Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mattias och Sophia EM-debuterar i Lettland

Mattias och Sophia EM-debuterar i Lettland - Rallyt startar nu på lördag.

Nu till helgen är det dags för junior-EM att kicka igång i Lettiska Liepãja, landets tredje största stad belägen utmed östersjökusten. Mattias Olsson och Sophia Karlsson gör debut tillsammans i tävlingssammanhang. De finns redan nu på plats i Lettland och kör som enda svenska ekipage i tävlingen.

Innan resan till Lettland har Mattias och Sophia tillsammans avverkat landslagsträff i Hälsingland, men även några testmil i den alldeles nybyggda färska Ford Fiesta R2.
- Vi fick ihop bilen i fredags och körde runt 8 mil test med den på lördagen, säger Mattias Olsson.

Det var en skön känsla för Mattias, som inte åkt fullfart på fyra hela månader. Hela hösten har gått åt att jaga sponsorer. Till slut även hinna med att bygga bilen på drygt en månad.
- Det är verkligen kul att vara igång igen, bilen kändes bra och vi fick till en bra känsla med de inställningar vi gjorde under testet, fortsätter Mattias.

Tjugofyra mil i fullfart väntar.
Helgens EM-premiär för juniorer, Rally Liepãja, körs över två dager och innehåller hela 24 mil specialsträckor. Rallyts ceremoniella start sker på fredagskvällen, men det blir först på lördag morgon som Mattias och Sofia får ge järnet ute på de snabba Lettiska specialsträckorna.
Det körs sexsträckor per dag och Lördagen avrundas med två sträckor i mörker som tillsammans mäter hela 58 kilometer. Söndagens sträckor är något kortare och vid 16:30 lokal tid, väntas första bil över målrampen.

Däckhård tävling
Femton förare är anmälda till junior-EM klassen i Lettland och det är tuff konkurrens i serien. Tävlingen körs mestadels på fruset grus och med enhetsdäck av den smalare nordiska vinterdäckstypen. Denna ekvation varnar för ett hårt rally för däcken.
- Konkurrensen är stenhård, den som åker smartast och kan hålla däcken fräscha genom sträckorna, kommer att ha med toppstriden att göra, menar Mattias.

Om sina egna chanser att vara där i toppen säger Mattias så här.
- Jag har alltid målsättningen att vinna - samtidigt måste jag också vara realistiskt och se vilka förutsättningar vi har - en topp 6 placering borde vara rimligt mål i vår EM-debut.

Mattias och Sophia har startnummer 40 och du kan följa deras framfart sträcka för sträcka via denna resultatlänk. http://www.fiaerc.com/events/live/id/14 .

Anders Ekström