Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Händelserik rallyfest när VOC Mekonomen Rally körde säsongspremiär i Sundsvall

Det blev den utlovade vinterrallyfesten i Sundsvalls skogar när VOC Mekonomen Rally körde premiär i såväl sin SverigeSerie som Europaserie. Tuffa fajter och underhållande rally för publiken. Men hela åtta mil utmanande specialsträckor av absolut toppklass krävde också sin tribut, det var mer än en som fick användning för såväl snöspadar som av bärgningshjälp.

Det allmänna omdömet bland förarna och teamen var nära nog enhälligt efter årets premiärtävling i Sundsvall, fantastiskt bra tävling. Väl utvalda vägar. Otroligt fint underlag, något som en vinter som denna verkligen inte skämt bort någon rallyförare med. Trevliga och duktiga funktionärer. Och ovanpå allt så sken solen och satte den riktiga pricken över i.

– Det är bara att gratulera SMK Sundsvall, eldsjälen Henrik Hedström och hela det härliga teamet runt honom. Ni går från klarhet till klarhet och VOC Mekonomen Rally är som klass stolta att få vara med och bidra i er utveckling. En av startfältets allra mest rutinerade och meriterade förare sammanfattade dagen med orden ”en av de bästa vintertävlingar jag kört”, de orden fångar det mesta, säger klassansvarig Roger Fransson.

Med detta blev Sundsvall en väldigt värdig premiärtävling för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie liksom i klassens Europaserie, VOC Nordic West Euro Cup.

Patrik Adolfsson vann högsta elitklassen

I fjol körde den unge värmlänningen Patrik Adolfsson i Elit B i Sundsvall, men det hindrade honom inte från att ändå vara totalsnabbast. Detta skapade förstås ett favorittryck även i år.

– Eftersom att Patrik nyss klassat upp och det här var premiärtävling så gick han lågt seedad i klassen. I Elit A innebär det att man startar väldigt tidigt och därför knappt har några spår att hitta driv i. Det hindrade inte Patrik. Han var ändå snabbast och körde till sist in med en ganska komfortabel seger.

Men det fanns fler som imponerade.

– Ett annat namn som fanns med i försnacket var Pär Nordahl. Och han öppnade också med en sträckseger på dagens första långa sträcka och körde till sist in på en total andraplats. Men, sträcksegern på första sträckan delade Pär med den joker som nämndes i ”inför reportaget”. Nils Fransson som numera är gift och därför heter Östgård gjorde något som få lyckats med tidigare. Han kom tillbaka för ett gästspel i klassen efter ett uppehåll på flera år och var med i det grymma tempot redan från första metrarna, och detta trots att han fick gå ut först av alla och spåra. Nisse följde upp med en sträckseger till på dagens sista sträcka och säkrade med detta en fin tredjeplats. Hoppas vi får se mer av Nils i SverigeSerien.

Andreas Broberg i Elit B

Ett par avåkningar påverkade resultatet i den lägre elitklassen. Ett av de hetaste namnen i försnacket var Dennis Askling. Men Dennis var tvungen att skotta snö i två minuter redan halvvägs in på dagens första sträcka. Överraskade i inledningen gjorde istället Rickard Gustafsson som kom till Sundsvall med minst sagt begränsad erfarenhet av rally på snö och is, och trots det låg med i toppstriden, starkt! Men allra mest imponerade Andreas Broberg som tog sträcksegern redan på första sträckan.

– På dagens tredje sträcka så parkerade Rickard ordentligt och skottade snö i en dryg halvtimme, bara för att parkera igen, ännu stabilare i vallen på dagens sista sträcka. Med detta så handlade den lägre elitklassen väldigt mycket om Andreas Broberg som klassat upp efter att han vann Cupklassen i fjol och om Fredrik Eckhardt. Båda imponerade stort hela dagen, Andreas allra mest. När snöröken lagt sig så vann Andreas tämligen komfortabelt, med Fredrik på andra plats. Och en annan Fredrik med efternamnet Jansson, som också fanns med redan i försnacket, på tredje plats.

Patrik Westerberg ohotad i Cupklassen

I VOC Mekonomen Rallys cupklass blev inte striden riktigt så tät som många hade trott på förhand.

– Det är bara att lyfta på hatten för Patrik Westerberg. Han dominerade hela dagen stort. Visserligen hann rutinerade tyske föraren Karl-Friedrich Beck med att knipa en knapp sträckseger på dagens andra sträcka men Patrik var egentligen aldrig hotad. Och när Karl-Friedrich i upphetsningen satte bilen i en stolpe på dagens avslutande sträcka så var han inte längre att räkna med. Patrik vann med komfortabla 1 minut och 34 sekunder före Dennis Rådström, som i sin tur var stabila 37 sekunder före tredjeplacerade Mikael Bodén.

Bara att konstatera att återväxten är stabil även i VOC Mekonomen Rally. Nästa år heter den uppklassade unge talangen med stor sannolikhet Patrik i förnamn och Westerberg i efternamn. Den tid han körde in på i Sundsvall skulle redan nu ha placerat honom på andra plats i Elit B. Vad månde bliva?

Något av ett antiklimax bland våra juniorer

Även bland våra duktiga rallyjuniorer så brukar det vara riktigt hårda fajter. Här tävlar ju dessutom juniorerna mot andra juniorer i andra bilmärken och klasser, men just våra VOC Mekonomen Rally ungdomar är nästan alltid snabbast. Men i helgen kom striden av sig redan på dagens andra sträcka.

– På första sträckan för dagen tog klassens jätteduktiga juniortjej, Lina Björklund ett grepp om handlingarna med sträckseger på knappa 12 sekunder. Men Lina körde av ordentligt på den andra sträckan och kom inte upp innan rallyts slutbil. Efter det blev rallyt en ren defilering för Mattias Jacobsson som körde smart och kontrollerat, höll ihop det ända in i mål och bärgade 30 välkomna poäng.

Tack Sundsvall för i år. Jag tror och hoppas att vi ses igen vid den här tiden nästa år.

VOC Mekonomen Rally