Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Dubbelt franskt i Rally Sweden

Två fransmän dominerar Rally Sweden. Volkswagens Sébastien Ogier toppar resultatlistan före regerande världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën.

Norrmannen Mads Østberg har avancerat till tredje plats i sin Ford Fiesta RS WRC samtidigt som svenskhoppet Pontus Tidemand tvingats bryta.

En gång tidigare har en ickenordisk förare vunnit Rally Sweden. Det var 2004 då Sébastien Loeb var först till målet i Karlstad. På söndag kommer en fransman att stå överst på prispallen igen. Troligtvis heter han Sébastien – Ogier!

Volkswagenföraren slog vakt om sin ledning på lördagens etapp i det svenska VM-rallyt. Inför söndagens avslutande sträckor är han 26,9 sekunder före sin meriterade landsman och namne.

Allt kan visserligen hända, men fortsätter Ogier att hantera sin Volkswagen Polo R WRC som hittills kan bara ett tekniskt fel hindra honom från att erövra Volkswagens första VM-delseger sedan 1987.

Då vann Kenneth Eriksson i Elfenbenskusten och segerbilen var en Volkswagen Golf.

– Målsättningen i dag var behålla avståndet till de bakom oss. Det lyckades vi med och nu gäller det att koncentrera sig ytterligare en dag och försöka vinna den här tävlingen, säger Ogier och tillägger:

– Vi behöver inte ta några risker på den sista etappen, bara göra vårt jobb.

Ogier och Loeb ser ut att erövra det två första platserna i tävlingen. Den stora kampen kommer att stå om den sista platsen på prispallen. Den körde Mads Østberg till sig under lördagen. Försprånget till Jari-Matti Latvala är emellertid inte stort. Finländaren, som tävlar för Volkswagen, är bara 6,1 sekunder efter den tredjeplacerade norrmannen.

Flera av söndagens sträckor avgörs i Norge. Kanske kan publikstödet där hjälpa Østberg och hans svenska kartläsare Jonas Andersson att hålla undan?

Pontus Tidemand, som öppnade Rally Sweden sensationellt bra och som låg på sjätte plats inför starten fredag morgon, har tyvärr tvingats bryta. Ett motorhaveri redan på den första sträckan tog honom ur tävlingen.

Resultat.

Rally Sweden efter 16 av 22 sträckor
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Volkswagen Polo R WRC, 2.18.22,8
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 26,9 sek
3) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 57,7
4) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen Polo R WRC, + 1.03,8 min
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.43,5
6) Thierry Neuville, Belgien, Ford Fiesta RS WRC, + 3.16,2
7) Juho Hänninen, Finland, Ford Fiesta RS WRC, + 4.10,5
8) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC + 5.16,7
9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 7.56,1
10) Dani Sordo, Spanien, Citroën DS3 WRC, + 8.31,9
www.rallysweden.com