Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Volkswagen är världsmästare i rally – vann även konstruktörstiteln

Sébastien Ogier etta och Jari-Matti Latvala tvåa – Volkswagen imponerade stort i det spanska VM-rallyt och säkrade konstruktörstiteln. Det innebär att alla titlar* i FIA World Rally Championship (WRC) 2013 går till Volkswagen.

Volkswagen-föraren Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia vann förar- respektive kartläsartiteln för tre veckor sedan i Frankrike. Den franska duon nöjde sig inte med det utan tog i helgen en imponerande seger i Spanien – deras åttonde den här säsongen – före lagkamraterna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (båda från Finland). Volkswagen har därmed en ointaglig ledning i konstruktörsmästerskapet när en tävling återstår av säsongen (Wales, 13-17 november).Volkswagens framgångar i årets säsong av WRC är enastående. Det tyska teamet har vunnit samtliga tre titlar* under sitt debutår; förarnas och kartläsarnas mästerskap samt konstruktörmästerskapet. Sedan WRC startade har ingen annan tillverkare lyckats vinna ett mästerskap under sitt första år. Volkswagens prestationer har överträffat alla förväntningar. Inför satsningen var målet att köra om pallplatser under första året, vinna tävlingar under andra året och vinna mästerskapstitlar på det tredje året. Att vinna tre titlar i sitt debutår med Polo R WRC är Volkswagens största prestation hittills inom motorsportens värld.

Det spanska VM-rallyt är den enda deltävlingen av årets säsong som körs på både asfalt och grus. På grusvägarna präglades rallyt av dålig sikt på grund av dammoln som yrde upp efter bilarna och förarna fick blint förlita sig på sina kartläsare. Polo R WRC och Volkswagens förarpar bemästrade dessa förutsättningar bäst av alla: 12 av 15 specialsträckor vanns av en Polo R WRC (Ogier 8, Latvala 2 och Mikkelsen 2). Den fyrhjulsdrivna bilen vann alla sex sträckor som kördes på grus. Sedan premiären i Monte Carlo har en Polo R WRC vunnit 132 av 215 specialsträckor (motsvarande 61,4 procent). Av dessa har Sébastien Ogier vunnit 101.

Citat efter det spanska VM-rallyt

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #7
– Jag är väldigt glad för teamet! Volkswagen förtjänade att vinna VM-titeln i år, Polo R WRC är en riktig världsmästarbil. Även om vi hade några tekniska problem i slutet idag, kom vi i mål och för första gången kom teamet etta och tvåa i en tävling. Jag är fortfarande nöjd med andraplatsen. Det ger mig självförtroende inför det kommande rallyt i Wales, vilket definitivt är ett av mina favoritrallyn.

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #8
– Vilket otrolig rally och vilken fantastisk säsong! Vårt team förtjänar verkligen världsmästartiteln. Jag är oerhört stolt över att vara en del av Volkswagen-teamet. Och naturligtvis är jag överlycklig att vi lyckades säkra konstruktörstiteln här i Spanien. Jag lovade på förhand att jag skulle prova allt, och det fungerade. Det måste också sägas att det var mycket svårt tidigt i morse att köra genom dammet som bildats av bilarna framför. Det var som en tjock dimma och ibland var vi tvungna att sakta ner eftersom vi inte kunde se någonting alls. Vi gjorde en stark comeback i Frankrike nyligen och blev världsmästare. Och nu i Spanien lyckades vi igen!

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
– Volkswagen är världsmästare! Jag är så glad för teamet som varit så bra denna säsong. Det är ett fantastiskt gäng! Jag ville ge dem något tillbaka idag också och försökte prestera så bra som möjligt. Att se sitt eget namn högst upp på två specialsträckor är förstås bra. Trots en del missar är jag nöjd med rallyt.

Jost Capito, Volkswagen Motorsport
– Att vinna alla tre VM-titlarna på en säsong är helt enkelt otroligt. Med tanke på att detta är den första säsongen som vi har tävlat i rally-VM med Polo R WRC, är det en ännu större prestation. Att vinna förar- respektive kartläsartitlen var en absolut höjdpunkt för hela teamet. Det var särskilt en dröm för Sébastien Ogier och Julien Ingrassia att säkra titeln i deras hemmarally för tre veckor sedan. Men konstruktörsmästerskapet är ännu viktigare för en biltillverkare eftersom det visar att det inte bara är föraren som är exceptionell – utan även bilen.

* Med förbehåll tills resultaten publiceras officiellt av FIA

FIA World Rally Championship (WRC), RallyRACC – Rally de Espana, 25-27 okt

Resultat

Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, 3h 33m 21.2s
Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen, + 32.9s
Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN/FIN), Citroën, + 1m 13.7s
Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Ford, + 1m 33.9s
Evgeny Novikov/Ilka Minor (RUS/A), Ford, + 2m 01.0s
Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Ford, + 2m 26.0s
Martin Prokop/Michal Ernst (CZ/CZ), Ford, + 4m 55.8s
Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Ford, + 6m 55.7s
Robert Kubica/Maciej Baran (PL/PL), Citroën, + 11m 14.1s
Abdulaziz Al-Kuwari/Killian Duffy (QA/IRL), Ford, + 13m 26.8s


Resultat power stage
Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Ford, 15m 36.8s
Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, + 2.8s
Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen, + 3.2s

Förarmästerskapet efter 12 av 13 deltävlingar
Sébastien Ogier, Volkswagen, 265 poäng
Thierry Neuville, Ford, 158
Jari-Matti Latvala, Volkswagen, 144
Mikko Hirvonen, Citroën, 126
Daniel Sordo, Citroën, 117
Mads Østberg, Ford, 89
Sébastien Loeb, Citroën, 68
Evgeny Novikov, Ford, 67
Martin Prokop, Ford, 55
Andreas Mikkelsen, Volkswagen, 40

Konstruktörsmästerskapet efter 12 av 13 deltävlingar
Volkswagen Motorsport, 382 poäng
Citroën Total Abu Dhabi WRT, 274
Qatar M-Sport WRT, 174
Qatar WRT, 169
Abu Dhabi Citroën Total WRT, 63
Jipocar Czech National Team, 57
Volkswagen Motorsport II, 40
Lotos WRC Team, 20


Marcus Thomasfolk
www.volkswagen-motorsport.com