Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Inför finalen i SydSvenska RallyCupen – VOC Mekonomen

Nästa klass att närmare titta på inför finalen, som nu bara är en knapp vecka bort, är den andra av två mer standardbetonade klasser. I denna tävling tävlar den under namnet VOC Mekonomen, vi får se vad den skall heta nästa år.

18 förare kommer till start och de troliga tre pristagarna kommer förmodligen från A- klassen där årets två dominanter äntligen får göra upp om det prestigefyllda första priset. Håkan Ståhl, Skillingaryd och Per-Ola Thörnberg har varvat som segrare hela säsongen men tack vare en första plats i Rally Småland och de många poäng som den segern gav kunde Håkan landa på 445 p, en (1) poäng före Per-Ola.

Men i finalen börjar både de och alla andra från noll och alla har lika chans till seger. Bakom dem finns det en handfull förare som kan ta sig upp på prispallen både bland A-förarna och B-förarna. Särskilt att notera är i B-klassen Magnus Gad, Lessebo, Anton Jansson, Kind och Erik Karlström, Nässjö som började säsongen som C-förare och nu ser ut att kunna utmana A-förarna.

Håkan Ståhl uppskattar SSRC: -”Bra blandning på tävlingar allt från snabbt till gräsväg. Noter och så tufft motstånd av medtävlande. Sen är det roligt att få tillbaka lite i form av prispengar om det går bra! Finalen där alla poäng nollas är också väldigt speciell”
Bakgrunden till årets seger i grundserien läggs bland annat i garaget, -” Bra koll på bilen är en förutsättning för att lyckas! Men vi har en hög och jämn nivå, både i körningen och i kartläseriet, ger inte gärna upp! Sen är ju en förstående familj och den trogne servicekillen Göran Pettersson också väldigt viktiga”

Håkan är nu inne på åttonde säsongen med den trogna 240:n och skulle nog väldigt gärna prova nåt annat nästa år. Men först finalen. Taktik? ”Den finns men är hemlig”- avslutar Håkan

Kan då segraren i C-förarnas grundserie Kim Nilsson, Osby, bland sig i toppstriden? Egentligen inte mycket som tyder på det, ser man i resultatlistorna i år så skiljer det oftast två till tre sekunder per km mellan C-förarna och Elit-klassen. Men samtidigt är man nu på samma underlag och C-förarna startar till och med före de andra.

Kim Nilsson är hur som helst väldigt nöjd med säsongen, -”Spärrarna har släppt totalt”, säger Kim, ”och med lite tur ibland annat i Silverratten hade vi kunnat utmana om en ännu mer framskjuten i prispottslistan”. Liksom för många stora pristagare så är det pappa och mamma som enligt Kim ligger bakom en stor del av framgången, -”De ställer alltid upp så de får förstås komma med på festen efter finalen liksom min flickvän som nu bär på nästa generation rallyförare.” Taktik i finalen då? –”Stå upp och köra. Ska ge allt och hålla tummarna att det håller hela vägen!!” Kan det ge en pallplats?

Lite fakta om:
- finalen. Körs den 26 oktober med start och mål i Hovmantorp kl 12.00. 39 km SS med rekognosering. Efter tävlingen är det prisutdelning och fest! I finalen samlas alla förarklasser inom samma bilklass och kör mot varandra på lika villkor. Segraren i finalerna vinner 15.000:-, tvåan 10.000:- och trean 5.000:-.

Från och med nu så kan alla förutom på Facebook också följa SydSvenska RallyCupen på den nya hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Mats Bergman