© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Timmy Hansen EM-trea på hemmaplan

Beskrivning: RX13-Sweden%20podium%20Ekstrom%20Bakkerud%20Hansen Beskrivning: RX13-Sweden%20Timmy%20Hansen%20jumping Beskrivning: RX13-Sweden Kevin Hansen swedish flag on car roof celebration

Timmy Hansen (SWE) körde hem en tredjeplats i sin Citroen DS3 i den svenska deltävlingen av FIA European Rallycross Championship i en spännande och dramatisk final i SuperCar inför storpubliken i Höljes. I den rafflande fighten låg topptrion hack i häl på varandra de avslutande varven och där Andreas Bakkerud (NOR) gick vinnande ur striden med DTM mästaren Mattias Ekström (SWE) på andra plats.

- Jag är verkligen glad för tredjeplatsen, en speciell känsla på hemmabana inför 30.000 åskådare, vilka har gett mig ett fantastiskt stöd hela vägen, säger en nöjd Timmy Hansen, som också stärkte sin position på andra plats i EM-tabellen.

Hansen Motorsports tre SuperCar förare innehar just nu tre av sju platser i EM-toppen med Red Bull atleten Timur Timerzyanov (RUS) fortfarande i ledning med teamkollegan Timmy Hansen på andra plats, nu bara 4 poäng bakom. Alexander Hvaal (NOR) avancerade till sjunde plats efter att ha tagit maximal mästerskapspoäng från kvalheaten.

I SuperCar-finalen valde Timmy att ta jokerspåret redan på första varvet. Ett smart drag skulle det visa sig eftersom den unge svensken (21) då fick möjlighet att åka sitt eget tempo och lyckades därmed köra in avståndet framåt innan ledartrion behövde ta det tre sekunder långsammare jokervarvet. Hansens plan fungerade och när Bakkerud och Ekström kom tillbaka från jokern var Hansen billängden före. Ett misstag av Hansen i velodromen gjorde dock att han tappade de två igen.

De norska rallybröderna Henning och Petter Solberg som också var med i finalen blev fyra respektive sexa och deras landsman Daniel Holten femma.

Delresultatet efter de fyra kvalomgångarna vanns av Alexander Hvaal och fick därmed 16 mästerskapspoäng efter en stabil och imponerande heatkörning. I semi-finalen, där han hade pole position fungerade det inte lika klockrent och han blev femma och utanför finalplats.

Timur Timerzyanov hade en av sina mindre bra tävlingshelger och för första gången i år missade han finalen. Han gjorde en stark återhämtning efter att ha brutit första kvalheatet på lördagen till att ändå vara med och köra semi-final. Där missade han precis att knipa sista finalplatsen.

- Såklart är jag besviken att inte ta mig vidare, men så är racinglivet ibland, säger Timerzyanov med fokus redan inställt på nästa tävling.

Den alltid jämne Eric Färén (SWE) i Super1600 klassen var trea efter kvalheaten och tog sig igenom semi-finalen för att slutligen ta en fin fjärde plats i finalen. Därmed ligger han nu fyra totalt i serien med tre deltävlingar kvar.

JRX-föraren Kevin Hansens (SWE) helg i juniorklassen kan sammanfattas med ”dominerade”. Inte bara gav han hemmapubliken anledning att applådera när han stormade fram genom heaten och fortsatte med att vinna finalen i strålande stil.
- Bilen fungerade perfekt hela helgen och det var så roligt att få köra inför familj och vänner som är här och hejar på mig, förklarar Kevin. Att få ge dem en seger kändes underbart.
Kevin är bara fyra poäng bakom ledaren när två JRX-tävlingar återstår.

Teamchefen Kenneth Hansen kommenterar RX Sverige:
- Det är makalöst roligt att ha Timmy på prispallen! Det är hans första tävling här i Höljes och att lyckas hantera den pressen och uppståndelsen en hemmatävling innebär är bra gjort. Vi har haft en del mixade resultat i helgen i teamet. Såklart hade jag velat se alla mina förare i finalen, men så blev det inte den här gången.

Nästa deltävling i Mästerskapet körs i Frankrike i Loheac den 31 augusti till 1 september. Höljes SuperCar Final results.