Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mattias och Sophia fyra i EM-premiären

- Mattias och Sophia tog viktiga poäng i deras gemensamma premiär i Europeiska Mästerskapet för rallyjuniorer.

Rally Liepãja som i helgen körts runt den lettiska staden med samma namn, har nu avgjorts. Mattias Olsson med co-driver Sophia Karlsson har i helgen hela tiden kämpat om toppositionerna i denna årets första junior-EM tävling. Trots stora problem med bromsarna tog de en meriterande fjärde plats i premiären.

Söndagens etapp i det Lettiska EM-rallyt började likt lördagsetappen för Mattias och Sophia. Serviceteamet hade knappt om tid, men lyckades få bromsar tillbaka på bilen. Det höll tyvärr bara en bit in på den första sträckan.

Pedalen gick i botten, det var in i en skarp vänstersväng, vi drog av och krökte bakaxeln igen, berättar Mattias Olsson.
Mattias och Sophia fick hanka sig fram till service efter två sträckor, där teamet utförde underverk på bilen. De fick göra lite folkraceriktning på bakaxeln och ordna bromsar igen, säger en luttrad Mattias Olsson.

Trots problemen har det ändå gått riktigt fort för Mattias och Sophia genom den Lettiska naturen. Hela den avslutande söndagsetappen har de noterat tredje- och fjärde-tider. På SS10 lade Mattias i en växel till. Det kändes skönt med den första sträcksegern, säger Mattias.

Av bara farten tog sedan Mattias och Sophia ännu en sträckseger på sträckan efter. Atmosfären kring EM-tävlingen är mycket lik den i VM-tävlingarna, med mycket folk ute i skogen och på serviceplatserna. Det är stor skillnad mot SM här hemma.

- Jättekul och allt är ju så mycket större i EM, man får skriva autografer och vara rallystjärna på riktigt, säger Sophia.

Mekanikerna i teamet har gjort ett jättejobb med små resurser. Två avåkningar sätter sina spår på materialet. Teamet har jobbat för fullt för att få bilen att rulla.

- Helt otrolig insats från mekanikerna i teamet, berömmer Mattias.

En fjärde plats i EM-premiären ger Mattias och Sophia värdefulla poäng att ta med sig i mästerskapet. Det kunde ha blivit pallplats, men tyvärr fick Mattias och Sophia 20 sekunders tidstillägg för en omdiskuterad tidsangivelse vid tidkontroll ut från service.

- En fjärde plats är inte fy skam, det blir bra poäng att att få med sig i EM, summerar Mattias.

Vad gäller EM för teamet, så är nästa deltävling på Azorerna den 25 maj. Men det är mycket möjligt att vi får se mer av Mattias redan i vinter. Inget är ännu klart, men någon mer vintertävling lockar Mattias, för att få mer mil i bilen.

- Vi ska försöka åka något mer innan nästa EM-tävling, avslutar Mattias.

Anders Ekström