Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Nu bara två tävlingar kvar till finalen i Sydsvenska Rallycupen

SydSvenska RallyCupen körde sin sjunde deltävling då SMK Hörby arrangerade klassiska TV-Svängen för 49:e gången på lördagen.

Hörbys tävling skiljer sig från de flesta andra i Småland och Skåne med en vägkaraktär som för de aktiva tillbaka till 70-talet. Krokigt och bökigt men också betydligt långsammare vilket gör att alla får köra med större eftertänksamhet för att bilen skall hålla ända in i mål. Ingen av sträckorna hade en snitthastighet över 100 km/h vilket är mycket ovanligt och värt att notera.

Tävlingen vanns för fjärde gången av Stoffe Nilsson, Hässleholm men Martin Olsson, Kristianstad vann också sin klass så de båda har fortsatt en kamp om första platsen och de 25.000:- som segraren i grundserien kan kvittera ut. Den stora frågan är om någon av dem kommer att bli besegrade i sina respektive klasser i de två sista tävlingarna. För Stoffes del i 4WD är det framför allt Anders Jonasson, Växjö, och Åke Jacobsson, Emådalen som skulle kunna hota men båda har haft svårt att komma hotande nära suveränen från Hässleholm. I C-förare 2WD har förstås Martin dominerat helt men i TV Svängen ledde faktiskt André Gustafsson, Osby efter fyra sträckor och han vara bara 9,8 sekunder efter i mål. Är det kanske André som skall ge Stoffe en hjälpande hand till segern i grundserien.

I Grupp E Elit hade Erik Bergman, Skillingaryd, en kamp ända in till målsnöret med Stefan Ottosson, Vetlanda men var tillslut ändå 5,1 sek bakom på andra platsen. Dessa två är så här långt klara för finalen även om den bäste B-föraren Per Johansson leder sammandraget. Thobias Svensson, Hörby, ledde klart efter två sträckor men fick bryta med trasigt oljetråg.

I VOC Mekonomen Elit hade Håkan Ståhl, Skillingaryd motsvarande kamp med sin huvudkonkurrent Per-Ola Thörnberg, Vetlanda men till skillnad från Erik Bergman lyckades bröderna Ståhl vända de sista sträckorna till sin fördel. Mycket tack vare ett förståndigt däcksval avgick han med segern med marginalen 2,1 sekunder. Dessa två toppar också klassen totalt men mellan nionde och tolfte plats skiljer det bara 6 poäng och eftersom de tio första går till finalen blir det en spännande kamp in i det sista.

I klassen VOC Mekonomen C-förare håller Kim Olsson, Osby, första platsen i ett fast grepp.

I Grupp E för C-förare lyckades Kim Söderstedt, Skillingaryd, hålla undan för den spurtande Simon Magnusson, Älmhult och segermarginalen blev bara 1,3 sekunder efter att Kim lett med 6 sekunder inför sista sträckan. Kim är ännu inte klar för final trots två raka segrar i cupen utan måste komma till start och ta mer poäng för att få vara med och slåss om de åtråvärda penningpriserna i finalen.

David Bellborg, Ryd, har full kontroll på ledningen i klass A-förare 2WD. Ingen ser ut att kunna hota honom i den form han är i nu. Att notera i denna klass är att många av de tolv som poängmässigt skulle vara i final, inte har kört fyra tävlingar och därför inte får vara med. Troligt är att flera av dessa kommer att dyka upp i de sista tävlingarna i Asarum och Rally Småland.

Lite fakta om prispottslistan från grundserien. Prispengar från 25.000:- till segraren, 20.000:- till tvåan och 15.000:- till trean ner till 1.000:- på fyrtionde plats.

Lite fakta om finalen.
Körs den 26 oktober. Efter tävlingen är det prisutdelning och fest! I finalen samlas alla förarklasser inom samma bilklass och kör mot varandra på lika villkor. Segraren i finalerna vinner 15.000:-, tvåan 10.000:- och trean 5.000:-.

(I de listor över ställningen i cupen som finns publicerade är de som just nu är kvalificerade till finalen särskilt markerade. Se också komplett lista på www.ssrc.se)

Från och med nu så kan alla förutom på Facebook också följa SydSvenska RallyCupen på den nya hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Mats Bergman