Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

En oväntad segrare i SSRC Finalen

Det som skiljer Sydsvenska Rallycupen från andra serier och mästerskap är att både de som vinner grundserien och de som vinner slutspelet belönas rikligt. Utöver 147.000:- från grundserien skulle nu ytterligare 120.000:- fördelas.

Slutspelet, finalen, kördes på lördagen den 26 oktober på två fantastiska, småländska specialsträckor. Två varv på banan gjorde att 39 utslagsgivande kilometer skiljde förarna åt och värdiga vinnare kunde utses i de fyra klasserna. I alla klasser slogs man om 30.000 kr, femton till ettan, tio till tvåan och fem till den som blir trea.

Sammanlagt har mer än 350 olika förare kommit i mål i årets tävlingar och 59 av dem gjorde nu upp om titeln Mästare i Sydsvenska Rallycupen.

I klassen för Grupp E dominerade de tre A-förarna totalt. Mellan Stefan Ottosson, Vetlanda, Erik Bergman, Skillingaryd och Thobias Svensson, Hörby skiljde på första sträckan 2,4 sekunder men på den andra, lite krokigare drog Erik och framför allt Stefan ifrån till en ledning på sex sekunder i halvtid. Med lite bättre fästa andra varvet vågade Erik öka tempot lite och tog in 2 respektive 2,3 sekunder på de två sista sträckorna. Stefan tog segern i klassen med kvällens knappaste segermarginal, 1,7 sekunder, eller som någon av dem så vältaligt uttryckte det på prisutdelningen, -”Det skiljde en stoppsladd efter 39 km körning, häftigt!!” Bäste B-förare blev Per Johansson, Gullabo och bäste C-förare Kim Söderstedt, Skillingaryd.

Ovanligt stor segermarginal blev det i VOC Mekonomen. Årets grundserievinnare i VOC Håkan Ståhl, Skillingaryd tappade första sträckan till årets uppstickare klubbkamraten Markus Theorin men tog sedan tre sträcksegrar i rad och vann till slut med 5 sekunder. Trea men över 16 sekunder efter blev Per-Ola Thörnberg, Vetlanda. -” Riktigt, riktigt roligt,” säger en glad Håkan efter tävlingen. ”Fantastiskt roligt år med utvecklande kamper mellan först Per-Ola och mig och sedan har Markus utmanat oss båda i slutet av året.”

Magnus Gad, Lessebo blev fyra och bäste B-förare i finalen medan Anton Claesson, Grimslöv blev bäste C-förare

Stoffe Nilsson var nog stalltipset i 4WD, men Åke Jacobsson, Emådalen ville idag annorlunda. Med en strulig säsong, förföljd av sjukdom, tog han sin revansch och en övertygande om än knapp seger med 2,4 sekunder före fjolårets segrare Anders Jonasson, Växjö.
-” Det var verkligen en härlig känsla att vinna idag och förhoppningsvis lägga denna säsongen bakom sig”, säger en överlycklig Åke. Stoffe slutade efter lite körning vid sidan av vägen på en tredje plats.

Den största klassen och det riktiga getingboet med minst tiotalet möjliga segrare var klassen för trimmade tvåhjulsdrivna. Skulle för första gången en B-förare kunna utmana de etablerade A-förarna var den spännande frågan?

Redan på första sträckan satte årets suverän David Bellborg, Ryd upp det högsta tempot följd av Mattis Olsson, Gullabo och B-föraren Erik Telehagen, Växjö. Strax efter dem kom Kjell Fransson, Vimmerby. Efter den andra sträckan var det fortfarande samma trio i topp men Mattis hade bytt plats med David och ledde nu med 1,3 sekunder. Dags för service med psykningar och däckstaktik. En som satsade på mjukare däck var Christopher Zeijlon, Skillingaryd, ett lyckat drag skulle det visa sig då han skulle komma att byta sin sjunde plats i paus till en betydligt mer framskjuten. På sträcka tre försvann David efter en rullning och med näst bästa tid i klassen gick Christopher upp till en tredje plats. Ordningen inför sista sträckan är nu Mattis före Erik och Christopher. Skillingarydsföraren tog dagen sista sträckseger och med den plus en punktering som gav tranportprick för Erik gick Christopher upp på andra plats efter överlägsne Mattis. Max Svensson, Gullabo ärvde på så sätt tredje platsen.
Robert Scholander, Eksjö och André Gustafsson, Osby blev bäste B- respektive C-förare.

Cupledningen tackar för ännu ett framgångsrikt år och ser nu fram mot 2014. Under november månad kommer tävlingskalender och andra nyheter att presenteras när cupen nu går in på sin sjätte säsong

Från och med nu så kan alla förutom på Facebook också följa SydSvenska RallyCupen på den nya hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Mats Bergman