Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Brynildsen vann SSR

Den avslutande dagen i South Swedish Rally blev riktigt rafflande. Ingemar Svensson tog tillbaka sin ledning från norske mästaren i rally, Eyvind Brynildsen, men tvingades bryta. Hemmaföraren Patrik Johansson tog då upp kampen om segern och lyckades nästa hela vägen fram.

-Patrik jagade mig hårt och det var riktigt svettigt att hålla undan på slutet, sa Brynildsen efter målgången.

South Swedish Rally 2013 avgjordes i skogarna kring Tingsryd och Ingemar Svensson, Flens MS, tog lite överraskande ledningen direkt i rallyt med sin Ford. Rutinerade norrmannen Eyvind Brynildsen klev fram efter första serviceuppehållet och tog över ledningen med sin Mitsubishi. Hemmahoppet Patrik Johansson, Wäxjö MS, även han i Mitsubishi, låg på en tredjeplats totalt när alla sträckorna var körda dag ett.

Inför nattuppehållet lovade dock Ingemar att han skulle ”jaga norrman” och det löftet infriade han med besked under dag två. Redan innan lunchuppehållet var han uppe i ledningen och hade 14,8 sekunders marginal till Brynildsen efter den 13:e av de totalt 16 sträckorna var avklarade.

På den 14:e sträckan tvingades Svensson bryta då ett stag i hjulupphängningen gått sönder och det var åter norskt i topp.

Patrik Johansson låg och bevakade på tredjeplatsen och såg nu sin chans att kliva fram.

-Sista sträckorna körde jag på ilska, skrattar Patrik och fortsätter: Jag försökte verkligen ta honom men Brynildsen är en riktigt duktig förare.

-Jag har känt mig jagad och det var svettigt. Hade sista sträckan varit lite längre så vet jag inte om jag hade kunnat hålla undan för Patrik, sa Brynildsen som därmed blev den fjärde norske föraren som segrat i SSR.

Martin Berglund, SMK Gävle, avancerade från en åttonde plats i slutet av dag ett, till en tredjeplats totalt.

-Härliga vägar på SSR och ett knep för att komma bra till i resultatlistan är att undvika punkteringar, kommenterade han efter målgången.

Punktering var just vad Ramona Karlsson, Falköpings MK, råkade ut för under andra sträckan dag 2. Därmed såg det ut som om hon var borta från toppstriden men hon laddade om och var bland de snabbaste på de återstående sträckorna vilket gav henne en sjätteplacering totalt.

Överraskningarna i årets SSR har varit många och en av dem var att fjolårsvinnaren Mats Jonsson, Forshaga MC, inte riktigt kom överens med lösgruset på vägarna under dag ett, och än mer överraskande var att motorn gav upp på hans Ford under dag två. Rickie Borgström, Osby MK, överraskade också när han fick till tider med sin Volvo 240 som kunde matcha betydligt moderna bilar. Pontus Tidemand, SMK Eda, har kört fort i juniorklassen i WRC men i SSR hade han lite otur med sin körning och räckte inte riktigt ända fram. Snabbast bland de tvåhjulsdrivna bilarna blev istället Suzukiföraren Johan Holmberg, Gotlands MF.

-Vägarna har varit otroligt utmanande och roliga, bilen har gått som en klocka och vi satsade allt på de sista sträckorna.

I SSR Historic såg det ut att bli finskt i topp, men när Mercedesföraren Kurt-Ole Ström fick punktering på fjärde sträckan dag 2 var han borta ur toppstriden. Samtidigt ryckte Bo Warmenius, Taxinge MK, med sin Ford och segrade totalt.

Slutresultat SSR 2013
1 Eyvind Brynildsen, KNA Varna, N, Mitsubishi. 1.29.15,5
2 Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi +2,4
3 Martin Berglund, Gävle MK, Mitsubishi +26,7

SSR Historic
1 Bo Warmenius, Taxinge MK, Ford 1.45.59,6
2 Anders Johnsen, SMK Dala Falun, Porsche + 17,4
3 Kurt-Ole Ström, Sibbo AK, FIN, Mercedes +5.26,4