Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Inför East Sweden Rally den 6-7 september 2013

Årets SM-säsong I rally går mot sin näst sista deltävling. Det är nu dags för East Sweden Rally med start och mål i Linköping. De tävlande bjuds på en tvådagarstävling som avgörs på nio specialsträckor i trakterna söder och norr om Linköping.

Rallyt invigs av landshövding Elisabeth Nilsson på fredagen kl 17.30 på startrampen utanför Cloetta Center. Där ligger alla tävlingens funktioner som serviceplats, sekretariat och pressrum. Första tävlingsbil rullar iväg kl 18.00 och har fyra sträckor framför sig, innan den är tillbaka till Cloetta Center för service vid tiotiden. Då har fyra specialsträckor om 44.7 km avklarats.

På lördagsmorgonen rullar första bil ut ur Parc Fermé kl 08.00 och har då ytterligare fem sträckor att ta sig an innan slutmålet nås vid Cloetta Center ca kl 15.45. Dagens fem sträckor omfattar 57,1 km. Alla fordon har under dagen en timmes serviceuppehåll innan de två sista sträckorna körs. Första bil anländer till service kl 11.41.

SM-klassen trimmat 4wd

I klassen, som allmänt kallas för värstingsklassen, hittar vi alla tre som toppar SM-tabellen bland de anmälda. Eddie Hörbing har tagit ett ordentligt grepp om täten med 90 poäng. Avståndet till tvåan Ramona Karlsson med 62 p och trean Per-Arne Ljung, 60 p verkar ju betryggande, men ett koppel av hungriga rutinerade konkurrenter gör att ingen kan vara säker på sin placering. De två snabba Fordförarna i varsin WRC-bil, Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson, tänker inte ge sig så lätt. Den meste svenske mästaren, Mats Jonsson, inser troligen att det inte blir något guld i år, även om han tänker åka om de övriga medaljerna.

– Vägarna härnere kommer att passa Ingemar perfekt, säger John Stigh, som tidigare åkt med Jimmy Joge men som nu sitter bredvid Ingemar Svensson i WRC-Focusen.

Otrimmat 4wd

De tre som toppar den otrimmade fyrhjulsklassen, Patrik Johansson, 53 p, Martin Berglund, 39 p, och Thomas Thunström på 34 p kan inte heller känna sig säkra på sina placeringar. Tätt i hälarna på Thunström ligger hemmaföraren Mikael Lindqvist och han siktar nog på avancemang i tabellen.

– Jag kanske inte kan kallas hemmaförare direkt, men visst siktar jag på pallplats när SM är avklarat, säger Mikael Lindqvist.

Trimmat 2wd

SM-seriens getingbo kan man kalla klassen tvåhjulsdrivna trimmade bilar. Den innehåller både fram- och bakhjulsdrivna bilar med stora eller små motorer. De fyra i täten ligger så tight att ingen kan vara säker på sin position. Johan Carlsson, 94 p, Leif Peterson, 83 p, Tobias Söderqvist, 80 och fyra Johan Holmberg med 72 p. – Visst ska vi avancera i tabellen, säger Henrik Appelskog, co-driver åt Johan Holmberg, det går bättre och bättre just nu.

Otrimmat 2wd

Här hittar man de nyare tvåhjulsdrivna bilarna i klass R2 och i många av dessa sitter framtidens rallystjärnor. Ledaren Mattias Adielsson har ett bra grepp om klassen med sina 98 p. Tvåa ligger Mattias Olsson med 72 p och trea Anton Alkberg med 66 p. Intressant start gör VM-junioren Pontus Tidemand, som bara kört en SM-tävling i år. Den gången hade han bara Fredrik Åhlin framför sig, men i dennes frånvaro får Pontus räknas som favorit. Han har tempot i kroppen efter sin JVM-seger i Tyskland för några veckor sedan.

JSM

Johan Carlsson som även leder trimmat 2wd har ett bra grepp om JSM. Han leder på 114 p före Mattias Adielsson, som även han leder en annan klass, otrimmat 2wd, på 89 p. Skåningen Rickie Borgström på 81 p finns inte med på anmälningslistan till ESR men på fjärde plats hittar vi Mattias Olsson på 66 p, som har tempot uppe just nu.

– Jag har chansen att bli den siste att vinna två SM-klasser samma år, skrattar Mattias Adielsson, för nästa år måste man bestämma sig för vilken klass man ska köra enligt det nya reglementet.

Håkan Tonér