Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu skall det avgöras i Svenska Rallycupen 2013

På Lördag samlas en stor mängd heta rallyåkare för att göra upp i finalen av Svenska Rallycupen.

Alltihopa skall avgöras i omgivningarna kring lilla östgötska orten Skänninge, där klubben Västra Östergötlands Motorklubb har sin hemvist med sin klassiska tävling Marknadsnatta som nu körs för 49:e gången.

Det är ett digert och tufft startfält på runt 165 startande som skall ut på de 5 sträckorna, och just sista sträckan är precis som förra året en "Power Stage", i samma anda som de använder i stora WRC, där det delas 5, 3, 1 power stage-poäng i varje bilklass in i den totala cuplistan. Allt för att behålla spänningen ända in till sista mållinjen på årets sista sträcka i Svenska Rallycupen då det i finalen finns 23 möjliga poäng att slåss om i varje bilklass.

Ytterligare knorr på slutresultatet i cuplistan, är att ett tävlingsresultat skall räknas bort (dock ej start/fullföljd bonuspoäng), och där man måste starta i sista deltävlingen för att kunna räkna bort detta. All denna kluriga tankeverksamhet och ett tufft och jämt startfält under året, gör att ingen av de åtta cupklasserna är avgjorda innan finalen, precis så spännande som vi vill ha det.

Vilka ligger då i vinnarhålet för att få titulera sig som vinnare av Svenska Rallycupen 2013?

4WD är stenhårt, blir det A-föraren Björn Adolfsson i sin fräna WRC-Skoda, eller kanske snabba och jämna B-föraren Gabriel Savela.

I 2WD skall det mycket till för att årets dominant, Mikael Eriksson, skall missa titeln bland A-förarna där närmast Fredrik Eriksson och Leif Persson följer. B-C 2WD har en jämnare lista där Knutte Edenholm dominerat och ligger i spets, men bryter eller tar han bara enstaka poäng ligger C-föraren från Gotland André Ekström som runner-up och kan med en full pott knipa segern.

Även i Klassiker/AppK är det klart jämnt och spännande, där det med säkerhet blir en Volvo i topp, i skepnad av 240 eller Amazon där Ola Axelsson eller Lars Pettersson tillsammans med Gunnar Asplund gör upp.

Std-klasserna med VOC/GrN 0-1400 samt GrE är nog det hårdaste getingboet. A/B VOC har en kvartett som slåss om cupsegern, där hemmaåkaren Mattias Andersson har bäst utgångsläge före Andreas Pettersson.

I C VOC finns det också en kvartett som har guldchans, Rickard Gustavsson har täten med några poäng för Pontus Jardstedt.

Hopslagna GrE-klassen där det även finns fyra segerkandidater A/B-förare som har Tobias Isaksson i topp före Jesper Samuelsson, där C-föraren Mattias Ledin skuggar men som har aviserat att han kanske kör som nybliven B-förare och skapar extra spänning.

Slutligen i Ungdomsrallyklassen som hela året dominerats av Henrik Johansson och som skuggats av Dennis Persson. Johansson har ett försprång på 19 poäng, men som nämnt så finns det i finalen hela 23 poäng att slåss om, så inget är klart på förhand.

Vi kan således se fram emot en riktigt spännande final på Lördag, när fältet lämnar starten i Skänninge vid kl.11. Bilarna väntas åter med början ca.kl.15 dä vi äntligen kan börja den spännande summeringen av årets cupsegrare.

Varmt välkomna till en actionfylld dag med Svenska Rallycupen.

16/11 Prisutdelningsfest, Katrineholm.

Officiell webbsida med cupställning, regler, kalender och information:
www.svenskarallycupen.se

Även Facebook: www.facebook.com/svenskarallycupen

Crister Nystrand