Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nya bilklasser - Grupp F bli ny rallyklass

Hämtat från SBF Nyhetsbrev 2013-10-01

Grupp F bli ny rallyklass

Det finns ett behov av att förnya vagnparken i svenska rallytävlingar, därför har Rallyutskottet under en tid arbetat fram en ny klass, Originalrally Grupp F är framtagen för att kunna tävla med standardbilar med god prestanda till en rimlig kostnad och med lite motorstarkare varianter än i Grupp E, det meddelade Svenska Bilsportförbundets Rallyutskott den 24 september på sbf.se
- Nya klassen innebär att vi tagit en standard Volvo 850 eller Volvo S70 och tagit fram ett paket med stötdämpare, fjädrar och bussningar och lite ombyggnationer som behövs göras för att åka med dessa Volvobilar, säger Dan Järbyn, adjungerad i rallyutskottet till webb-TV magasinet på SBF Play.

I ett första steg öppnar utskottet för framhjulsdrivna bilar som är av beprövad konstruktion med god tillgång på begagnatmarknaden. Nödvändiga modifieringar som bör göras finns utprovade och framtagna av Svenska Bilsportförbundet i samband med tekniker inom sportgrenen. Skyddsbur, bussningar, förstärkningsplattor, stag etc. finns färdigt att beställa till en rimlig kostnad.
- Det ska vara rally för en rimlig kostnad där alla kan vara med att åka. Det blir grupp E som är den billigaste, sen grupp F där det kostar lite mer och vill du sen gå upp lite mer så får man hoppa upp till grupp H. Samlingsnamnet för det här är originalrally och där kommer vi även lägga grupp E. Men alla ska kunna vara med, det är vår målsättning, fortsätter Järbyn.

Inom kort kommer rallyutskottet även att släppa en bakhjulsdriven variant på grupp F.
- Ja och det är för att det ska finnas ett bakhjulsdrivet alternativ också, menar Järbyn som även lyfter fram att man med sin Volvo 850 även kan homologera.
- Där väljer man själv om man ha bilen som en standardbil eller om man vill homologera den. Och då har vi lagt dit lite fräckhetsfaktorer för att få lite WRC-känsla, så då får man montera sitt luftskop på taket, man får plocka ur inredningen och man får sätta i en hydraulisk handbroms, avslutar Dan Järbyn.

Originalrally Grupp F
Originalrally är samlingsnamnet för Svenska Bilsportförbundets nya klass där tanken är att successivt införa nyare och mer attraktiva bilar till en rimlig kostnad, där kringutrustning inte skall vara avgörande prestandamässigt.

Bilarna kommer att kunna köras i två olika utföranden på liknande sätt som i Grupp E.
Grupp F Standardrallybilanvänder blå vagnbok, där enbart ändringar i form av skyddsbur, stolar och bälten är tillåtna enligt transportstyrelsens regelverk.
Grupp F Homologerad rallybilanvänder grön vagnbok, där det är tillåtet att göra fler förändringar som t.ex. demontering av inredning, indragna bränsle/bromsledningar, hydraulisk handbroms, luftintag på taket etc. Det är inte tillåtet att öka prestanda eller effekt utan enbart göra de mer lika de traditionella rallybilarna. Öka rallybilskänslan.

Båda varianterna utgår från standardvarianter på motor, växellåda och hjulupphängning. Tillåtna ändringar och modifieringar finns upptagna i reglementet för respektive bilmodell.

Bilmodeller och tillåtna modifieringar i Originalrally Grupp F finns upptagna i reglementet för respektive klass och modell på Svenska Bilsportförbundets hemsida under fliken Rally/Regler. Dessa kommer löpande att uppdateras i takt med att fler modeller blir godkända. Ändringar och tillägg ska godkännas av Svenska Bilsportförbundets Rallyutskott som ansvarar för Originalrally Grupp F-reglementet.

Inom kort kommer också regler för Originalrally, Grupp F RWD, för bakhjulsdrivna bilar. Men redan nu uppmanar rallyutskottet klubbarna att börja bjuda in till Grupp F i sina inbjudningar och tilläggsregler. Tekniska regler, Originalrally Grupp F,