Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu tar Suzukigänget en Rejmes-sväng i Askersund

På Lördag arrangerar Rönne MK sitt årliga rally Rejmes-svängen med start och mål i Askersund.
Nära 19 mil totalt varav hela 5½ mil Specialsträckor skall avverkas innan mål.

Först ut går Ungdomsrallyåkarna men sen kommer 14 st ettriga Suzuki Swift på rad. Alla med över 25 år på nacken! Större skillnad är det dock på chaufförerna. Här tävlar riktiga pensionärer mot ungdomar med färskt körkort. Däremellan kommer de verkligt snabba. Först ut bland dem med startnummer 8 är Stefan ”Sollet” Sollenfelt/Per-Erik ”Beppe” Svensson i egenskap av cupledare. Därefter följer de andra i den ordning de ligger placerade i cuptabellen när 6 deltävlingar är avklarade.

Man börjar med en Specialsträcka i anslutning till Rejmes på knappa kilometern där största delen består av asfalt. Det blir ett dilemma för de tävlande, som alla startar på grusdäck, av den anledningen att man inte får byta mer än de däck man har med sig i reserv. Det innebär stort slitage på friska däck då man sen omgående ska ut i skogen och köra ytterligare två specialsträckor om sammanlagt 2,5 mil innan service! Efter den välbehövliga halvtimmen blir den en sträcka på 6 kilometer innan rallyt avslutas med en mäktig 2-milare där väl många tänker avgöra.

Men i 1300 RallyCup är strategin lite annorlunda. Där kan man inte avvakta för att sätta in stöten på ett ställe. Segraren kör om 20 poäng och sedan 16, 14, 12, 10 osv. Men… man kör även om precis lika många poäng TILL, fast då uppdelat per SS! Alltså, en sträckseger ger i denna tävling 4 p, sedan 3,2 och neråt. Så vinner man ALLA sträckor och således är överlägsen, kammar man hem hela 40 poäng! Vinner man tävlingen utan att vinna en enda SS så blir det mindre i påsen. Logiskt, eller hur? Det innebär även att om man t.ex. blir drabbad av en punktering på en sträcka så att det normalt känns ”kört”. Så är det inte det i 1300 RallyCup. Här gäller det att spotta i nävarna och åtminstone rädda lite SS poäng även om totalskörden minskar.

Vi har mer hyss för oss i denna roliga cup, men det får räcka med att berätta detta denna gång.

1300 RallyCup: Mycket Rally för Pengarna.

Ola Strömberg