Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ny SM-ledare i Rally Otrimmat 4WD

Inledningen på fredagen var lysande och Patrik gick till nattvila som snabbaste ekipage i klassen och trea totalt.

Farhågorna från rekognoseringen besannades, med grus i spåren gällde det att spara däck under lördagen. Däcksituationen förbättrades något när tävlingsledningen tvingades stryka 8,2 km på den kombinerade SS6/9 och korta tävlingen från 80 km SS till 64 km SS.
Patrik bestämde sig på lördagmorgonen för att lägga på de bästa däcken från fredagen bak och nya framdäck för att spara två fräscha framdäck till andra lördagsetappen. Förmiddagen blev tung med placeringarna 6,7 och 8 respektive i klassen.

I servicen justerade man något på stötdämparna fram för att mildra fajdingen på framdäcken och plockade fram två nya fräscha framdäck. Patrik gjorde en kanontid på SS 7 och gick upp i klassledning.

Robin Friberg, Jacob Jansson och Niklas Hägg åkte riktigt fort men Robin och Jacob tvingades kasta in handduken på SS8. Niklas gjorde en fantomkörning på sista sträckan men Patrik höll undan med 0,8 sekunder och vann Östersund Winter Rally i klassen och gick upp i sammanlagd SM-ledning inför grussäsongen.

Resultat
Patrik 1:06:07,2
Hägg 1:06:08,0
Berglund 1:06:12,5
Joge 1:06:19,2.
Med 12 sekunder från första till fjärdeplats efter en timmes körning kan man snacka om tuff konkurrens.

SM-ställning Patrik 23, Jimmy Joge 21 och Martin Berglund 20 SM-poäng.

Åldermannen Mats Jonsson var omutlig och den ledning han byggde upp under fredagen och lördag förmiddag skulle visa sig räcka till både klass- och totalseger. Trimmat 4WD har utökats med flera konkurrenskraftiga bilar så klassen har hårdnat till. Skall Mats ”gamla” Escort räcka till på grusunderlag mot de modernare Focus och Fiesta Fordarna?

Av klassikerna kom bara 5 av 12 ekipage i mål med seger för Ola Axelsson i en Volvo 240.

Nu börjar en allmän genomgång av bilen och injustering av hjulupphängningar och bromsar inför sommarsäsongen. Förhoppningsvis finns tid för en shake-down inför gruspremiären i Simrishamn eller ”Kongen”, fortfarande inte definitivt bestämt vilket. Silverratten i Älmhult är bara för klassiska bilar så det dröjer innan Mitsubishin kvalar in där.

Anders Wiktorsson
Mediaansvarig