Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Jonsson tillbaka på toppen i Rally-SM

När förhandsfavoriten försvann från handlingarna redan på väg till första sträckan steg mästarnas mästare fram. Mats Jonsson var tillbaka i högform och tog segern i Östersund Winter Rally. I tvåhjulsdrivet övertygade Fredrik Åhlin.

Segern för Mats Jonsson blev skön. Han har inte riktigt inlett säsongen som vanligt. Först blev det "bara" en fjärdeplats i sprint-SM i rally och sedan fick han stå över SM-premiären i Sandviken på grund av sjukdom. Men i Östersund var problem bortblåsta och den 18-faldige svenske mästaren gick åter att känna igen.

– Det känns skitbra att vi kan vara med ordentligt på det här viset. Det är inte lätt att vinna en SM-tävling, det finns flera bra chaufförer som slåss om det.

När det återstod tre sträckor hade han en ledning på 25,9 sekunder. Då var segern inom räckhåll men inte klar menade Jonsson. – Absolut inte, jag kommer att ligga på och försöka.
Någon mer tid tog han inte men han kunde kontrollera händelseutvecklingen. Han hade till och med råd att undvika överhettade däck.
– Jag åkte utanför spåret för att kyla däcken, jag hade den marginalen, säger Mats Jonsson.

För storfavoriten Pontus Tidemand tog tävlingen slut innan den ens hann börja. Problem med bränsletillförseln tvingade honom att bryta på väg ut till SS1.
– Det var tråkigt, det var det verkligen. Det är en bra bil men det krävs lite resurser för att driva en sådan, säger Pontus Tidemand om den Ford Focus WRC som strulade redan på väg till SS1.

Tävlingens andra gigant var Fredrik Åhlin i klassen Otrimmat 2WD. Med vana från VM var hans tempo tillräckligt för att vara snabbaste tvåhjulsdrivna bil. Något som också var planen från start. Klassen vann han med 1 minut och 25 sekunder.
– Jag är väldigt glad och nöjd. Jag har varit så fruktansvärt fokuserad på det här hela veckan. Vi lyckades med planen och gjorde ett väl genomfört rally, säger Åhlin.

Kommer vi få se dig i någon mer SM-tävling i år?
– Någon till blir det säkert men det är inte säkert att jag kör i den här klassen då. Det får gärna krafsa på alla fyra hjulen. Det skulle vara kul att köra en klass som passar den farten vi fått upp, säger Fredrik Åhlin.

I klassen Otrimmat 4WD blev det hård kamp hela vägen. Tillslut stod Patrik Johansson som segrare med 0,8 sekunders marginal till tvåan Niklas Hägg.
– Det räcker, det behöver inte vara mer, säger en strålande glad Johansson.

Trimmat 2WD dominerades av Tobias Söderqvist. Hans avstånd till tvåan Johan Carlsson blev drygt 22 sekunder.
– Man ska inte skryta innan det är klart men nu kan jag väl säga att det har varit kontrollerat. Jag hade nog kunnat öka lite också, men då är det lätt hänt att man dyker på något, säger Söderqvist.

I Teammästerskapet vann Team Tractive före Yokohama Motorsport Sweden. På delad tredjeplats kom Eljas Motorsport och Team Tätab.

Sammandrag från tävlingen visas i Tv4 Sport på tisdag 26/2 klockan 22.30.

ÖVRIG INFORMATION

Av 60 startande ekipage bröt 17.

Topp sex Östersund Winter Rally, SM 2:6, 23/2 2013.

1) Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC/SMK Lindesberg, Ford Escort WRC, 1.05.10,6, 2) Hasse Gustafsson/Mikael Johansson, Vansbro MK, Ford Fiesta RS WRC, 1.05.46,9, 3) Eddie Hörbing/Bo Holmstrand, Laxå MK/Kullings MS, Ford Focus WRC, 1.06.02,6, 4) Patrik Johansson/Karl-Olof Lexe, Wäxjö MS/Ryds MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 1.06.07,2, 5) Niklas Hägg/Emil Eklund, SMK Hälsinge/Gestrike RT, Mitsubishi Lancer, 1.06.08,0, 6) Martin Berglund/Joakim Gevert, SMK Gävle/Kils MK Bil, Mitsubishi Lancer Evo IX, 1.06.12,5.

Preliminär poängställning 2:6, SM 2013:

Otrimmat 2WD
1) Fredrik Åhlin-Värmlands KC-Ford Fiesta, 1.07.54,0
2) Mattias Olsson- Fryksdalens MK-d:o, 1.09.19,7
3) Anton Alkberg- Sandvikens MK- d:o, 1.10.04,3

Otrimmat 4WD
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, 23
2) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, 21
3) Martin Berglund, SMK Gävle, 20

Trimmat 2WD
1) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, 60
2) Leif Peterson, Göteborgs MF, 44
3) Kristian Johansson, Degefors RC, 42

Trimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, 30
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, 30
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, 30
1) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, 30

JSM
1) Johan Carlsson, Degerfors RC, 57
2) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 44
2) Mattias Olsson, Frykdalens MK, 44