Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

VM-tempo gav SM-vinst för Tidemand

Vinterpokalen i Sandviken, säsongens första SM-tävling, blev en uppvisning av Pontus Tidemand. Efter elva mil specialsträcka var han vid målgång tre minuter och tolv sekunder före tvåan Jari Saarinen.

Ledning från första metern hela vägen till segerrampen. Vinterpokalen 2013 blev en eriksgata av Pontus Tidemand.

– Jag är jättenöjd, säger Pontus Tidemand och berömmer co-drivern Ola Fløene. Vi har haft ett otroligt bra samarbete i bilen och noterna har varit perfekta.

Segermarginalen på tre minuter och tolv sekunder är närmast en evighet i sammanhanget. Någon större kamp blev det således inte för Pontus Tidemand.

– Visst är det roligare när det är fajt, så är det.

Kommande helg ska Pontus Tidemand köra Rally Sweden i samma bil, han såg därför SM-tävlingen som en perfekt uppladdning.

Tvåan i klassen, Jari Saarinen bryr sig inte nämnvärt över tidsdifferensen till Tidemand.

– Det här är det bästa jag någonsin gjort i SM. Ska vi vara med i SM måste vi vara med och plocka poäng i varje tävling. Vi kör med hel andra förutsättningar.

Robin Friberg i Otrimmat 4WD imponerade återigen. I Sprint-SM i Falun förra helgen blev han trea trots motorsvagare bil. Formen konserverade han väl till Vinterpokalen. Han vann klassen och blev trea totalt. Men vi lunchuppehållet var han klasstvåa bakom Jimmy Joge.

– Jag gav min fan på det skulle gå och tog tio sekunder på näst sista sträckan. På sista var jag livrädd men det höll, säger Robin Friberg som vann klassen med 19,5 sekunder.

21-åringen Friberg känner att han utvecklats en hel del under fjolåret.

– Jag har en helt annan kontroll nu än i fjol. Då var jag lite feg men nu myser man och håller i, säger Friberg och ler.

I Trimmat 2WD vann hemmafavoriten Tobias Söderqvist efter en riktigt ansträngande sista sträcka. Tre mil utan servostyrning på delvis spårig väg kan vara riktigt ansträngande.

– På slutet gick det bara på vilja, på slät väg känns det inte men annars slår det i ratten så att det fräser i vantarna, säger Tobias Söderqvist.

Mattias Adielsson i klassen Otrimmat 2WD hade en plan som han höll fast vid. Han gick ut lugnt och sparade på däcken för att sedan slå till. På SS3 gick han upp i ledning och kunde sedan ta segern före Mattias Olsson.

– Äntligen höll det hela vägen, det här var efterlängtat. Vi satte in ett ryck och det gick vägen. Den här säsongsinledningen kunde inte bli bättre och så blev vi tvåa i JSM också, säger Adielsson.

Johan Carlsson vann JSM.

Teammästerskapet blev i Sandviken en uppgörelse mellan Tractive, Eljas Motorsport och Nordisk Hiss. Nykomlingen Nordisk Hiss med förarna Jari Saarinen, Kristian Johansson och Mattias Adielsson tog redan på SS2 över ledningen och höll den sedan hela vägen. Eljas Motorsport blev tvåa och Tractive trea.

Sammandrag från tävlingen visas i Tv4 Sport på tisdag 5/2 klockan 22.00.
ÖVRIG INFORMATION
Av 72 startande ekipage bröt 18.
Topp sex Vinterpokalen, SM 1:6, 2/2 2013.
1) Pontus Tidemand, Ford Fiesta WRC, SMK Eda, 57.20,7, 2) Jari Saarinen, Ford Focus WRC, MSK Kvarnvingarna, 1.00.33,3, 3) Robin Friberg, Mitsubishi, Ludvika MS, 1.00.45,6, 4) Jimmy Joge, Mitsubishi, SMK Motala, 1.01.05,1 5) Jerker Axelsson, Mitsubishi Lancer, SMK Trollhättan, 1.01.21,8, 6) Martin Berglund, Mitsubishi, SMK Gävle, 1.01.39,4.

Poängställning SM 2013:
Otrimmat 2WD 1) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 30
2) Mattias Olsson, Frykdalens MK, 24
3) Martin Jansson, Rasbo MK, 20


Otrimmat 4WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, 15
2) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, 12
3) Martin Berglund, SMK Gävle, 10


Trimmat 2WD
1) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, 30
2) Leif Peterson, Göteborgs MF, 24
3) Kristian Johansson, Kinds MK, 20


Trimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, 30
2) Jari Saarinen, MSk Kvarnvingarna, 24
3) Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, 20


JSM
1) Johan Carlsson, Degerfors RC, 30
2) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 27
3) Mattias Olsson, Frykdalens MK, 22

Joel Sannemalm, Pressansvarig