Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Jättestort startfält när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie kommer till Växjö och Dackefejden

Dackefejden har sedan flera år en självklar plats i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie, 2013 är inget undantag. Tuffa strider på omtalade småländska rallyvägar ger ett garanterat spännade rally och rallyunderhållning på högsta nivå. Extra krydda, och extra tuffa dueller, blir det förstås när startfältet är stort. Och kommande helg står hela 90 VOC Mekonomen bilar på startlinjen, det största startfältet på många år.

Året i VOC har varit händelserikt. Redan under årets första veckor briserade en bomb. VOC som ända sedan vid sin födelse 1989 haft Volvos reservdelsbolag Volvo Original som sin huvudpartner inledde ett nytt samarbete.

Med åren har samarbetet mellan rallyklassen och reservdelsbolaget blivit så etablerat att klassen kommit att benämnas just "Volvo Original" i folkmun, för rallyälskare har detta begrepp förmodligen mer blivit synonymt med rallyklassen än på bolaget som under så lång tid stod bakom den. Men, Volvo lämnade faktiskt det samarbetet redan 2006 och sedan dess har VOC jobbat hårt med att etablera ett samarbete med en ny huvudpartner.

I januari 2013 föll äntligen alla bitar på plats. VOC kunde stolt presentera en ny huvudpartner i Mekonomen. Rallyklassen "Volvo Original" gick därmed i graven och VOC Mekonomen Rally var fött.


Marcus Theorin har visat god form men fullträffen har låtit vänta på sig. Kommer den i Dackefejden? Foto: Ji-Ro Rallymedia Robin Sörensen


Stjärnskott eller rutin i Elit A
Inför Dackefejden är som vanligt VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie en riktigt kamp i alla förarklasser. Elit A klassen är alltid ett veritabelt getingbo med små tidsdifferenser. Och det har verkligen varit flera som slagits om den eftersträvansvärda förstaplatsen i högsta divisionen.

- Fjolårets stjärnskott inte bara i VOC utan också i svenskt rally i stort, Emil Bergkvist, leder klassen nio poäng före jättemeriterade Brage Lundmark. En kuriosa är att Brages dotter Sofie, som under många år åkt CoDriver med sin pappa, numera är sköter det uppdraget åt Emil. Laddat för en speciell sorts välmenad familjefejd där. En annan kuriosa är att Dackefejden är platsen där Emil för första gången presenterade sig på riktigt för den breda rallypubliken i fjolårets upplaga. Med ett bara dagar gammalt körkort åkte han in på en total andraplats, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Men det är många fler som vill vara med och slåss.

- Håkan Ståhl visar sig bara i SverigeSerien då tävlingarna körs "på hemmaplan" i landets södra regioner, men imponerar alltid. Per-Ola Thörnberg är en annan söderåkare som absolut kan vinna. Och en verklig "dark horse" är Marcus Theorin som visat riktigt god form utan att få till det hela vägen, nu kanske det kommer. Och det här är ändå bara några av alla heta namn. Nordahl, Cruse, Brorson och förstås titelförsvarande Rådström. Ingen av dessa ger några odds vare sig spelade på plats eller vinnare. Eller Elg för den delen som visat storform, en riktig lågoddsare till topplacering! Listan kan göras hur lång som helst och marginalerna är små.

Vinner Patrik Adolfsson Elit B?
I VOC Mekonomen Rallys lägre elitklass, Elit B, har Patrik Adolfsson tagit ett ganska rejält grepp om handlingarna.

- Om Emil Bergkvist får benämnas fjolårets stjärnskott så måste Patrik Adolfsson vara årets så här långt. Hans uppvisning i Sundsvalls dubbeltävling där han under dag ett inte bara var snabbast i Elit B utan dessutom snabbaste VOC Mekonomen bil totalt var imponerande. Och det här är framgångar som han har följt upp med flera fantastiskt fina resultat.

Men också Patrik som får vara favorit är kraftigt hotad från flera håll.

- Per Allo och Dennis Askling har blommat ut och imponerat under vintern. Det kommer att bli tajt! Och skulle Viktor Karlsson stoltsera högt (kanske högst) upp på pallen när dagen är över så överraskar det i alla fall inte mig.

Hur långt räcker mannen som slog Loeb i Cup klassen? Det är inte lättare att vinna i Cup klassen. Alla klasser är tuffa i VOC Mekonomen Rally och dessutom har skillnaderna mellan klasserna blivit allt mindre. En topplacering oavsett förarklass är också en topplacering totalt i VOC.

- Andreas Broberg har visat fantastiska takter och får i egenskap av ledare av Cup klassen i SverigeSerien bära favoritskapet. Men här finns en rad regionala talanger från Småland och Skåne som kryddar anrättningen. En spännande start gör också tyska Karl-Friedrich Beck, en väldigt rutinerad rallyförare som faktiskt tävlat mot rallylegenden och niofaldige världsmästaren Sebastian Loeb i hans tidiga karriär, och slagit honom! Tätt och underhållande kommer det att bli!

Vi kan utlova en rafflande tävling. Välkommen till småländska pärlan Lessebo, dryga tre mil öster om Växjö nu på lördag 15 juni. Klockan 10.00 startar den första bilen.