Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Eldsjälar startade välbesökt evenemang

Mariestads Motorsällskap - 2013-06-14 11:20

Den 7-8 september arrangeras för tredje gången ett arrangemang som senast drog över 30 000 besökare till sjöstaden Mariestad. Det är den oväntade kopplingen mellan motorsport, konst och design som gör evenemanget SpeedArtDesign unikt.

Genom att utnyttja Mariestads fan­tastiska läge vid Vänern finns det möjlighet att visa farkoster i luften, på land som på vatten. Allt sammanvävt med konst och design av världsklass.

En dröm om levande konst

Under hösten 2006 träffade Mariestad kommuns dåvarande skolchef Björn Persson den dåvarande kulturchefen i samma kommun, Gunilla Broberg. Båda var genuint konstintresserade och Björn som också hade intresset för fart ville göra en konstutställning i ämnet.

Björn, som på 70-talet startade Ronnie Petersons fanclub, var en riktig Formel 1 fantast och hade beskådat ett antal lopp i Europa, live med sin kamera. Han hade planer på att en gång kunna köra ett racerlopp á la Monte Carlo i Mariestad. Han ville även ha med riktiga bilar i utställningen. Björn tog därför kontakt med sin vän och entusiast, Claes Pettersson i Mariestads Motorsällskap. Han frågade Claes om motorklubben kunde visa upp några racerbilar ”in action”. Claes anslöt till den grupp av konstentusiaster som tidigare träffats. Idéerna blev bara vildare och vildare, och plötsligt var evenemanget SpeedArtDesign uppfunnet.

– Målsättningen med evenemanget var att människor skulle upptäcka konsten genom motorsporten och få en upplevelse för såväl ögat som örat. Vi planerade för en verklig folkfest i Mariestad hösten 2007, berättar Claes Pettersson som idag är evenemangsgeneral för SpeedArtDesign.

Livet tog en oväntad vändning
Så plötsligt hände det som absolut inte får hända. Som en blixt från en klar himmel drabbades Björn av en kraftig hjärnblödning och avled. Naturligtvis var detta en stor chock för alla inblandade, men arbetsgruppen beslöt omgående att fortsätta arbetet som Björn påbörjat.

– Det kändes som en självklarhet att slutföra det arbete som Björn lagt sin själ i, och samtidigt hedra honom med evenemanget, säger Claes.

Den 25 oktober 2007 fylldes stans gator och torg av allehanda fordon. Försvarsmakten fanns på plats både på land och i luften. Racerhistoriska klubben körde med sina racerbilar på stans gator och gallerierna fylldes med konst under temat fart. Polisen kunde räkna in över 25 000 personer. Tidningsrubrikerna skanderade succé.

Efter den stora framgången 2007 var det naturligt att låta evenemanget leva vidare och SpeedArtDesign registrerades som varumärke. Tack vare stora ideella drivkrafter kommer SpeedArtDesign genomföras för tredje gången i september i år. Evenemanget drivs vidare i Björn Persons anda men varje gång med förnyat innehåll. I år hedras även Björn Perssons minne genom en egen utställning med hans fotografier.