Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Grym finalspänning när Svenska Rallycupen avgjordes

Den förväntade spänningen under avgörandet av årets cupfinal infriades med råge, i flera klasser var det sista Power Stage-sträckan som fällde avgörandet. Inför starten på tävlingen var det en tät stämning i lokalen, mycket stod på spel och teamen kände av pressen att lyckas i cupfinalen.

Fem sträckor skulle avgöras, där då sista sträckan var en Power Stage så som i Rally-VM/WRC, med extra poäng att köra om.

Västra Östergötlands MK hade letat fram några luriga och nu hösthala sträckor sydost om Mjölby till årets Marknadsnatta, som var den 49:e upplagan av den klassiska tävlingen.

I flera klasser var det också de luriga sträckorna som var det tuffaste motståndet, där en del team besökte den Östgötska naturen på ett mer handfast sätt.

4WD-klassen som haft Björn Adolfsson i topp under året, fick nu i elfte timmen en ny ledare och segrare i B-föraren Gabriel Savela som åter vann sin klass, med ett starkt facit av bl.a. fyra segrar.

Adolfsson tappade tid på sträcka två och hade ingen chans mot dagens totalsegrare i Jari Saarinen, som för övrigt tog sin femte seger i Marknadsnatta.

Tvåa i B-klassen och snabbast på Power Stage var Fredrik Åhs som därmed klättrade till tredje plats i cupen där det gick åt särskiljning med Adolfsson om andra och tredje plats i cupen 2013.

En av årets bästa prestationer har helt klart gjort av 2WD-segraren Mikael Eriksson som i finalen verkligen visade vem som är bäst i Svenska Rallycupen A2WD, fem raka sträcksegrar i finalen, ett facit under året med tre segrar och fyra andraplatser. Imponerande i cupens största och hårdaste klass!


Kungen av Svenska Rallycupen, Mikael Eriksson vann både finalen och cupen i A2WD 2013. Foto: Emotorsport.se


I Marknadsnatta fick även svenske mästaren Johan Holmberg se sig besegrad av Eriksson. Holmberg blev fin tvåa före Mats Andersson, Leif Persson och Fredrik Eriksson. Fredrik Eriksson behöll sin andraplats i cupen just före Persson.

Årets prestation nr 2 går till B2WD-föraren Knutte Edenholm som nu i finalen knep andraplatsen efter Daniel Hellstadius. Edenholm har också ett grymt facit i årets cup, fyra segrar och tre andraplatser i B2WD-klassen som är ett getingbo av snabba förare. Finalsegraren Hellstadius kniper en tredjeplats i cupen 2013. Tvåa i samma cupklass B/C2WD, blir c-föraren André Ekström som blev trea i c-klassen på finalen efter Daniel Röjsel och Christopher Sundberg.


Prinsen av Svenska Rallycupen utnämner vi Knutte Edenholm som vinner B/C2WD efter 4 segrar och 3 andraplatser. Foto: Emotorsport.se

Appendix K-klassen vanns åter av Ola Axelsson som klart vann finalen och även cupen i denna klass. Tvåa i finalen var Lars Pettersson som även lyckades behålla andraplatsen i cupen med en poäng före Gunnar Asplund.

Standardklasserna bjöd på också på stor spänning när avgörandets stund var inne. I A/B Voc blev det stort manfall i toppen av de som hade chansen att bli cupvinnare, men Mattias Andersson visade kyla på hemmaplan och "smög" in på nionde plats, men när flera konkurrenter försvann räckte det för att säkra cupsegern med två poäng före Andreas Pettersson som blev fyra i finaltävlingen. Vann finaldeltävlingen gjorde Viktor Karlsson.

C-Voc tog Rickard Gustavsson en klar seger i både finalen och totalt i cupen, bakom var det hårdare där Rasmus Lundh tog i bra och blev tvåa i tävlingen, men det räckte bara till tredje plats i cupen då Pontus Jardstedt blev finalfyra och då knep cupsilvret med tre poäng.

GrE-klassen blev en strid på kniven där 2,1 sekund avgör på Power Stage-sträckan efter ett helt års tävlande. Mattias Ledin går in som ny uppklassad B-förare och tar hem finaltävlingen, där det mot finaltvåan, Jesper Samuelsson, i cupställningen krävdes särskiljning för att kora en cupsegrare 2013, ett cupguld som hamnade hos Ledin före Samuelsson och med Tobias Isaksson på tredje efter att han bröt finalen.

Slutligen har vi Ungdomsrallyklassen där Henrik Johansson vart kungen i år, vinst i finalen och vinst i cupen med sex delsegrar. Nu är körkortet klart och C-klassen lär få det svettigt 2014.

Vi har därmed avslutat en fantastisk säsong av Svenska Rallycupen, sju deltävlingar som bjudit på fin action, spännande och välarrangerade tävlingar.

Slutklämmen blir nu den stora prisutdelningen och fest i Katrineholm den 16 november.

16/11 Prisutdelningsfest, Katrineholm.

Officiell webbsida med cupställning, regler, kalender och information: www.svenskarallycupen.se
Även Facebook: www.facebook.com/svenskarallycupen

Crister Nystrand