Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ogier och Tidemand dagens förare i Rally Sweden

Sébastien Ogier och Pontus Tidemand. Det var förarna det snackades mest om efter den första etappen i Rally Sweden.

Ogier dominerade i sin Volkswagen Polo R WRC och ryckte åt sig en ledning. Tidemand överraskade och är sexa inför fortsättningen.

Sébastien Ogier tog ledningen i Rally Sweden på öppningssträckan i Karlstad i torsdags kväll. På fredagen fortsatte fransmannen att dominera årets andra deltävling i rally-VM. På de isbelagda vägarna i Värmland lämnade han konkurrenterna bakom sig i sin Volkswagen Polo R WRC.

– Det har varit en otrolig dag och vi har en skön känsla i bilen som fungerat perfekt, sa Ogier.

Ingen hängde med honom. Såväl regerande världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën, som Ogiers teamkompis i Volkswagen, finländaren Jari-Matti Latvala, blev ordentlig distanserade. Båda är över halvminuten efter på sin andra- respektive tredjeplats.

Både Loeb och Latvala skuggas av norrmannen Mads Østberg, som har svensken Jonas Andersson som kartläsare. Det norsk-svenska paret, som kör Ford Fiesta RS WRC för Qatar M-Sport, hade motorbekymmer inledningsvis, men kom igen starkt på eftermiddagen och är inte långt efter.

– I morgon ska vi åka ikapp både Loeb och Latvala, sa Østberg, som tillsammans med Andersson stått på pallen efter de två senaste upplagorna av Rally Sweden.

2011 var duon tvåa, 2013 trea. Självklart är målet en ny pallplats.

Riktigt så högt siktar inte Pontus Tidemand, Ändå kan han bli tävlingens stora sensation. I en privatsponsrad Ford Fiesta RS WRC imponerade 22-åringen från Charlottenberg stort på den första etappen. Vid serviceuppehållet mitt på dagen låg han till och med på fjärde plats – som bästa Fordförare!

– Det här är över förväntan och självklart är vi jättenöjda, sa Tidemand, som tackade för allt stöd han fått ute på sträckorna.

– Mycket folk och många svenska flaggor. Det har varit en härlig dag.

Fjärdeplatsen lyckades Tidemand visserligen inte slå vakt om, men sexa efter den första etappen var en prestation som många talade högt om. Rally Sweden 2013 är den unge svenskens första VM-start i en WRC-bil.

Av förhandsfavoriterna var det en som tappade segerchansen redan på den första sträckan, Lesjöfors. Där åkte nämligen Mikko Hirvonen av vägen i sin Citroën DS3 WRC och blev stående i 24 minuter.

Resultat. Rally Sweden efter 8 av 22 sträckor.
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Volkswagen Polo R WRC, 1.16.00,1
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 31,4 sek
3) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen Polo R WRC, + 33,1
4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 42,3
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.11,7 min
6) Pontus Tidemand, Sverige, Ford Fiesta RS WRC, + 1.22,1
7) Juho Hänninen, Finland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.49,5
8) Thierry Neuville, Belgien, Ford Fiesta RS WRC, + 2.00,2
9) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 3.25,3
10) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 4.43,3