Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Tufft och händelserikt när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie gästade Kil

Rally Killingen kom för första gången med i VOC Mekonomens SverigeSerie så sent som i fjol. Tävlingens snabba och bitvis väldigt utmanade sträckor gör tävlingen händelserik. I år hade tävlingen flyttat sitt centrum till Grums och de flesta sträckorna var också nya, men tävlingens karaktär var sig lik.
Ett ihållande skyfall som tog fart mitt under tävlingen gjorde en redan tuff tävling ännu tuffare. Klassens, och också två av svenskt rallys riktiga framtidsnamn, gjorde ingen besviken.
Emil Bergkvist vann Elit A i tämligen överlägsen stil. Patrik Adolfsson var lika imponerande i Elit B och passade också på att bli totaltvåa, bara slagen av nämnda Bergkvist.
Cupklassen vanns också tämligen komfortabelt men här av ett nytt namn, Kent-Ola Björklund som bytt CoDriver sysslan hos titelförsvarande SverigeSerie mäster Arne Rådström till att numera köra själv, och det i imponerande tempo.

Att det går fort i VOC är ingen nyhet men att nio VOC Mekonomen Rallybilar är snabbare än snabbaste fyrhjulsdrivna är extremt.

Förhållandena på tredjesträckan i Rally Killingen var speciella. Ett skyfall gjorde vägen jättehal. Till saken hör att det skyfallet kom i ett uppehåll i startfältet precis då Alexander Cruse stod redo för start, så både han, Emil Bergkvist och alla bakom dem i startlistan har åkt sträckan våt och hal. Ändå kör Emil bästa tid av alla de 107 som fullföljde sträckan, inklusive alla trimmade klasser, och inklusive fyhjulsdrivna. Vad ska det bli av denna supertalang? Vad stolta vi är att ha Emil Bergkvist i VOC Mekonomen Rally, säger klassansvarig Roger Fransson som själv stod och väntade i line-up till tredjesträckan då det första riktigt kraftiga regnet kom.

Emil vann högsta elitklassen i stor stil. Mellan Peter Elg och Kristoffer Karlsson på andra och tredje plats var det däremot betydligt tätare. Här skilde det till slut bara futtiga 0,4 sekunder efter 4,5 mil rallyåka. Vilken fajt!

Men vi har inte bara Emil som kör gudabenådat rally i klassen. Vi måste skicka en tanke även till Alexander Cruse som totalskrotade bilen när han rullade fyra varv efter mål på SS 3, och det efter att ha passerat fotocellen i målet på tiondelen lika med Emil, men efter rullningen blev den tiden aldrig officiell.

Spännande också hur en bortglömd bilstädning innan start ibland kan visa sig vara rena gudagåvan. Patrik Adolfsson fick svåra problem redan på SS3 då bilen slutade ladda. I vanlig VOC-anda så samlades kunniga medtävlare runt Patriks bil i line-up till dagens fjärde och näst sista sträcka, och likadant innan sista sträckan.

Medtävlarna får enligt reglerna inte skruva i Patriks bil, men goda råd är förstås inget hinder. Tydligen var det Pär Nordahl som till slut kom med avgörande tips. En kvarglömd ringnyckel, skruvmejsel, tejprulle och en kabelbit i Patriks handskfack var allt som behövdes för att få bilen att ladda igen. Trots hackande motor, dåligt fungerande vindrutetorkare och igenimmade rutor i spöregnet, allt till följd av laddningen som inte fungerade, så vann Patrik ändå elit B ohotad med nästan 50 sekunders marginal. Och passade också på att bli näst snabbaste VOC Mekonomen bil, bara slagen av Emil Bergkvist.

Viktor Karlsson på andra plats och Erik Karlström på tredje hade däremot en gruvlig fight de också, mellan dem skilde det till slut bara en sekund.

Vi kan heller inte undanhålla er läsare en helt fantastisk anekdot. På dagens första sträcka tappade Viktor Karlström sin intercom, det var helt enkelt batteriet i den som gav upp. Men, Viktor har en kvicktänkt CoDriver i Jonas Sandberg, han ringde helt enkelt upp Viktor och gestikulerade åt honom att svara. Med telefonen instucken i hjälmen fick Viktor sina noter, vilken kreativitet!

I Cup-klassen dominerade Kent-Ola Björklund, den gamle CoDriver-fantomen som nu bytt notblock och mikrofon mot ratt och pedaler. Kent-Ola fick veta om sitt favoritskap innan start och han tackade genom att infria alla förväntningar och vinna i stor stil. Johan Vedin på andra plats och Ola Wördin tog tredjeplatsen.

Bland juniorerna var Pontus Lönnström tämligen överlägsen.
Hans tid hade placerat honom som tvåa i Cup-klassen, och då måste vi komma ihåg att Pontus inte får köra med noter. Vilken bragd! Är det här nästa supertalang vi ser i vardande? Ingen direkt överraskning att den i så fall kommer i VOC Mekonomen Rally.

Mattias Jacobsson blev tvåa bland juniorerna och på tredje plats kom ännu ett intressant namn, Lina Björklund. Svenskt rally mår bra av att återväxten bland kvinnliga förare bakom Ramona Karlsson ser ut att fungera alldeles utmärkt, även om vi gärna vill se fler tjejer bakom ratten. Rally Killingen är tufft, snabbt och svårt. Det fick inte minst klassansvarige själv känna på i sin svåra krasch i fjolårets upplaga.

I år var inget undantag. Det för SverigeSerien så ovanliga väderförhållandet regn gjorde inte rallyt lättare. VOC Mekonomen Rally brukar ha ett skyddande "paraply från ovan" över tävlingarna i sin nationella serie. I de svåra förhållandena skedde flera rullningar men lyckligtvis utan allvarliga skador och behov av ambulanser den här gången. Det allmänna beskedet från de inblandade dagen efter incidenterna är "ömma men vid god vigör och gott mod." Det är bara att bita ihop och komma igen.

Nästa utmaning i SverigeSerien stavas: Finland, Tammerfors och Castrol Rally. Den 26 och 27 september är det dags.

Roger Fransson