Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

KAK Midnattssolsrallyt 2013: längre och bättre

Idag, fredag 26 april, öppnar anmälan till KAK Midnattssolsrallyt 2013. Årets tävling har Karlstad som utgångspunkt och körs två dagar i Värmland och en dag i Närke.

Norra Europas största historiska grusrally har 2013 hela 23 mil specialsträckor och det är det längsta sedan nystarten 2006.

-Det blir ändå ett kompakt rally, vilket är bra både för miljön, publiken och för deltagarna. Tack vare samarbetet med Svenska Rallyt AB kommer vi också att kunna höja kvalitén ytterligare, säger Per Carlsson, som är projektledare och ser till både att tävlingen utvecklas och att nyheterna passar in i Midnattssolrallyts profil.

-Vi har även jobbat hårt för att ta rallyt närmare publiken så det blir enklare att se tävlingen, förklarar Per Carlsson.

-Rallyt har utvecklats mycket och blivit riktigt stort, men traditionen att det ska flytta sig mellan olika delar av landet har vi kvar, säger Philip von Mecklenburg, KAK:s ansvarige för Midnattssolsrallyt.

-Vi kommer fokusera mycket på våra kvällsarrangemang som kommer äga rum i centrala Karlstad, Arvika och Hagfors. Där ramas tävlingen och de klassiska bilarna in i en festlig arenamiljö som kommer göra rallyt ännu mer publikvänligt och intressant för en större målgrupp. Att gå på Midnattssolsrallyt ska bli en av sommarens höjdpunkter, säger Glenn Olsson vd för Svenska Rallyt AB.

Tävlingsledare blir i år Christina Lundqvist Viklund som har många års erfarenhet som tävlingsledare för Rally Sweden, tävlingen som blev fortsättningen på Midnattssolsrallyt när man bytte från sommar- till vinterrally 1965.

-Man kan säga att cirkeln sluts i år och jag är stolt över att vara delaktig i det.

Rallyt har i år Karlstad som utgångspunkt och på onsdagskvällen körs den första sträckan i Karlstad. Under första etappen på torsdagen drar rallyt västerut och har lunchuppehåll i Årjäng, andra etappen letar sig rallyt norrut och har uppehåll i Arvika. Sista etappens sträckor körs på lördagen i Närke.

Anmälan till årets rally öppnar idag, fredag 26 april, och förhandsintresset har varit stort, inte minst från utländska förare.

-Vi räknar med ett riktigt starkt startfält i år, säger Per Carlsson.

Likt tidigare år körs tävlingen i två klasser: Historic och Regularity. I Historic går det ut på att köra sträckorna så fort som möjligt med en historisk klassad rallybil, med det i Regularity gäller att hålla en förutbestämd idealtid som i de flesta fall motsvarar 5 km/timmen. I den klassen går det utmärkt att köra med en vanlig bil.

Damklassen återuppstod förra året och priset Ewy Rosqvists pokal delades ut till bästa kvinnliga förare i Historic och i Regularity, en klass som körs även i år.

-Vi har också en inbjudningsklass där historiska rallybilar som av olika skäl inte kan vara med i de andra klasserna får delta.

Nytt för i år är att Regularity kommer att köra en annan sträcka än Historic på onsdagkvällen och att de under varje sträcka kommer att ha en transponder enligt norsk modell, som ersätter de tidigare hemliga manuella tidskontrollerna.

Robert Gustavsson, pressansvarig, KAK Midnattssolsrallyt

Mer information om tävlingen. www.midnattssolsrallyt.com

KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av norra Europas största, rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Bilarna ska vara byggda 1985 eller tidigare. KAK Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser: Historic och Regularity.

Ekipageantalet för KAK Midnattssolsrallyt 2013 är begränsat till 165 bilar.

Midnattssolsrallyt körs den 17-20 juli 2013 med Karlstad som utgångspunkt. Rallyt startar med en specialsträcka i Karlstad den 17 juli. Den 18 juli körs sju sträckor med uppehåll i Årjäng, den 19 juli körs sju sträckor med uppehåll i Arvika och den 20 juli körs sex sträckor i Närke innan rallyt avslutas med målgång och prisutdelning vid museet i Karlstad.

Fredag 26 april: inbjudan publiceras och anmälan öppnar.
Onsdag 15 maj: anmälan stängs.
Onsdag 22 maj: anmälningslista anslås.
Det har ingen betydelse när man anmäler sig under anmälningsperioden. Midnattssolsrallyt har rätt till fri gallring.