Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Svensk uppstickare mot världseliten i Rally Sweden

Sébastien Loeb, Jari-Matti Latvala, Mikko Hirvonen, Mads Østberg, Sébastien Ogier… Alla de stora stjärnorna kommer till start i Rally Sweden, som avgörs 7-10 februari.

Mot dem en svensk uppstickare: Pontus Tidemand.

– Jag tror och hoppas på en poängplats, säger den 22-årige värmlänningen som är anmäld i en Ford Fiesta RS WRC.

Totalt kunde tävlingschefen Bertil Klarin räkna in 45 ekipage när anmälan till Rally Sweden 2013 gick ut den 8 januari.

– Det är en siffra vi är nöjda med. Speciellt glädjande är det stora intresset för huvudklassen WRC. Där har vi 20 anmälda, lika många som i fjol, säger Klarin och tillägger:

– Vi saknar ingen av toppförarna och att bland annat få se unge och lovande Pontus Tidemand i det sällskapet ska verkligen bli spännande.

Tidemand VM-debuterade i just Rally Sweden förra året. Då körde han en Skoda Fabia S2000 och blev trea bakom Per-Gunnar Andersson och irländaren Craig Breen i SWRC-klassen. 2012 blev Tidemand dessutom trea i junior-VM.

Nu kliver värmlänningen upp i huvudklassen på hemmaplan och ställs mot världens absolut bästa rallyförare. Lagom till sin WRC-debut i VM-sammanhang har han engagerat norske kartläsaren Ola Fløene, som två år i rad vunnit Intercontinental Rally Challenge med landsmannen Andreas Mikkelsen.

– Att få köra Rally Sweden i en WRC-bil är givetvis en dröm som går i uppfyllelse. Rally Sweden är speciellt för mig som värmlänning och att få tävla mot världens genom tiderna bäste förare är bonus, säger Tidemand.

Självklart syftar Pontus Tidemand på niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb som gör sitt sista framträdande i Rally Sweden. Fransmannens ambition är att upprepa den historiska triumfen från 2004 då han blev den första, och hittills enda, ickenordiske föraren att vinna det svenska VM-rallyt. Loeb kommer endast att köra fyra tävlingen den här säsongen – hans avskedsår till världsmästerskapet han dominerat sedan 2004.

– Det är en ära för oss att Loeb valt Rally Sweden som en av de fyra tävlingarna, säger Klarin, som i de senaste sex upplagorna av den svenska VM-deltävlingen sett en finsk duo i en Ford överst på prispallen.

I fjol vann Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila i en Ford Fiesta RS WRC.

– Kanske kan det bli en Ford med en norsk förare och en svensk kartläsare den här gången…?

Klarin tänker på Mads Østberg och Jonas Andersson. Ekipaget som är som gjort för Rally Sweden eftersom tävlingen även i år gästspelar med flera sträckor i Norge på den avslutande etappen – söndagen den 10 februari.

– Jag och Mads blev tvåa 2011 och trea i fjol. Självklart siktar vi på att nå hela vägen den här gången, säger Andersson.

Rally-VM 2013 hälsar en gammal bekant tillbaka till mästerskapet. Volkswagen gör nämligen comeback och kommer till start i Rally Sweden med Jari-Matti Latvala och fransmannen Sébastien Ogier i var sin Volkswagen Polo R WRC.

Vad kommer de att förmå redan i årets andra deltävling i mästerskapet? Många tror på pallen för åtminstone av de båda.

Jämte ovan nämnde Jonas Andersson är Per-Gunnar Andersson den största, svenska segerkandidaten i årets upplaga av det svenska VM-rallyt. Han och Emil Axelsson kommer till start i samma bil, en Proton Satria Neo S2000, med vilken de vann SWRC-klassen i Rally Sweden i fjol.

I år tävlar de i nya supportklassen WRC 2.

– Vår målsättning inför starten är givetvis att göra som vi gjorde i fjol ­– vinna, säger P-G.

Efter godkännande från det internationella bilsportförbundet, FIA, kommer anmälningslistan att publiceras på www.rallysweden.com.