Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Svenska Rallycupen levererade stor spänning i Gnesta

Lördagens rallykamp i Mjölkpallenpokalen blev ännu en spännande deltävling i Svenska Rallycupen, där täten fick kämpa hårt ända in till sista meter.

I strålande sensommarväder kördes fem sträckor i femte deltävlingen av cupen, varierande vägkaraktär som ställde stora krav på teamen.

Lite som väntat stod kampen i 4WD mellan cupledaren Björn Adolfsson och Eric Johansson som åkt fort hela året utan att få till pricken över i:et. Adolfsson började bäst och hade ledningen vid serviceuppehållet efter tre sträckor med 8 sekunder just före Johansson. Sedan började det hända saker, Adolfsson tappar 12 sekunder på 4:an, mycket beroende på att han blev hindrad av annan bil som delvis hamnat på sidan av vägen och spärrade framfarten. Så inför sista sträckan, som var hela 18,6 km, så var det Johansson i topp med 3,6 sekunder. Här står dock lyckan på Adolfssons sida, och Johansson drabbas av bromsbortfall efter halva sträckan där han nu tappar hela 25 sekunder till Adolfsson, men lyckas dock klara andraplatsen före en stark insats av Ulf Pettersson som kniper tredjeplatsen som första-års A-förare. Sålunda Adolfsson i topp i tävlingen och i cupen.

Även 2WD blev en het och spännande uppgörelse, och där uppsnacket handlat om cupledaren Mikael Ericsson, cuptrean Fredrik Eriksson och "hemmaåkaren" Patrik Larsson, där de två sistnämnda har var sin seger i Mjölkpallen tidigare. En spännande start gjorde 4WD-SM-åkande och ledare, Patrik Johansson, som också chocköppnade med att vara värst på sträcka ett dryga sekunden före Fredrik Eriksson och ytterligare ett koppel av förare där Mikael Eriksson fanns med. På sträcka två rycker Fredrik Eriksson loss med hela 7 sekunder före någon i klassen och är även tvåa totalt på sträckan, Johansson följer på andra.

Mikael Eriksson drabbas av en brusten länk i väghållningen och tappar stort, hela 12 sekunder till täten. Fredrik E ångar på över sträcka tre och fyra, där dock Mikael E fått ordning på bilen och vinner sträcka fyra. Två nygamla åkare som är igång igen, Tomas "Lången" Pettersson och Fredrik Karlsson, kör också mycket bra och ligger topp fyra. In för sista långsträckan har Fredrik E en ledning på knappt 15 sekunder, men det blir hårt när Mikael E sätter en kanontid och tar in 10 sekunder på täten och är tvåa totalt på sträckan.
Summeringen är att Fredrik Eriksson tar hem sin första cupseger och även tvåa totalt i tävlingen, före Mikael Eriksson, fem sekunder efter, och en klar överraskning i Fredrik Karlsson som trea. Patrik Larsson fick inte till det fullt ut, och när bakaxeln gav upp på sträcka fyra var det godnatt.

I B2wd är det åter Knutte Edenholm som dominerar och vinner med 40 sekunder, lite med hjälp av att bägge värsta konkurrenterna i klassen, Alan Karlsson och Emil Karlsson blev kvar inne på långa sträcka fem. Två blev nu Christian Gabrielsson och med Daniel Hellstadius på tredje. C2WD tar André Ekström sin tredje cupseger och ligger nu i toppskiktet av cupen med två deltävlingar kvar.

I GrE och Ungdomsrally är det repris, Mattias Ledin dominerar GrE och Henrik Johansson bara fortsätter att vinna i Ungdomsrally.

Crister Nystrand