Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Stort manfall i Suzuki 1300 RallyCup

Bergslagsrallyt med start och mål i Hällefors blev årets första deltävling i Suzuki 1300 RallyCup.

Tretton dekaltrimmade bilar på startlinjen med taggad besättning. Det milda vädret under föregående vecka hade tagit bort det mesta av snön och snövallarna men vägbanan ute i skogen var riktigt isig. Extra svåra förhållanden där halkan fanns men ej de förlåtande snövallarna. Tjälen spelar ju även den spratt med vägen så det plötsligt kan bli riktiga "sprätt".

Först ut var Ola Strömberg/Brittmarie Ålund. Han lyssnade nog inte alls på Brittmaries notläsning från början och gjorde en rejäl avåkning i en av de absolut första kurvorna. Bäst började nya paret Stefan Sollenfeldt/Per-Erik Svensson med en kanontid, följda av Mattias Lagström/Andreas Johansson, Jesper Ödberg/Fredrik Palm, Tony Cederfeldt/Gustav Holmdahl. Tyvärr fick Lagström kasta in handduken efter motorras, liksom segeraspirerande Johan Bengtsson/Christer Berg.

"Sollet" och "Beppe" fortsatte med ytterligare två sträcksegrar och hade så en ledning över Team Ödberg med dryga halvminuten före avgörande Björnjägarens minne på dryga tre mil. Men räknar vi på Suzuki-vis så var deras ledning bara drygt 20 sekunder därför att de har en lägre slutväxel i sin bil som medför ett unikt men utjämnande tidspåslag med 1%. De som vill ha lite roligare körning med en mer tätstegad växellåda får alltså betala ett pris för det. Team Cederfeldt låg 5,5 sekunder efter Ödberg och Strömberg/Ålund hade avancerat upp fjärdeplatsen efter sin försmädliga avåkning.

Då hade även Andersson, Nyberg, Budin och Örnevik fått bryta p.g.a. olika tekniska orsaker.

Så på klassiska "Björnjägarn" skulle det avgöras. Bäst lyckades Ola och Brittmarie som bytt till andra däck för denna sträcka. Sollet fick omgående problem med att bakre stötdämparfästena gick sönder och tappade tid. Dock inte mer än att han kunde hålla undan för Strömberg och Ödberg. Segermarginalen skrevs till 6,3 sekunder. Vinnarpokalen gick alltså rättvist till comebackande Sollenfeldt med rutinerade Svensson som co-driver. Men tyvärr inte alla poängen. Här drog paret Strömberg/Ålund det längsta strået eftersom det enprocentiga tidspåslaget för vinnarna innebar 23,8 sekunder mer i Cupens interna resultatuträkning. Men tre sträcksegrar (som också ger viktiga poäng) kunde ingen ta ifrån dem trots "procenten". Hade bara stötdämparfästena hållit så hade säkert resultat blivit ett annat. "Hade bara…" fanns det fler olycksbröder som kunde säga. En mer utförlig rapport kommer ni att finna på vår hemsida under rubriken "Nyheter".

Vi i Suzuki 1300 RallyCup vill tacka vår tävlingssponsor Klas dekaltrim Pettersson samt Hällefors MK och alla dess funktionärer. Utan er: Inget rally!!

Mer info på: www.1300rallycup.se
Suzuki 1300 RallyCup: Mycket Rally för Pengarna!