigare nämnde Joachim Grahn som avancerade upp från den sjunde platsen.

Kvar innan ett kort semesteruppehåll är Dackefejden den 14 juni och Skilling 500 den 28 juni. Därefter en liten paus innan Kullingstrofén bjuder in både SSRC och Svenska Rallycupen den 26 juli.

Följs oss också på facebook och på den nya hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Mats Bergman